Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická učebnice - I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická učebnice - I"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.1 Pozdrav Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Andrea Fibichová

2 Víme, že pozdravit je slušnost! Pozdrav je projev úcty, přátelství.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.2 Co už víš? Víme, že pozdravit je slušnost! Pozdrav je projev úcty, přátelství. Odpovědět na pozdrav je povinnost! Spoj pozdravy a odpovědi s obrázky. Všechno nejlepší! Ahoj! Dobré ráno! Dobrý den! Děkuji! Dobrou noc! Dobrou chuť! Možné odpovědi: Prosím. Děkuji! Tobě také! Vám také! Dobrý den! Ahoj!

3 99.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 99.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Fáze - části pozdravu. Pozdrav při setkání, či loučení. Úsměv, gesto poznání. Pozdrav. Zdvořilostní fráze: „Jak se máš?“ setkání, představování loučení Anička: „Ahoj babičko, to je má kamarádka Petra, chodíme spolu na kreslení.“ Babička: „Těší mě!“ Maminka: „Ahoj miláčku, měj se moc hezky. Ať se ti ve škole daří!“ Pepíček: „Ahoj maminko, hezký den.“ Paní učitelka: „Dobrý den, pane řediteli, toto je vítězné družstvo přírodopisné soutěže .“ Pan ředitel: „Dobrý den, děti, gratuluji Vám k Vašemu úspěchu!“ Honzík: „Ahoj dědečku, děkujeme za návštěvu, šťastnou cestu.“ Dědeček: „Ahoj, mějte se krásně. Brzy zase přijedu!“ Představování má svá společenská pravidla. Vyzkoušejte si představování a loučení v různých situacích.

4 99.4 Co si řekneme nového? Milá maminko a tatínku!
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.4 Co si řekneme nového? Pozdrav můžeme také poslat poštou . Adresa: má být přesná, čitelná. pohlednice z výletu 1. oslovení: paní, pan, slečna 2. jméno a příjmení: Jan Novák 3. název ulice, číslo domu: Školní 6 4. město nebo vesnice: Děčín 6 5. poštovní směrovací číslo = PSČ: 405 02 Milá maminko a tatínku! Posílám Vám pozdrav z Českého ráje. V sobotu jsme byli na hradě Kost. Moc se mi líbil. Na jeho nádvoří jsme si mohli vyzkoušet střelbu z luku a já 2 x trefil terč! Už se na Vás moc těším. Petřík Sněžka Osnova pozdravu: oslovení: Milá babičko odkud píšete: z výletu, z tábora 3. co se Vám tu líbí: krajina, moře co děláte: koupeme se, soutěžíme 4. rozloučení: posílám pusinku a těším se ….. 5. podpis: Váš vnouček Tomík Pan a paní Horáčkovi Lipová 40/2 Děčín 3 Praha

5 99.5 Procvičení a příklady Napište vlastní pozdrav.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.5 Procvičení a příklady Napište vlastní pozdrav. Komu? - babičce, kamarádovi, rodičům, třídě, paní učitelce Oslovení: - milá, drahý, ahoj Lucinko, dobrý den, … Odkud píšete: - ze školního výletu, z dovolené, z letního tábora, od babičky Co se vám tu líbí, co děláte: - farma zvířat, je tu velké horko, soutěžíme, chodíme na výlety Rozloučení: - srdečně Vás zdraví, moc se na Vás těším, posílám velkou pusu Podpis: Váš vnouček Honzík, Tvá kamarádka Radka, Lenka

6 99.6 Něco navíc pro šikovné Šťastnou cestu! Pozdravuj doma!
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.6 Něco navíc pro šikovné Šťastnou cestu! Pozdravuj doma! Jak představíte rodičům nového kamaráda? Jak přivítáte ve třídě nového spolužáka? Kdy a koho můžeme těmito pozdravy oslovit? Na slyšenou! Hezkou neděli! Jak u Vás doma přivítáte, babičku, tetu… Zkuste si ve třídě zahrát tyto situace. Čau! Jak se ráno loučíte s maminkou/tatínkem, když odcházíte do školy? Dobrý večer! Krásné zážitky! Jak se představíte v ředitelně školy, když jdete vyřídit vzkaz. Víte, že??? Eskymáci si na pozdrav nejen podávají ruce, ale také si vzájemně třou nosy. Obyvatelé Nové Guineje vítají hosty s břečťanovými listy na hlavě – na znamení úcty. Muži ve Francii při pozdravu líbají dámám ruce. V asijských zemích (Čína, Korea, Japonsko) se lidé na znamení úcty vzájemně uklánějí.

7 99.7 CLIL Greetings address postcard Good morning! Good night!
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.7 CLIL Greetings Good morning! Good night! Good afternoon! address name street, number town, postcode state Mr. John Brown Garden street 125/52 London, SW11 1DJ the United Kingdom postcard Hello! Thank you.

8 99.8 Test znalostí Pozdravem vyjadřujeme: kde bydlíme kolik nám je let
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 99.8 Test znalostí Pozdravem vyjadřujeme: kde bydlíme kolik nám je let úctu a přátelství d) jak se jmenujeme „Milá maminko“ je: oslovení vyprávění PSČ adresa Odpovídat na pozdrav: nemusíme musíme můžeme jen někdy musíme jen z blízka Adresa má být: přesná, čitelná tak akorát bez příjmení barevná Správné odpovědi: c b a Test na známku

9 Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.9 Použité zdroje, citace slide 4 Obrázky z databáze klipart Český jazyk v sešitech – sloh, Ludmila Zimová, Fortuna, Praha 1992, s Český jazyk 3 – učebnice pro 3. ročník, H. Muhlhauserová, Nová škola Brno, 1996, s. 30, 90.

10 99.10 Anotace Autor Mgr. Andrea Fibichová Období 01 – 06/2013 Ročník
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 99.10 Anotace Autor Mgr. Andrea Fibichová Období 01 – 06/2013 Ročník ročník Klíčová slova Pozdrav, adresa, osnova, oslovení, představování, loučení, dobrý den, dobrou noc, dobré ráno, ahoj Anotace Prezentace popisující druhy pozdravů – kdy je používáme - praktická cvičení, psaní pozdravu podle osnovy, psaní adresy podle osnovy.


Stáhnout ppt "Elektronická učebnice - I"

Podobné prezentace


Reklamy Google