Český stát v době předhusitské

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
JAN HUS.
České země za Václava IV.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Václav IV
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Václav IV..
DOBA HUSITSKÁ 1.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Václav IV. syn Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
DUM (digitální učební materiál)
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Náboženské nebo sociální hnutí?
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Česká společnost v předhusitské době
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
DOBA HUSITSKÁ.
Krize středověké společnosti
Vrcholný středověk Společenská krize za Václava IV.- počátky Husitství
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Mistr Jan Hus.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Předchůdci Husovi, Jan Hus
Pozdně středověká krize
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Lucemburkové na českém trůně
Jan Hus a jeho předchůdci
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
PAPEŽSKÉ SCHIZMA.
DOBA HUSITSKÁ.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Český stát za Lucemburků
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Jan Hus, husitství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Český stát v době předhusitské PhDr. Jana Žáková

VÁCLAV IV. (1378 – 1419) - prvorozený syn, ve dvou letech (1363) korunován českým králem, v 15 letech římským králem ( 1376) Druhý syn Zikmund - Braniborsko, Uhry Třetí – Jan Zhořelecký – Zhořelecko, Braniborský markrabě Václav – nezájem o vládu, odboj šlechty proti králi - 2x jí byl zajat Sesazen z římského trůnu (od 1411 římským králem Zikmund) V Čechách chaos, růst zločinnosti (lapkové – například i Jan Žižka), devalvace měny, společenské rozpory, morová epidemie

Spory s arcibiskupem Janem z Jenštejna, Václav ho chtěl zlikvidovat, nechal mučit kněze Jana z Pomuku (= Nepomucký) – zemřel při mučení, tělo vhozeno do Vltavy

Příčiny společenské krize v Evropě: hospodářská stagnace rozpory ve společnosti - panovník x vysoká šlechta x nízká šlechta, sedláci x bezzemci, městský patriciát x mistři x chudina, všichni x církvi růst bohatství církve (až 1/3 pozemků, nedělitelnost majetku, množství poplatků), rostoucí nevzdělanost kněží, možnost koupení církevního úřadu, okázalý přepych = rozpor s Biblí a posláním církve - roste kritika = úsilí o reformu

papežské schisma = dvojpapežství – francouzský král Filip IV papežské schisma = dvojpapežství – francouzský král Filip IV. Sličný „unesl“ římského papeže Klimenta V. do Avignonu a nutil ho spolupracovat, 1377 papež Řehoř XI. přesídlil zpět do Říma, po jeho smrti se stal papežem Urban VI., ale ve Francii si zvolili druhého papeže Klimenta VII. - oba se vzájemně dávali do klatby = pohoršení věřících, roku 1409 na koncilu v Pise chtěli sesadit oba „protipapeže“ a zvolit konečně jediného – oba dva však závěr odmítli, a tak byli papežové tři !!!

Kritici církve: Jan Viklef – Angličan, přeložil Bibli do angličtiny : papež není božský, proti odpustkům, proti uctívání obrazů, církev má žít v chudobě, nevládnout, ale sloužit lidem (jeho myšlenky do Čech přinesli studenti a Václavova sestra, která byla anglickou královnou )

Husovi předchůdci: Konrád Waldhauser (z Rakouska, augustinián, pozván Karlem IV., kázal pro německy mluvící Pražany) Jan Milíč z Kroměříže (vzdal se místa v královské kanceláři, kazatel proti bohatství, obžalován, hájil se v Římě, zemřel v Avignonu)

Matěj z Janova (rovnost kněze a laika = kacíř) Jeroným Pražský (mistr 4 univerzit, pronásledován, upálen po Husovi ) Jakoubek ze Stříbra (Betlémská kaple, zavedl přijímání z kalicha) Tomáš Štítný ze Štítného (traktáty a morálce : Knížky šestery o obecných věcech křesťanských )