Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Advertisements

FRANCOUZSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
• N ě mecký ekonom a myslitel • P ř edch ů dce marginalismu • Autor tzv. Gossenových zákon ů z roku 1854.
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jana Janoušková Gymnázium U Balvanu 16 3.ročník
Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
Welcome, wilkommen, bienvenidos in Šumperk. Šumperk.
Žena (návod pro muže).
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Výuka biologie Tomáš Klinger, Sp, b ř ezen  Co je to biologie?  U č ebny  Profesorky  Po č ty hodin v týdnu  U č ivo.
Kamenická Stráň.
Pica pica Straka obecná.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
Č ím se zabývám ve volném č ase Já se ráda ve volném č ase zabývám tím, ž e kreslím na malí ř ském stojanu, hraju na po č íta č i a ráda chodím na krou.
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
Automatická presentace se zvukem
Zámek Dobříš Od Kačky H..
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Vypracoval: Kryštof Ko ň ák. Hlavní informace Nejvyšší bod: vrch Tele č ek (399 m.n. m.) Nejni ž ší bod: hladina Vltavy (177 m. n. m.) Historická zem.
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
PAŘÍŽ 5. – Den první Procházka centrem.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Na pozvání Ani č ky a Stanislava jsme p ř ijali pozvání na kávu. Já jsem to trochu cht ě l, protože jsem se tam nedávno krátce zastavil a vid ě l tu nádhernou.
P ř íru č ka TRP Ě LIVOSTI Hudba: Songbird – Barbara Streisand.
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
FRANCIE Poznávací cesta studentů Gymnázia Jihlava po Paříži a zámcích na Loiře Poznávací cesta studentů Gymnázia Jihlava po Paříži a zámcích.
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Chenonceau Francie.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kate ř ina Št ě pa ř ová U Č O: Brno 2015 ŠUMAVA.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
Posvícení je obvykle vnímáno jako vzpomínková slavnost na posv ě cení kostela. Sazená, p ř esto ž e vlastní kostel nemá, má aspo ň své posvícení. Slaví.
Školní výlet Autor: Mgr. Ivana Tesařová. AnotaceDUM využívá školního výletu k seznámení s regionem. Obsahuje soubor č inností pro práci s mapou, sout.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
M. Borovská, B. Máslová Romulus, Remus a vl č ice.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Malí ř ská esence 20. století Č íslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_498_KOSMETICKÉ EMULZE NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, St ř ední pr ů myslová škola.
Hlavní město je Paříž Prezidentem Francie je François Hollande.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
ČESKÝ JAZYK 3. roč. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto
Joseph Haydn Rohrau – Vídeň
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
FRANCIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Zájezd do Holandska Anna Sedláčková 4.A.
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je šperkem údolí Loiry, místem plným šarmu, jeho silueta se odrá ž í ve vodách ř eky, nádherné jsou jeho a zachovalá p ř íroda v okolí.

Chenonceau, hrad známý jako "Castillo de las Mujeres" (hrad ž en), jak svou stavbou, tak historií byl v ž dy svázán s francouzskými dámami. V roce 1547 Diane de Poitiers, které v té dob ě bylo 48 let, se stala milenkou Jind ř icha II( tomu bylo 28 rok ů ). Ten se tak v této roli stal d ě dicem Františka I., Jind ř ich ji jmenoval vévodkyní z Valentinois a v ě noval jí hrad Chen onceau. Diana se tak stala nejvlivn ě jší ž enou v království a m ě la velkou soupe ř ku - královnu, Kate ř inu de Medici. Po tragické nehod ě,kdy byl král Jind ř ich II. zabit p ř i rytí ř ském turnaji ji královna Kate ř ina odebrala Chenonceau pro svého t ř etího syna, Jind ř icha III.“ Trocha historie....

Chenonceau má dv ě hlavní zahrady: zahradu Diane de Poitiers a Kate ř iny Medicejské. Zahrady, se nachází na obou stranách Tour des Marques, kv ě tinová výzdobu zahrad se obnovuje ka ž dé jaro a léto, to vy ž aduje zasazení rostlin.

Chenonceau je známý nejen svou architekturou a historií, ale bohatstvím sbírek: renesan č ním nábytkem, gobelíny významnou sbírkou z šestnáctého a sedmnáctého století a po č etnými obrazy sv ě tových mistr ů malby.

Zde jsou p ů vodní : kamna na d ř ev ě né uhlí a d ř evo, speciální krb na úpravu pták ů. Kuchy ň ské pot ř eby jsou všechny z m ě di, stoly a ž idle ve venkovském stylu. rustica.

V interiéru zámku de Chenonceau se nachází galerie Ladies s muzeem voskových figur. Je to velmi zajímavé muzeum s výjevy z doby, kdy Kate ř ina Medicejská ž ila na zámku. Postavy a kostýmy jsou dob ř e provedené, jsou zde skupiny vyjad ř ující tanec, modlitbu, a dokonce i lovce s jeho úlovkem.

Pro kv ě tinovou výzdobu se spot ř ebuje mnoho kv ě tin. Ka ž dý pokoj v zámku zdobí kv ě tinová kompozice, kterou p ř ipravuje kv ě tiná ř ský tým, obnova se provádí dvakrát týdn ě. Kv ě tiny se p ě stují ve vyhrazené č ásti zahrady o rozloze m 2, je to starý sad, který je obklopený popínavými r ůž emi. Tato zahrada produkuje širokou škálu kv ě tin, lupiny, pivo ň ky, ji ř iny, lilie a další, tyto pal zdobí interiéry budov v pr ů b ě hu r ů zných ro č ních období.