Jan hus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
JAN HUS.
České země za Václava IV.
Český stát v době předhusitské
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Český stát za vlády lucemburků
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Mistr Jan Hus.
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Husitské války Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
7. ročník Pozdní středověk
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Husova ulice - Benešov Webová stránka: [cit. 2007–9-15] Fotografie: Lubor Brázda.
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Od Karla IV. k husitským válkám
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Martin Kreutzer MISTR JAN HUS.  Narození- kolem 1370, Husinec  Umrtí- 6.července 1415, Kostnice  Rektor Karlovy Univerzity, Kněz, Spisovatel  Vystudoval.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jan Hus, husitství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Jan hus

Situace v zemi za vlády Václava IV. Václav IV. byl slabý panovník. Šlechta se ho přestala obávat a začala si panovat podle své vůle. Přední šlechtici si dokonce dovolili uvěznit i samotného krále. Poddaní byli stále více utiskovaní. Sílili spory i mezi šlechtou. Zemi postihl mor.

církev Církev velmi zbohatla. Vybírala poplatky za církevní úkony (křty, svatby, pohřby, zpovědi) i za vyzvánění kostelními zvony. Mnozí kněží a vyšší církevní hodnostáři zapomněli na Kristovo učení a žili v přepychu. Starali se jen o svůj majetek a nedbali na boží přikázání. Církev vlastnila více než třetinu obdělávané půdy.

Prodej odpustků Velké pobouření vyvolal především prodej odpustků. Církev slibovala, že za peníze budou každému odpuštěny zlé skutky. Kdo měl peníze mohl dělat, co se mu zlíbilo.

Jan hus I mezi církví se však našli takoví, kteří žádali nápravu. Požadovali, aby církev byla chudá a sloužila lidem. Nejznámější z nich byl Mistr Jan Hus.

Jan hus Narodil se v chudé rodině v jihočeském městečku Husinci. Díky svému nadání studoval na Karlově univerzitě, kde se později stal profesorem (tehdejší titul mistr). Znak města Husinec

Kázání v betlémské kapli Byl vysvěcen na kněze a kázal v Betlémské kapli. Ve svých kázáních mluvil o zlořádech církve. „Lidé žijí hříšným životem, porušují svatá přikázání, ale jsou-li bohatí, koupí si odpustky a je jim odpuštěno. Máme dva papeže a oba jen shánějí peníze na válku. Ze svaté víry si dělají kramářský obchod. S kněžskými úřady se kšeftuje jako u koňského handlíře. církev vydělává velké peníze a s prostým lidem nemá nikdo slitování.“ Prostí lidé mu naslouchali s nadšením, bohatí se začali obávat o své majetky. Při jeho kázáních byla kaple plná lidí. Mluvil jim z duše.

Jan hus na venkově Hus byl vykázán z Prahy . Kázal na venkově pod širým nebem. Kázal česky, takže mu rozuměl i prostý lid. Chodili za ním lidé z širokého okolí. O jeho kázáních se mluvilo po celých Čechách.

Pozvání na koncil Církev prohlásila Husa za kacíře. Obvinila ho ze zrady křesťanství, že nechce církev napravit, ale zničit. Hus nedbal na varování přátel a odjel na církevní sněm do německého města Kostnice, kde se chtěl proti těmto obviněním bránit. Římskoněmecký císař Zikmund se zaručil za jeho bezpečnost.

proces V Kostnici byl Jan Hus zatčen a uvržen do vězení, kde pobyl půl roku. Po půl roce se domohl slyšení před církevními hodnostáři, kteří ho však vůbec neposlouchali. Nabídli mu pouze, že může své učení odvolat a zachránit si tím život

Upálení mistra jana husa video Jan Hus odmítl své učení odvolat. 6. července 1415 byl za hradbami Kostnice upálen a jeho popel byl vhozen do Rýna. Zemřel statečný člověk a jeho smrt zasáhla celý český národ. Prostý lid však nezastrašila. Jeho památku si připomínáme v den jeho upálení státním svátkem 6. července.

zápis Husitské války Šlechta získávala za vlády krále Václava IV stále větší moc, poddaní byli čím dál více utiskovaní. Církev žila v přepychu, získávala peníze za církevní obřady (svatby, křty, pohřby, zpovědi). Prodávala odpustky- kdo hřešil, mohl si za peníze koupit odpuštění. I mezi církví se našli kněží, kteří toto jednání kritizovali. K nim patřil Jan Hus. Jan Hus Narodil se v Husinci, vystudoval Karlovu univerzitu, kde se stal mistrem. Byl vysvěcen na kněze. Kázal v Betlémské kapli o nešvarech církve. Kázal česky a naslouchalo mnoho, hlavně chudých lidí. Bohatí z něj měli strach. Byl vykázán z Prahy, kázal na venkově pod širým nebem. Církev z něj měla strach. Označila ho za kacíře. Pozvala ho do Kostnice, aby zde před koncilem obhájil své učení. Římskoněmecký císař Zikmund mu zaručil bezpečnost. V Kostnici byl zatčen a uvězněn. Nutili ho, aby své učení odvolal, což Hus odmítl. 6. července 1415 byl upálen a jeho popel vhozen do Rýna.

otázky Jaká byla situace v zemi za vlády Václava IV.? Jak si žila církev? Vyprávěj o dětství a vzdělání Jana Husa. Jak se jmenuje kaple ve které Jan Hus kázal v Praze? Proti čemu bojoval? Jak dopadla jeho obhajoba před koncilem v Kostnici? Otázky pro malé historiky: Který král zaručil Janu Husovi bezpečnost v Kostnici? Čí to byl syn, čí bratr? Z jakého rodu pocházel?

Použité prameny http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/10_31.htm http://www.ceska-konference.cz/prispevky/historie-ceskeho-naroda/jan-hus http://cr.ic.cz/index.php?clanek=husiti&dir=husiti&menu=husiti http://cs.wikipedia.org/wiki/Odpustek http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus Učebnice Vlastivěda 4, nakladatelství Alter Učebnice Vlastivěda- Hlavní události nejstarších českých dějin, nakladatelství Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Naše vlast, nakladatelství Slovart