DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Digitální učební materiál
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Neohebné slovní druhy.
Grafické znázornění věty jednoduché
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Syntax - druhy vedlejších vět
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Věty podle postoje mluvčího
ČÁSTICE.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
Větné členy PŘÍSUDEK.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
holé, rozvité, několikanásobné
Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.12.  Zopakovat základní skladebné dvojice.  Rozlišit věty dvojčlenné i s nevyjádřeným podmětem od vět jednočlenných.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Druhy vět Věty podle funkce
3.Prezentace 9.tř..
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk

VĚTY PODLE POSTOJE MLUVČÍHO OZNAMOVACÍ – vyjadřují informaci, sdělení, přísudkové sloveso má tvar oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu, melodie klesavá, na konci tečka Celý den lilo jako z konve. Jana by se dnes měla vrátit domů. ROZKAZOVACÍ – vyjadřují rozkaz, výzvu, žádost, zákaz, sloveso v přísudku obvykle v rozkazovacím způsobu, melodie stoupavě klesavá, na konci tečka nebo vykřičník Napiš to za domácí úkol. Okamžitě si běžte umýt ruce! PŘACÍ – vyjadřují přání, na začátku částice AŤ, KÉŽ, NECHŤ, KDYBY, ABY, sloveso v přísudku má tvar oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu, melodie stoupavě klesavá, na konci vykřičník Ať mi už dá konečně pokoj! Kdyby už konečně přestalo sněžit! ZVOLACÍ – mají citový příznak, nemají vlastní formu, věty oznamovací, tázací nebo přací vyslovené vzrušeně, melodie stoupavě klesavá, na konci vykřičník To je ale krása! Proč se jen na nás zlobí!

TÁZACÍ VĚTY vyjadřují otázku, dotaz VYLUČOVACÍ OTÁZKY – odpovědí je část otázky, např. Přijdete za 10 minut, nebo za půl hodiny? ROZVAŽOVACÍ OTÁZKY – řešíme nejistotu, např. Co kdybychom tam nešli? ŘEČNICKÉ OTÁZKY – nevyžadují odpověď, např. Může sem vůbec někdo přijít včas? ZJIŠŤOVACÍ OTÁZKY – sloveso v přísudku má tvar oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu, na prvním místě ve větě často sloveso, melodie stoupavá nebo stoupavě klesavá, na konci otazník, odpovídáme ANO/NE Věděli jste to? Dnes k nám nepřijdete? DOPLŇOVACÍ OTÁZKY - sloveso v přísudku má tvar oznamovacího nebo podmiňovacího způsobu, na prvním místě ve větě tázací zájmena a příslovce, melodie stoupavě klesavá, na konci otazník, v odpovědi doplňujeme informaci Kdo to přišel? Proč jsi to udělal?

VĚTA DVOJČLENNÁ je tvořena minimálně jednou skladební dvojicí – podmět + přísudek základní větné členy mohou být holé nebo rozvité můžeme ji rozdělit na podmětovou a přísudkovou část Eva se začervenala. Úkol byl splněn. Přišli jsme k vám na oběd. Pospíchal domů. Hlásili to v rozhlase. Před jídlem si myjeme ruce. Vstupné dobrovolné.

V domě to vonělo po koláčích. VĚTA JEDNOČLENNÁ je tvořena jedním členem – přísudkem (slovesem) bezpodmětné věty přísudek je ve tvaru 3. osoby, čísla jednotného, středního rodu často označuje přírodní jevy, tělesné a duševní stavy lidí Mrzlo. Blýská se. Je mi zima. Bolí mě v zádech. Stýská se mi. Ulevilo se mu. Hodně se o tom mluvilo. U vás se dobře spí. Je vidět Sněžku. V domě to vonělo po koláčích.

VĚTNÉ EKVIVALENTY nevětné konstrukce, jednočlenné neslovesné věty dělí se podle toho, který slovní druh je jejich základní člen: INFINITIVNÍ – důrazný rozkaz, zákaz, výzva - Nemluvit! Vyhrát tak milion! Nastupovat! JMENNÉ – nápisy, povely, zvolání - Auto! Petře! Toho lidstva! Nádherné! Skvělé! Ten darebák! Základní škola. Těch peněz! Úplně dokonalé! PŘÍSLOVEČNÉ – povely, hodnocení, předložková spojení - Velmi dobře. Proč? Zpátky! Správně. Určitě? ČÁSTICOVÉ – souhlas, nesouhlas - Ano. Jistě. Nikoliv. Vůbec ne. Kdepak! CITOSLOVEČNÉ – stavy, hlasy, zvuky - Au! Tak honem! Fuj! Hybaj! Haf! pokud oslovení, částice nebo citoslovce stojí u věty, pak se nejedná o větné ekvivalenty (nejsou větnými členy, oddělujeme je čárkou) – Honzo, pojď sem! Ano, to je pravda. Fuj, to je ohavnost!