Hodnotová orientace svobodné generace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Česká republika Demokratický stát.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Osvícenství.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Touha a nejvyšší hodnota Čechů – funkční rodina a děti  Realita – život vedoucí spíše k destrukci rodin  Rodina je nenahraditelná – má smysl bojovat.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Průzkum společnosti Ernst & Young mapuje společné podnikatelské znaky, ale i aktuální problémy.
Abrahámova přímluvná modlitba
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základy pedagogické metodologie
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Zpracovala: Simona Hyková
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Poutníci v Mladé Boleslavi –
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.35 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.
KMPV cvičení 1 1 Kvantitativní metody výzkumu v praxi CVIČENÍ pro 3. část.
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
NÁZORY CIZINCŮ NA PROCES POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE Vaňáčková, I.; Beharková, N.; Pokorná, A.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka postupu ověřování vybrané hypotézy Nízký sociální status ► ageismus.
10 RŮŽÍ JEN PRO TEBE !.
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Od bestselleru k výzkumu
Přednáška K čemu je právní filosofie
Téma Hypotézy ve výzkumu
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Návrh podnikatelského plánu založení distribučního centra pro EU a svět pro výrobu tisknutelného světla na papír Jiří Plch.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Základní filozofické otázky
Škola základ občanského života
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Hodnotová orientace svobodné generace Bartoloměj Jičínský Gymnázium Brno-Řečkovice

Cíl práce zmapovat hodnoty první svobodné generace, která se narodila a vyrůstá v demokratické společnosti porovnat případné rozdíly u odpovědí studentů navštěvující různé typy škol

Obsah práce 1. Teoretická část: cíle a pracovní hypotézy definice pojmu „hodnota“ a třídění hodnot podle některých autorů. duchovní rozměr související s hodnotovou orientací rodina – základ života adolescence 2. Praktická část: Sběr dat, hodnocení a interpretace výsledků průzkumu

Pracovní hypotézy Jaké jsou hodnoty svobodné generace? Liší se tyto hodnoty dle typů škol, které respondenti navštěvují? Jak svobodná generace vnímá hodnotu vzdělání a jak se dle typů škol liší? Jak svobodná generace vnímá hodnotu demokracie a jak se dle typů škol liší? Jak svobodná generace vnímá hodnotu svobody a jak se dle typů škol liší? Jaký postoj má svobodná generace k listopadu 1989 a jak se dle typů škol liší? Jak svobodná generace vychází s rodiči a jak se dle typů škol odpovědi liší? Jaké má svobodná generace životní cíle? Jak se dle typů škol cíle liší?

Dotazník byl určen studentům ve věku mezi 16 a 18 lety různých typů středních škol. obsahoval 8 otázek byl rozdělen do dvou základních části: První část - vztah respondentů k základním hodnotám (vzdělání, demokracie, svoboda, události 1989, vztah k rodičům) Druhá část - vztah k hodnotám jako takovým a výběru životních cílů

Charakteristika respondentů Průzkum: střední školy v Brně, Tišnově a Vyškově. Cílem bylo porovnat výsledky odpovědí respondentů podle různých typů skol : SOU, SOŠ a gymnázií. Průzkumu se zúčastnilo 213 respondentů ve věku mezi 16 a 18 lety.

Vyhodnocení dotazníku Výsledky jsem zpracoval: za celou skupinu všech 213 respondentů po skupinách seřazených podle typů jednotlivých škol.

Výzkumná otázka č. 1: Jaké jsou hodnoty svobodné generace?

Hodnoty svobodné generace

Nejméně důležité hodnoty

Výzkumná otázka č. 3: Jak svobodná generace vnímá hodnotu vzdělání? Respondenti měli na výběr ze tří odpovědí: A) vzdělání pro mě nemá význam, beru to jako nutné zlo B) nerad se učím, ale uvědomuji si, že vzdělání je pro život v dnešním světě velmi důležité C) vidím v něm smysl života a seberealizaci

Výzkumná otázka č. 4, Jak svobodná generace vnímá hodnotu demokracie? Respondenti měli na výběr ze čtyř odpovědí. A) nevnímám to, je mi to jedno B) beru to jako samozřejmost C) demokracie je pro mě významná věc D) demokracie si vážím a v případě nutnosti jsem ochoten za ní i bojovat

Výzkumná otázka č. 5: Jak svobodná generace vnímá hodnotu svobody? Otázka: Tvůj postoj ke svobodě je: A) neuvažuji o tom B) je pro mě důležitá osobní svoboda, ostatní mě nezajímá C) svoboda pro mě bude vždy velmi významná hodnota v mém životě D) hodnota svobody je pro mě ze všech ta nejdůležitější

Výzkumná otázka č. 6 Jaký postoj má svobodná generace k listopadu 1989? Otázka: Tvůj postoj k událostem v listopadu 1989 je: A) byla to chyba, nemělo se to stát B) je mi to fuk, nezajímám se o to C) byla to významná událost našich dějin, ale je to už minulost D) velmi si vážím toho, že vyrůstám v demokratické společnosti

Výzkumná otázka č. 8, Jaké má svobodná generace životní cíle?

Shrnutí – hodnoty Zcela jednoznačně nejdůležitější hodnotou pro svobodnou generaci je hodnota zdraví. Následují hodnoty rodiny, lásky, přátelství a svobody. Jako nejméně důležitou hodnotu uvádí většina respondentů oblast politiky. Naprostá většina respondentů studium zrovna nemiluje, ale uvědomuje si jeho důležitost a nepostradatelnost pro úspěch v dnešním světě. svobodná generace si demokracii a její vymoženosti v podstatě příliš neuvědomuje.

Naprostá většina respondentů soudí, že pro ni svoboda bude vždy velmi významnou hodnotou jejich života. Respondenti připouští historický význam listopadových událostí. V menší míře si uvědomují (a váží) dopadu této události pro svůj současný život. Za nejdůležitější cíl svobodná generace považuje „založení rodiny“. Jako druhý životní cíl „být zdravý“ a třetí pak „přijetí na vysokou školu“. Čtvrtý nejdůležitější cíl má svobodná generace „zajímavou práci“. Pět nejvyšších cílu uzavírá cíl „být dobrý člověk.

Shrnutí hodnot, dle typů škol podstatné rozdíly mezi odpověďmi nejsou odpovědi se liší pouze u otázky vnímání demokracie a v postoji k listopadu 1989

Děkuji za pozornost "Soucit je tím, co činí náš život smysluplným. Je to zdroj trvalého štěstí a radosti. A je to základ dobrého srdce, srdce člověka, který jedná z touhy pomoci ostatním. Prostřednictvím laskavosti, náklonnosti, poctivosti, pravdy a spravedlnosti ke všem ostatním zajistíme si svůj vlastní prospěch. Je to záležitost zdravého rozumu. Nelze popřít, že zájem o ostatní se vyplatí. Nelze popřít, že naše štěstí je neodmyslitelně svázáno se štěstím ostatních. Nelze ani popřít, že když společnost trpí, my sami budeme trpět. Rovněž nelze popřít, že čím více jsou naše srdce a mysl zachváceny nesnášenlivostí, tím zoufalejší jsme. Můžeme odmítnout všechno ostatní: náboženství,ideologii, veškerou získanou moudrost. Ale nemůžeme utéci nutnosti lásky a soucitu." Jeho Svatost Dalajláma