„EU peníze středním školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Advertisements

Přebohaté hodinky vévody z Berry
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Vlajková výzdoba Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Co je logo, vznik loga z obrázku (piktogramu)
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Bitmapa a pixel Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Formáty papíru Gramáž Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Základní pojmy ve výživě
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
„EU peníze středním školám“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – číšník - sevírka
KVADRATICKÉ NEROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny rostlinného původu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Fyziologie výživy Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_1 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

FYZIOLOGIE VÝŽIVY ZÁKLADNÍ POJMY

Tělo vyžaduje pravidelný příjem potravy, aby bylo zásobeno dostatečným množstvím energie. Potřebuje také pravidelné zásobování tekutinou, aby nahradila vodu, která tělo opouští v podobě moči a potu. Hlad je signalizován prostřednictvím žaludku. Žaludek je prázdný a krev transportuje málo živin. Tato informace je odeslána do hypotalamu, který stimuluje vyvolání pocitu hladu. Při pocitu žízně jsou ústa a jazyk suchá, tato informace je také odeslána do hypotalamu, který vyšle příslušné informace.

K příjímání potravy nás nutí hlad. Hlad ani chuť k jídlu nás neinformují o tom, zda složení stravy a množství bylo správné. Proto při výběru stravy, jejího množství a složení, ale i podmínek jejího přijímání musí člověk využít svých rozumových schopností. Člověk tedy musí vědomě svůj způsob stravování usměrňovat, má využít všech současných poznatků a stravovat se racionálně.

Výživa je proces uspokojování fyziologických potřeb organismu přívodem potravy. Fyziologická potřeba výživy je potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu. Zabývá se jí věda o výživě, která zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam pro lidský organismus. Hygiena oběhu poživatin zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje, přípravě a stravování.

Látková přeměna – metabolismus je fyzikálně chemický pochod v organismu. Stravitelnost je práce organismu potřebná na trávení pokrmů. Vyjadřuje se v čase. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a na technologické úpravě. Proto se hůře stravitelným pokrmům zvyšuje stravitelnost vhodnou technologickou úpravou.

Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy. Dělí se na potraviny, nápoje a pochutiny. Potraviny jsou poživatiny s výživovou hodnotou. Pochutiny jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou hodnotu – káva, čaj, koření, kakao. Strava je vše, co slouží k lidské výživě.

Jídlo je strava rozdělená na jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu. Pokrm jsou poživatiny upravené podle receptury. U nás je obvyklé rozdělení jídel na: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.

Opakování Čím se zabývá věda o výživě? Co znamená hygiena oběhu poživatin? Vysvětlete pojem stravitelnost potravin. Co jsou poživatiny? Co jsou pochutiny? Vysvětlete pojem jídlo. Vysvětlete pojem pokrm. Jaké znáte technologické úpravy pokrmů?

Odpovědi k opakování Věda o výživě zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam pro lidský organismus. Hygiena oběhu potravin zahrnuje hygienu potravin při výrobě, skladování, přepravě, prodeje, přípravě a stravování. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a technologické úpravě.

Je vše co člověk používá za účelem plnění funkce výživy Je vše co člověk používá za účelem plnění funkce výživy. Dělíme je na potraviny, pochutiny a nápoje. Jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou ani biologickou hodnotu, řadíme sem kávu, čaj, kakao, koření. Je strav rozdělená ne jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu. Jsou poživatiny upravené podle určité receptury. Dušení, smažení, pečení, vaření, grilování.

Zdroje http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/fyziologievyzivy.htm ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg