PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická oblast: Život na Zemi
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Antarktida.
Proč u nás nežijí lední medvědi
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ROČNÍ OBDOBÍ.
Název:Živočichové kolem nás Autor: Mgr. Marcela Hradecká,
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Systém savců 3 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Ptaci.v.okoli.obce.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_530_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Polární pás
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Mírný pás
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Př.5.20 – Živé organismy
POLÁRNÍ PÁS.
Polární pás.
POLÁRNÍ PÁS.
Biosféra Tundry a polární pustiny
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Savci – řád: šelmy (úvod)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Přizpůsobivost živočichů a rostlin
OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ. Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Placentálové – řád hmyzožravci
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_12_Krtek obecný Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SUBTROPICKÝ PÁS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová. Přírodověda 1/21.
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Přírodopis ROZSIVKY.
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
LICHOKOPYTNÍCI.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PŘIZPŮSOBIVOST ŽIVOČICHŮ
Přizpůsobivost živočichů
Přírodopis ROZSIVKY.
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Transkript prezentace:

PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 41 Autor: Mgr. Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 11.9.2012

Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2. Popište a porovnejte obrázky. 3. Odpovězte na otázky a odpovědi si zkontrolujte. Klíčová slova: adaptace, podnebné pásy, potravní podmínky, nadmořská výška, vlajková forma

Čemu se organismy přizpůsobují? 1. podnebným pásům (teplotě, prostředí - voda, souš, ovzduší) 2. potravním podmínkám 3. nadmořské výšce Různé druhy lišek a jejich přizpůsobení podmínkám:

Přizpůsobení medvědů: baribala, brýlatého a polárního Živí se rostlinami, živí se výhonky, živí se tuleni, malými savci, ovocem, kořínky chlupy na zdechlinami spodní straně tlap

Přizpůsobení tučňáků vodnímu prostředí Pohyb ve vodě připomíná létání, tvar těla podobný rybám

Přizpůsobení velblouda jednohrbého poušti – dlouhé řasy, srst mezi prsty, voda v hrbu

Přizpůsobení borovic kleče, lesní a pinie nadmořské výšce: Hory nížiny přímořské oblasti

Přizpůsobení bříz trpasličí a bradavičnaté teplotním podmínkám

Přizpůsobení prvosenek jarní a bezlodyžné nadmořským výškám

Přizpůsobení pryskyřníku prudkého a alpinského

Vlajková forma smrku – obroušení pupenů

Opakování: 2.Čím se přizpůsobil tučňák vodnímu prostředí? 1. Čím se liší liška polární od lišky obecné? 2.Čím se přizpůsobil tučňák vodnímu prostředí? 3.Jak se mění výška rostlin v závislosti na nadmořské výšce? 4. Jak se říká formám rostlin, které vznikly působením větru? 5. Čím se přizpůsobil velbloud poušti? 6. Čemu se organismy – rostliny i živočichové přizpůsobují? 7. Prohlédněte si obrázek krtka na úvodním obrázku a popište, jak se přizpůsobil životu pod zemí.

Odpovědi: 1. Liška polární má kratší nohy, delší uši, světlý kožich. 2. Tvarem těla, tvarem křídel, hustým nesmáčivým peřím. 3.Výška rostlin se zmenšuje. 4. Vlajkové formy. 5. Dlouhé řasy, srst mezi prsty, voda v hrbu. 6. Podnebným pásům, potravním podmínkám, nadmořské výšce. 7. Končetiny přizpůsobené hrabání, krátká srst, téměř slepý.

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Talpa_europaea_MHNT_Tete.jpg/258px- Talpa_europaea_MHNT_Tete.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/TA_ZOO_orna_Pict0224edit2.jpg/258px- TA_ZOO_orna_Pict0224edit2.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mountain_Pines_in_Carpathians.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Terianniaq-Qaqortaq-arctic-fox.jpg/250px- Terianniaq-Qaqortaq-arctic-fox.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Canadian_Rockies_- _the_bear_at_Lake_Louise.jpg/280px-Canadian_Rockies_-_the_bear_at_Lake_Louise.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spectacled_Bear_-_Houston_Zoo.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ursus_maritimus,_ZOO_Praha_668.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pinus_mugo_valley_cushion_MN_2007.JPG http://wiki.rvp.cz/Kabinet%2FObrazky%2FP%C5%99%C3%ADroda%2FStromy%2FBorovice_lesn%C3%AD http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Rom_circo_maximo_01.jpg/300px- Rom_circo_maximo_01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Betula_nana_Linje.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Betula_Pendula_at_Stockholm_University_2005-07- 01.jpg

http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/3/31/Primula_veris_0x http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Primula_veris_0x.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Primula,_from_Riza_DSC071156565.JP http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Ranunculus_acris_niittyleinikki.jpg/220px- Ranunculus_acris_niittyleinikki.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Ranunculus_glacialis.jpg/220px- Ranunculus_glacialis.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Windswept_trees_in_Colorado.jpg/220px- Windswept_trees_in_Colorado.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Schwimmender-Pinguin.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Camelus_dromedarius_in_Singapore_Zoo.JPG