„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Fyziologie výživy Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_1 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
FYZIOLOGIE VÝŽIVY ZÁKLADNÍ POJMY
Tělo vyžaduje pravidelný příjem potravy, aby bylo zásobeno dostatečným množstvím energie. Potřebuje také pravidelné zásobování tekutinou, aby nahradila vodu, která tělo opouští v podobě moči a potu. Hlad je signalizován prostřednictvím žaludku. Žaludek je prázdný a krev transportuje málo živin. Tato informace je odeslána do hypotalamu, který stimuluje vyvolání pocitu hladu. Při pocitu žízně jsou ústa a jazyk suchá, tato informace je také odeslána do hypotalamu, který vyšle příslušné informace.
K příjímání potravy nás nutí hlad. Hlad ani chuť k jídlu nás neinformují o tom, zda složení stravy a množství bylo správné. Proto při výběru stravy, jejího množství a složení, ale i podmínek jejího přijímání musí člověk využít svých rozumových schopností. Člověk tedy musí vědomě svůj způsob stravování usměrňovat, má využít všech současných poznatků a stravovat se racionálně.
Výživa je proces uspokojování fyziologických potřeb organismu přívodem potravy. Fyziologická potřeba výživy je potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu. Zabývá se jí věda o výživě, která zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam pro lidský organismus. Hygiena oběhu poživatin zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje, přípravě a stravování.
Látková přeměna – metabolismus je fyzikálně chemický pochod v organismu. Stravitelnost je práce organismu potřebná na trávení pokrmů. Vyjadřuje se v čase. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a na technologické úpravě. Proto se hůře stravitelným pokrmům zvyšuje stravitelnost vhodnou technologickou úpravou.
Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy. Dělí se na potraviny, nápoje a pochutiny. Potraviny jsou poživatiny s výživovou hodnotou. Pochutiny jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou hodnotu – káva, čaj, koření, kakao. Strava je vše, co slouží k lidské výživě.
Jídlo je strava rozdělená na jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu. Pokrm jsou poživatiny upravené podle receptury. U nás je obvyklé rozdělení jídel na: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.
Opakování Čím se zabývá věda o výživě? Co znamená hygiena oběhu poživatin? Vysvětlete pojem stravitelnost potravin. Co jsou poživatiny? Co jsou pochutiny? Vysvětlete pojem jídlo. Vysvětlete pojem pokrm. Jaké znáte technologické úpravy pokrmů?
Odpovědi k opakování Věda o výživě zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam pro lidský organismus. Hygiena oběhu potravin zahrnuje hygienu potravin při výrobě, skladování, přepravě, prodeje, přípravě a stravování. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a technologické úpravě.
Je vše co člověk používá za účelem plnění funkce výživy Je vše co člověk používá za účelem plnění funkce výživy. Dělíme je na potraviny, pochutiny a nápoje. Jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou ani biologickou hodnotu, řadíme sem kávu, čaj, kakao, koření. Je strav rozdělená ne jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu. Jsou poživatiny upravené podle určité receptury. Dušení, smažení, pečení, vaření, grilování.
Zdroje http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/fyziologievyzivy.htm ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg