Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802–4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802–4785."— Transkript prezentace:

1 Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802– Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 český král, též král Svaté říše římské syn Karla IV. a Anny Svídnické
Václav IV. (1378–1419): český král, též král Svaté říše římské syn Karla IV. a Anny Svídnické třetí Lucemburk na českém trůně v zahraniční i domácí politice neúspěšný panovník Úkoly: V jakém příbuzenském vztahu vůči sobě byli Václav IV. a Jan Lucemburský? Kolik Lucemburků celkem usedlo na český trůn? Jací to byli?

3 (stuha s uzlem), známý, ale dosud ne plně objasněný symbol Václava IV.
Obr. 2 Ledňáček ve věníku (stuha s uzlem), známý, ale dosud ne plně objasněný symbol Václava IV. (Staroměstská mostecká věž). Obr. 1 Mladý král Václav IV. (Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi, 15. století).

4 1) zahraniční politika: a) papežské schizma (1378–1417)
Václav IV. podporuje papeže ve Francii Obr. 3 Papežský palác Ve Francii. Úkoly: 1) Co bylo papežské schizma? 2) Ve kterém francouzském městě se nacházel papežský palác?

5 b) zisk římskoněmecké koruny (1376)
Václav IV. zvolen římskoněmeckým králem (podpořen otcem Karel IV.)  kvůli schizmatu nebyl nikdy korunován na císaře Obr. 4 Václav IV. jako římskoněmecký král (Norimberská kronika, konec 15. stol.). Úkoly: Jak se nazývali voliči římskoněmeckého krále? Kde a kým byli tito králové tradičně korunováni na císaře?

6 a) morová epidemie v Čechách (1380) úbytek obyvatelstva (10–15 %)
2) domácí politika: a) morová epidemie v Čechách (1380) úbytek obyvatelstva (10–15 %) Obr. 5 Nemocní dýmějovým morem. Infekci zvanou „černá smrt“ přenášely především krysy. Ve 14. a 15. století dokázal mor vyhubit miliony obyvatel celé Evropy.

7 Úkol: Kde a z čeho se pražské groše od r. 1300 razily?
b) pokles hodnoty pražského groše Úkol: Kde a z čeho se pražské groše od r razily? c) spor šlechty s králem o moc Obr. 6 Lazebnice převážející krále Václava IV. Je známo, že král byl šlechtou dvakrát zajat a vězněn. Jedna z pověstí vypráví o jeho vysvobození lazebnicí Zuzanou (obraz Věnceslava Černého).

8 d) spor krále s církví o moc
arcibiskup Jan z Jenšejna – králův odpůrce umučení Jana Nepomuckého Obr. 7 Socha Jana Nepomuckého na Karlově mostě. Umučení a následné shození Jenštejnova spolupracovníka do Vltavy dalo v 1. pol. 18. stol. podnět k jeho svatořečení. Úkol: Jaké jiné české svaté znáš?

9 Obr. 8 Shození Jana Nepomuckého do Vltavy v představě barokního malíře. Důvod, že král dal příkaz k umučení, protože Jan odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny Žofie, je jen pověst. Obr. 9 Místo, na kterém měl být Jan Nepomucký svržen do Vltavy.

10 e) podpora pražské univerzity Dekret kutnohorský (1409)
 na UK získali převahu Češi nad cizinci Úkol: Kdy byla založena Karlova univerzita? Obr. 10 Odchod studentů z Prahy do Lipska v Německu. Dekret kutnohorský, vydaný králem, sice zajistil převahu Čechů na pražské univerzitě, odchod cizí inteligence byl pro ni ale citelnou ztrátou.

11 podpora Jana Husa – rektor UK, kazatel, kritik církve
Obr. 11 Socha Jana Husa na Staroměstském náměstí (Jan Šaloun).

12 1) Co Jan Hus na církvi kritizoval? 2) Kdo byl označován jako kacíř?
Obr. 12 Betlémská kaple v Praze na Starém městě, místo Husových kázání. Obr. 13 Kazatelna Betlémské kaple. Úkoly: 1) Co Jan Hus na církvi kritizoval? 2) Kdo byl označován jako kacíř?

13 Úkol: Na který den připadá státní svátek na počest Husovy smrti?
Obr. 14 Jan Hus na kostnickém koncilu (obraz Václava Brožíka). Obr. 15 Upálení Jana Husa (středověká iluminace). Úkol: Na který den připadá státní svátek na počest Husovy smrti? 13

14 Obr. 16 Václav IV. jako Husův ochránce.
V době konání kostnického koncilu už ale na jeho straně nebyl, i králi totiž hrozilo obvinění z kacířství. Obr. 17 Písemný protest se české a moravské šlechty proti upálení mistra Jana Husa. Podepsalo ho celkem 452 pánů.

15 vyhození konšelů z oken
f) vypuknutí husitské revoluce první pražská defenestrace (1419) vyhození konšelů z oken Novoměstské radnice Jan Želivský – husitský kazatel smrt Václava IV. (zřejmě na následky mrtvice) Obr. 18 Svržení konšelů z Novoměstské radnice 30. července 1419 (Adolf Liebscher).

16 Obr. 19 Rakev s ostatky Václava IV.
i s tradičním symbolem ledňáčka v chrámu sv. Víta v Praze.

17 Doplň tvrzení náležitými fakty:
Václav IV. byl v pořadí _____________ Lucemburk na českém trůně. V politice se Václav celkově projevil jako _____________ panovník. Vlivem církevního schizmatu nebyl Václav nikdy korunován na _________. Na konci 14. stol. postihla české země ______________ epidemie. Spor krále se šlechtou dospěl až k tomu, že Václav byl dvakrát __________. Neshody krále s církví vyvrcholily umučením ______________________. Po vydání ____________________ vzrostl vliv Čechů na Karlově univerzitě. Husova kázáním v ___________ kapli byla ostře namířena proti _________. Jan Hus byl v Kostnici upálen _____ července________. Husitská revoluce vypukla v létě 1419 tzv. první pražskou ______________.

18 správné odpovědi: třetí neúspěšný / slabý císaře morová zajat Jana Nepomuckého Dekretu kutnohorského Betlémské 6. / 1415 defenestrací

19 Citace obrazových materiálů:
Obr. 1. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain Commons na WWW: Obr. 2. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3. Jean-Marc ROSIER. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 4. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 5. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 6. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 7. Ludek. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 8. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 9. Matt Borak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 10. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

20 Citace obrazových materiálů:
Obr. 11. Petr Vilgus. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 12. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 13. Wolfgang Sauber. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 14. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain Commons na WWW: Obr. 15. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 16. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 17. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: jpg?uselang=cs Obr. 18. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 19. Acoma. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

21 Literatura: ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ: české a světové dějiny. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN X. ČORNEJ, Petr a kol. Dějiny zemí Koruny české I. 1. vyd. Praha: PASEKA, ISBN HORA, Petr. Toulky českou minulostí vyd. Praha: Práce, ISBN ČAPKA, František. Dějiny zemí Koruny české v datech. 3. vyd. Praha: Libri, ISBN


Stáhnout ppt "Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802–4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google