Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová. Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V EVROPĚ BERNARD  14 denní pracovní setkání středoškolských studentů z Finska, Německa, Ruska a České republiky podporující aktivity směřující.
Advertisements

Fonologie Cvičení číslo 6.
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
Trhlina ve džbánu.
Nekupujme si jejich životy! Martin Balvín Matěj Dvořák Pavel Kořínek.
Tereza Jungbauerová 9. třída
E TIKETA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektronická učebnice - I
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Komunikace Greetings VY_22_INOVACE_07 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Volitelné předměty ve 3. ročníku
Rotary Exchange Columbus, Wisconsin Columbus, Wisconsin Město v jižní části státu Wisconsin Město v jižní části státu Wisconsin Přibližně.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Digitalizace výuky Příjemce
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
člověk vzpřímený Homo erectus
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Moudrosti od Ronníka F5 + myška.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
Vyznání.
Chobotnatci.
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Aforismy s obrázky. Až náročná milenka vám ukáže, jak skromnou máte ženu. Jiří Novák.
Zdravení – - podávání.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_04 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluJak se mluví v Evropě Anotace V prezentaci žák přesouváním.
Kalendář - červen Petr Machala.
Pracuj, jako by si nepotřeboval(a) žádné peníze...
Miluj tak, jako by tě ješte nikdy,
Mámo, řekni 1. Mámo, řekni, co to máš, jakou knížku v rukách máš, černý obal s křížkem v dlaních schováváš. Řekni proč s ní chodíš spát, chci to tajemství.
Komunikace s rodiči.
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
P R O T E B E.
Jaký je naše tělo Kontrola
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _11_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Mateřský jazyk.
7/ Etiketa v diplomacii I. Etiketa v diplomacii – prokazování úcty, … Guth-Jarkovský: „Zdvořilost a dobrý mrav žádá, abychom se k neznámým chovali vždy.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_C_01_Anglické pozdravy Téma: Komunikace a slovní zásoba.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_10_ Společenská pravidla Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zdraví Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.
Elektronická a písemná komunikace
Úsměv je levnější než elektřina
ŠKOLNÍ PROJEKT Evropou za 5 hodin
Identifikátor materiálu: EU – 3 – 30 - Pozdravy
Sladit lze všechno ! (je k tomu však potřeba alespoň troška moudrosti)
Znaky života člověka Průběh lidského života
Mimoverbální komunikace
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
Mámo, řekni 1. Mámo, řekni, co to máš, jakou knížku v rukách máš, černý obal s křížkem v dlaních schováváš. Řekni proč s ní chodíš spát, chci to tajemství.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_32_VLASTIVĚDA
Dobrý den, prosím a děkuji
Společenská výchova – Podání ruky
Přeji krásný den... Pro Tebe.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
Žáci si formou prezentace procvičují poznatky v daném učivu.
Transkript prezentace:

Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová

Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví při setkání i při loučení a často přitom vyjadřují přání, aby druhý žil a zůstal zdráv.

Pozdrav – co vyjad ř uje a jeho smysl… Pozdrav probíhá několika způsoby Slovo pozdrav pochází od slova zdraviti. Je to projev úcty, přátelství a dobrých úmyslů. Je to rituální funkce pozdravu je pro udržení společenského postavení významnější než představení při prvním setkání.

Historie pozdravu Podle expertů mohl být prvním neuvědomělým pozdravem stisk horních končetin dvou australopitéků, kteří chtěli jeden druhému ukázat, že nejsou ozbrojeni. Je pravděpodobné, že předchůdci australopitéků vyjadřovali gesty snahu o společenskou komunikaci.

Sv ě tový den pozdravu Dne se po celém světě slaví Světový den pozdravů (World Hello Day). Poprvé se slavil v roce 1973 z iniciativy amerických studentů bratrů MacCormaků. Úkolem tohoto dnu je, že by každý měl pozdravit alespoň deset lidí, a tím si uvědomit potřebu osobního kontaktu pro udržení světového míru.

Č ty ř i fáze pozdravu Jestliže zpozorujeme známého, první fází je úsměv nebo gesto poznání. Následuje příprava k setkání. Zatímco se lidé k sobě blíží, narovnávají se a nevědomky si upravují třeba účes. Třetí fází je samotný pozdrav. Jako poslední přicházejí mezilidské vazby a často výměna konvenčních frází nebo vět typu: Jak se máš?, které mohou být jen zdvořilostní fráze, ale mohou být i úvodem ke skutečnému dialogu.

Rozd ě lení pozdrav ů Podání ruky Políbení Objetí Úklona Smeknutí klobouku

Pozdrav gesty pokynutí hlavou decentní mávnutí mrknutí úsměv

Zvláštní pozdravy vodáci = „Ahoooj“ myslivci = „Lesu a Lovu zdar!“ rybáři = „Petrův zdar“ šachisti = "Šachu zdar a šachové skladbě zvlášť„ horníci = „Zdař Bůh“ sokolové = "Nazdar!„ hasiči ="Vlasti zdar - ohni zmar!" sportovci = „ Zdar“. eskymáci = tření nosu

Pozdravy v cizích jazycích Good morning– anglicky Guten Tag – německy Bonjour – francouzsky Buenos días – španělsky Buon giorno – italsky здравствуй – rusky Ni hao – čínsky Šalom – hebrejsky Salve - latinsky Dobr´ dan – chorvatsky Dzień dobry – polsky Dobrý deň – slovensky

Pozdravy zvířat – Pes nás zdraví svým skákáním… – Olíznutím ruky… – Vřelým zaštěknutím… – Slon svým troubením a máváním chobotem… – Křeček panáčkuje… – Papoušek povídá na přivítanou…

Zajímavosti Za život pozdraví člověk průměrně více než třistatisíckrát, což údajně představuje celkem sto devadesát hodin. Pokud vás tedy někdo pozdraví, ať už podle bontonu nebo jen tak, nezapomeňte vždy odpovědět, i kdyby to byl váš úhlavní nepřítel. Nepozdravit je totiž vrchol nevychovanosti a u některých národů je to bráno jako urážka na cti.

Proto…… Nezapomínejte zdravit!!! Přeji Vám krásný den…