ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.27 Chudoba Mgr. Miloš Volek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přelidnění planety.
Advertisements

Úvod do rozvojových studií Základní pilíře rozvojové pomoci.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
prosinec Světový den AIDS
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Státy a jejich seskupení
Sociální problematika světa
Člověk v tísni, o.p.s..
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Globální svět.
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Extrémní chudoba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_412.
Autor: Mgr. Radek Bílý Datum: Naše voda. Náš život.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Zelená revoluce Název školy
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Bohatství versus chudoba
Problémy současné Afriky
Charitativní projekt SOŠ Luhačovice
CHUDOBA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Chudoba.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
PRROBLÉMY V AFRICE.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Michal Broža iCentrum OSN v Praze OSN.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
OSN.
Vsetín proti chudobě Vsetínské školy pro lepší svět Vsetín,
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Ekonomika – základní pojmy.
Rozvojová a humanitární pomoc
Chudoba.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_15_IV_Z6_Svět_chudých_a_.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.27 Chudoba Mgr. Miloš Volek

Kolik procent lidí na daném území žije pod hranicí chudoby (1,25 $ na den )

Definice dle OSN odepření možností a příležitostí a znesvěcení lidské důstojnosti. neschopnost efektivně se podílet na životě společnosti. nedostatek k uživení a ošacení rodiny, nemít školu nebo nemoci navštívit nemocnici, nemít půdu k vypěstování jídla nebo práci, aby si člověk vydělal na živobytí, nemít přístup k úvěrům. bezmocnost a vyloučení jedinců, domácností či komunit. náchylnost k násilí žití v omezeném a zranitelném prostředí bez přístupu k čisté vodě či hygienickým zařízením.

Chudoba Relativita chudoby Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem vyspělé státy – vymezení v poměru k průměrnému platu rozvojové státy – dostupnost základních životních potřeb (extrémní chudoba 1USD na den) Nejchudší oblasti: Sahel v Africe monzunová Asie početné rodiny v Bangladéši, Indii, Pakistánu a J Asii Andské státy a státy Karibiku

Rozvojový svět chudoba Země: 7 miliard obyvatel cca 1 miliarda se má dobře jako my, nebo lépe 2 miliardy v důsledku globalizace posledních 25 let bohatnou 2 miliardy jsou v pásmu chudoby (1,25 – 2 USD/den) 1 miliarda je v pásmu hladu (pod 1,25 USD/den)

Doplň tabulku . . USD na osobu a rok USD na osobu a den KČ na osobu a den USA 43 867 $ ČR 35 $ Somálsko 13 KČ

Řešení: USD na osobu a rok USD na osobu a den KČ na osobu a den USA 43 867 $ 120 $ 2 115 KČ ČR 11 314 $ 35 $ 564 KČ Somálsko 272 $ 0,75 $ 13 KČ

500 mil lidí soustavně hladoví 1 mld – trpí nedostatkem potravy 95% hladovějících je z rozvojových zemí 1,6 miliardy lidí je bez elektřiny každé druhé dítě trpí chudobou. 640 milionů dětí nemá kde bydlet, 400 milionů dětí nemá přístup k bezpečnému vodnímu zdroji, 270 milionů dětí neví, co to znamená lékařská péče, 121 milionům dětí se nedostává žádného vzdělání. ročně zemře přes 10 milionů dětí dříve, než dosáhly svého pátého roku života, 1,4 milionu dětí každoročně umírá pro nedostatek vody… 2,2 milionů dětí umírá, jelikož jim chybí základní očkování, 15 milionů dětí osiřelo následkem nemoci HIV/AIDS 76,6% světové výroby je spotřebováno 20% populace… zbývajících 21,9% a 1,5% si rozdělí 60%, resp. 20% populace.

Příčiny chudoby Faktorů, způsobujících chudobu je celá řada. Za hlavní příčiny lze ale označit : nemoce, nevzdělanost, vládní selhání, nepříznivou geografickou polohu nebo chudobu samotnou. Chudoba jako moderní společenský jev je pak spojena s prudkým hospodářským rozvojem posledních dvou století.

proces zvyšování produkce potravin za pomoci nových technologií Řešení chudoby Nedostatek potravy nelze řešit odděleně Komplexní řešení zelená revoluce proces zvyšování produkce potravin za pomoci nových technologií (probíhá přes 30 let – úspěšná v Latinské Americe a v Asii) finance od vyspělých států zavlažování ochranné chemické látky vyšlechtěné odrůdy nové technologie

Boj s chudobou je velmi problematický Potírání chudoby Boj s chudobou je velmi problematický velkým problémem je vznik závislosti na sociálních dávkách a nedostatek peněz. Cílem je, aby pomoc umožnila člověku důstojný život, ale aby ho zároveň motivovala k vymanění se z této pomoci. Nastavení takovýchto podmínek je velmi obtížné a dosahuje se ho jednak pomocí s dobou klesajících dávek a motivačními programy směřujícími k rozšíření kvalifikace. V rozvojových zemích je problematika často spojena s nestabilní politickou situací, což často vede k velmi obtížně řešitelné situaci.

Humanitární pomoc rychlá (hned po zemětřesení, válce, sesuvu půdy,………) krátkodobá nejčastěji materiální pomoc lidem v nouzi Rozvojová pomoc • dlouhodobá • pomoc oblastem, státům finančním • dotováním konkrétních akcí

Organizace zajištující pomoc OSN - FAO – zajišťuje dostatek potravin a vody rozvojovým zemím OSN - WHO - dosažení zdraví pro všechny OSN - UNESCO – mír pomocí spolupráce v oblasti vědy, výchovy a kultury OSN - UNICEF Červený kříž – humanitární pomoc a lékařská péče kde je potřeba (přírodní katastrofy, válečné konflikty, boj s chudobou) ADRA – humanitární organizace pro pomoc lidem v nouzi a pro rozvoj Člověk v tísni – česká organizace.

Základ humanitární pomoci budování dočasných příbytků, distribuce stanů nebo materiálu na dočasné přístřeší distribuce potravin distribuce léků, hygienických potřeb, ošacení, přikrývek a podobně poskytování lékařského ošetření zřizování uprchlických táborů provizorní obnova školní výuky psycho-sociální pomoc obětem katastrof rekonstrukce domů rekonstrukce škol a jiných zničených zařízení

Vyplývá to z metodik měření chudoby. Relativita chudoby Chudý Čech je zhruba patnáctkrát bohatší než chudý Afričan, ale dvakrát chudší než chudý Ital. Vyplývá to z metodik měření chudoby. Podle různých způsobů výpočtu totiž chudoba pokaždé znamená něco jiného. Jinými slovy chudý Ital je zhruba 28krát bohatší než chudý Afričan či obyvatel Latinské Ameriky a čtyřikrát bohatší než chudý Lotyš. Chudý Čech je při zohlednění životní úrovně zhruba patnáctkrát bohatší než chudí lidé v rozvojovém světě, ale zhruba dvakrát chudší než chudý Ital.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Chudoba www.jedensvetnaskolach.cz/download/pdf/jsnspdfs_215.pdf http://www.dreamlife.cz/osobni-rozvoj/mysleni/chudoba-ve-svete-pohled-na-druhou-stranu-mince/article.html?id=1533 http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?parent=131&sid=114&id=261 učebnice Zeměpis pro základní školy a víceletá gymnázia - 9, Nakladatelství Fraus 2008 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 2001 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 1996