Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Živá A NEŽIVÁ příroda Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_781_4TR_PRV Autor: Jana Stolá Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

2 METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU
CZ.1.07/1.4.00/ – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Živá a neživá příroda Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_781_4TR_PRV Číslo šablony III/2 Autor Jana Stolá, Mgr. Ročník 4. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Přírodověda Téma Příroda Očekávaný výstup Žák rozeznává v přírodě význam hub, rostlin, živočichů, orientuje se ve vzájemných vztazích mezi organismy. Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s nejdůležitějšími informacemi o složkách živé a neživé přírody. Datum vytvoření Září 2012 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Ekosystém Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení a k řešení problémů Použitá literatura a zdroje Viz poslední snímek

3 Příroda na Zemi je tvořena živou a neživou součástí.

4 PŘÍRODA 2. NEŽIVÁ 1. ŽIVÁ Houby Rostliny Živočichové včetně člověka
Voda Vzduch Nerosty a horniny Půda Teplo a světlo ze Slunce

5 ŽIVÁ PŘÍRODA Tvoří ji živé organismy.
Podle společných znaků se dělí do skupin na houby, rostliny a živočichy. Životní podmínky jsou na různých místech Země odlišné. Živé organizmy se přizpůsobují podmínkám, ve kterých žijí.

6 1. HOUBY

7 2. ROSTLINY

8 3. ŽIVOČICHOVÉ

9 NEŽIVÁ PŘÍRODA Neživou přírodu tvoří voda, vzduch, minerály a horniny (tvoří povrch naší planety), půda, teplo a světlo pocházející ze Slunce Bez neživé přírody by nebylo života na Zemi. Poskytuje totiž živým organizmům základní podmínky k životu. Např. rostlina potřebuje k životu neživé složky přírody – půdu s živinami, vodu, světlo a teplo.

10 NEŽIVÁ PŘÍRODA

11 úkoly Popište, jak se svým podmínkám přizpůsobil medvěd lední.
tělo robustnější, srst světlejší, hustší (výborná tepelná izolace) vodě odolná. 2. Jmenujte některé živočichy, které běžně spatříte v teplejších oblastech, a ty, kteří žijí v chladu či v horách. Teplejší oblast: Slon, žirafa, had, pouštní hlodavci, velbloud atd. Chladnější oblast: Sovice sněžní, tučňák, tuleň, sob, los, polární liška atd.

12 X X X X X úkoly 3. Vyškrtej obrázky, které do skupiny nepatří:
ŽIVÁ PŘÍRODA NEŽIVÁ PŘÍRODA X X X X X

13 shrnutí Příroda na Zemi se skládá ze dvou částí – živé a neživé.
Neživou přírodu tvoří voda, vzduch, nerosty a horniny, půda, teplo a světlo ze Slunce. Živou přírodu tvoří živé organizmy, které dělíme do tří skupin: houby, rostliny a živočichové.

14 ZDROJE INTERNET: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Vtipálek)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: (autor: Horst74) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Dezidor)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Mgr. Zdeněk Kubeš)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Goldlocki)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Dezidor)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

15 ZDROJE INTERNET: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Ludek)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Hoaianh.le)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Josef Mohyla)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Huhulenik)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Dominik Stodulski)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Lukáš Kalista)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Prazak)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Daniel Baránek)> [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < (autor: Lucie Chmelová)> Microsoft PowerPoint – klipart


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"

Podobné prezentace


Reklamy Google