Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ing. Jan Světlík Prezident MSSK. Vybrané ukazatele – makroekonomického prostředí ČR Současný stav klastru Nová vize rozvoje Nové Vítkovice.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Gabriela Nekolová Kancelář zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry Konference Klastry 2005, Brno, 30.května Martin Jahn

Co očekávat od SHR Připravit stručnou vizi pro růst ekonomiky Stanovit jasné cíle vedoucí k naplnění vize Definovat mantinely, založit principy, v nichž by se ekonomika měla pohybovat Identifikovat podle současného know-how nástroje k dosažení cílů a měření výsledků

Schéma SHR

Česká republika – znalostně technologické centrum Evropy Institucionální prostředí pro podnikání Zdroje financování Infrastruktura Rozvoj lidských zdrojů Výzkum, vývoj a inovace Příznivé legislativní prostředí Zajistit dostatek zdrojů z EU a mez. institucí Zvýšit mobilitu osob, zboží a informací Zvýšit flexibilitu vzdělávací soustavy Posílit výzkum a vývoj jako zdroj inovací Zajistit efektivní a výkonnou veřejnou službu Maximalizovat příliv investic a efektivně privatizovat majetek Urychlit realizaci inv. záměrů veř. a soukr. sektoru Zvýšit vzdělanost starší generace Podpořit spolupráci veř. a soukr.sektoru ve VaV Konkurenceschopná daňová soustava Prostředí pro partnerství veřejného a soukr. sektoru Urychlit ekonomický rozvoj regionů Zajistit dostatek pracovních sil Zajistit lidské zdroje pro VaV a inovace Zlepšit konkurenční prostředí a odstranit překážky Podpořit komerční zdroje financování Zabezpečit ochranu přírodního a kulturního dědictví Zvýšit flexibilitu trhu práce Zefektivnit výkon státní správy ve VaV a inovacích Obezřetně nakládat s veřejnými prostředky Zachovat kompetitivní výrobně-provozní náklady.. Zajistit politiku zaměstnanosti motivující k práci Zlepšit strategické řízení rozvoje lidských zdrojů

Příklad řešení v oblasti lidských zdrojů pomocí klastru Znalosti nabízené Studenti Vzdělávací a školící instituce Zaměstnanci Nezaměstnaní Znalosti požadované Prostředí klastru: - vytváří platformu pro dialog - napomáhá identifikaci požadavků podnikatelů - vytváří společné projekty vedoucí k řešení

Oblast podpory podnikání Pokračovat v podpoře přílivu investic, zejména s vyšší přidanou hodnotou Intensivní rozvoj MSP – využívat tržně konformní nástroje podpory Podporovat firmy s růstovým potenciálem, ne firmy průměrné Podporovat zavádění „best practices“ v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů Stimulovat spolupráci firem a VŠ

Jak vybrat vhodný subjekt pro podporu? Cílem je podporovat firmy, které do regionů a ČR přináší „bohatství“ Zejména firmy zapojeny do exportně (i z regionu) orientovaných hodnotových řetězců Moderní, na znalostech založené inovativní obory Tradiční konkurenceschopné obory s růstovým potenciálem Obory, vyznačující se vysokým podílem VaV a inovací Obory s intensivní vazbou na VŠ a výzkumné organizace Obory, v kterých vznikají nebo mohou vznikat klastry splňující výše zmíněné požadavky

Možný pohled na ekonomiku B Důležití hráči mimo klastry Ostatní firmy Klastr 1 Klastr 2 Klastr 3 Klastr 4

Obory (a navazující činnosti) tradiční sektory českého průmyslu s růstovým potenciálem (elektronika, přesné strojírensktví a automobilový průmysl, chemie a plasty) hi-tech výrobní oblasti (mikroelektonika/polovodiče, biotechnologie a farmacie, optoelektronika) hi-tech služby (informační a komunikační technologie, vývoj softwaru, strategické služby – centra sdílených služeb a expertní a řešitelské centra, opravárenská centra) Specifikace a doplnění na základě Národní klastrové studie připravované MPO a CzechInvestem

Jak tyto obory / klastry podporovat Cíleně směřovat prostředky k těmto klastrům Podporovat rozvoj lidských zdrojů zejména se zaměřením na preferované klastry Podporovat spolupráci mezi VŠ a firmami z těchto oborů Podporovat sdružování firem do klastrů za účelem řešení inovačních projektů Usnadnit poskytování kvalitních a cenově zvýhodněných konzultačních služeb firmám z těchto klastrů Podpořit exportní aktivity klastrů

Závěrem…. Klastry jsou užitečným, avšak ne jediným nástrojem ekonomického rozvoje… …poskytují však užitečnou platformu pro zacílení aktivit Rozvoj úspěšných klastrů je dlouhodobá záležitost… …vyžadující aktivní zapojení soukromého sektoru… …a podporu veřejné sféry v oblasti jejich zaměření …a strategické vedení Ne všechny klastry budou úspěšné Učme se z chyb raději než kritizujme chybující …a podporujme úspěšné

Děkuji za pozornost Martin Jahn