LIPIDY lipos – mastný (řecké slovo)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LIPIDY.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

LIPIDY lipos – mastný (řecké slovo) 1 2 LIPIDY lipos – mastný (řecké slovo) Přírodní látky TUKY OLEJE VOSKY

DEFINICE TUKY tuky = estery glycerol + mastná kyselina ester + voda esterifikace glycerol – 1,2,3 propan triol karboxylové kyseliny s jednoduchými vazbami – nasycené mastné kyseliny tuky v pevném skupenství – nasycené tuky škvaření

DEFINICE OLEJE tuky v kapalném skupenství – oleje v molekule tuku jsou vázány karboxylové kyseliny s násobnými vazbami 3 nenasycené tuky lisování, drcení

DEFINICE VOSKY estery alkoholy s jednou –OH skupinou a vyšším počtem atomů C v molekule mastné karboxylové kyseliny 4

PŮVOD TUKŮ A ZDROJE Prase Skot ŽIVOČIŠNÉ TUKY – LŮJ – MÁSLO ŽIVOČIŠNÉ TUKY - SÁDLO Skot 8 9 Prase 5 7 6

PŮVOD TUKŮ - oleje ZDROJE ROSTLINNÉ OLEJE ROSTLINNÉ OLEJE Slunečnice 10 11 Olivy 12 13

PŮVOD TUKŮ - oleje B ZDROJE ROSTLINNÉ OLEJE ROSTLINNÉ OLEJE řepka olejka 14 15 palmy 16

FUNKCE TUKŮ STAVEBNÍ FUNKCE buněčné membrány – fosfolipidy obaly nervových vláken – myelin ZÁSOBNÍ FUNKCE zdroj energie, složka potravy usnadňují vstřebávání vitamínů – A, D, E, K tvorba některých hormonů OCHRANNÁ FUNKCE chrání vnitřní orgány před poškozením a ztrátou teploty

FUNKCE VOSKŮ STAVEBNÍ FUNKCE Včely - plásty (dělnice mezi 13. – 17. dnem svého života) OCHRANNÁ FUNKCE povlaky na povrchu listů rostlin, plodů, kmenů stromů POUŽITÍ VOSKŮ ochrana proti pronikání vody – krémy na boty, ošetření karosérií aut

PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ TUKŮ Ztužování – proces vzniku pevných tuků z rostlinných olejů – margaríny Výroba mýdla – lůj se vaří s hydroxidem NaOH, KOH Fermeže – lněný olej vysychá – na vzduchu tuhne: nátěry dřeva, výroba tiskařské černi, sklenářských tmelů, linolea Bionafta 17 18

BIONAFTA 19

VÝŽIVA Pyramida výživy 20

Citace obrázků Obr. 1 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSb_GgolGprT099jCMGz1WAgvzR4l1aafVkGxGxbCuEb6ssQDEDzg Obr. 2 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_BUb1_oxbFk4q3Hc8cn4bQF-_aKS_f0yUfQJX1WIsyxkeIMEb Obr. 3 http://www.aktin.cz/webtemp/images/img-1000.jpg Obr. 4 http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQVlpdNInu40gzM63I0SuVuvl7oE4YK9RAj71bzaz32d2XoZV6A9g Obr. 5 http://masek.fotostranky.net/zvirata/albums/zvirata/domaci_zvirata/04_16166_prase_sele.jpg Obr. 6 http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSx-_pyW98G3nqHZbzouEndIDeBO6sum8Py-kCLtIA8DSOLTVVf Obr. 7 http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTo7TTMTu-pePoe_0YtvvKP_yiqoLg-iMW6nZNAJDFRNhKGX2XDNw Obr. 8 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcShj-xXxa-xKMgiXe3T27oK-OS5sa6vniGXHtm4c8AQzemhuiQn Obr. 9 http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzTwDTQfrl7czDrUO0VX3gRa2UqgQxonc2IrodtmfPeVYVdUhUjg Obr.10 http://www.ireceptar.cz/res/data/124/015138.jpg Obr.11 http://www.grahamowengallery.com/new-york-2010/sunflower-field.jpg Obr.12 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSUHKjd2AxtQuTNoBJu50xNDe-tMG0Yu-p3npHXsN1YA6wladomdw Obr.13 http://maxi.wbl.sk/olivovy_haj.jpg Obr.14 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSDOrkYcFB5muqhjqDmB43CXacqXRLf1tEU6c0DtFbbWRS-O5ur7A Obr.15 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQioCsYAtPrTzgB-BsWUPOa48_MskoZ9HUZRTL6tuIk7C7yaPqp Obr.16 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRX5Yv98h05h-9UIORgmhBGMM6_y1lIW_6Cul8Y4Olg3DYpXzH1NQ Obr.17 http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2qlc9ulvj4i4qeSHbdo9V-vEJ-m2potWHjz80pQqGcaC9_Onl Obr.18 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSACYrRy8gnOsq9tDdbhrHX-QyWt-ZHVbqEnhtN9dk8aGHgBFw8sA Obr.19 http://kfch.upce.cz/images/Ved_cin/bionafta_suroviny.jpg Obr.20 http://www.zenyprozeny.cz/data/img1/pyramida0606.jpg

Název projektu: Škola a sport Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1395 Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_121 Autor DUM: ing. Alice Ernestová Datum (období), kdy byl materiál vytvořen: 2011/2012 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 9. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Chemie, Lipidy Anotace-metodický list: PowerPointová prezentace lipidy – rozdělení, použití Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.