Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/20. 3. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Výživa člověka.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
„EU peníze středním školám“
Složení potravy.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Přírodopis Třída: VIII. Tematický okruh: ORGÁNOVÉ SOUSTAVY Téma: Metabolismus Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad doplňuje učivo o trávicí soustavě, seznamuje se základními živinami a jejich významem pro lidský organismus,ukazuje na problémy PPP Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro osmý ročník ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS 2006, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z: Vlastní poznámky k danému tématu

Metabolismus Složité přeměny chemických látek v těle Katabolismus – štěpení složitých látek, energie se uvolňuje Anabolismus – tvorba složitějších látek z jednodušších, energie se spotřebovává Zdrojem energie je biologická oxidace (štěpení cukrů, tuků a bílkovin)

Živiny Základní živiny: ◦ cukry ◦ tuky ◦ bílkoviny ◦ voda, minerální látky a vitamíny

Vyvážená strava Co bychom měli jíst:

Cukry (sacharidy) Hlavní zdroj energie Škrob: mouka, rýže, brambory Mléčný cukr (laktóza): mléko, mléčné výrobky Řepný cukr (sacharóza): sladidlo Glukóza: vzniká štěpením složitějších cukrů ◦ V plazmě, ukládá se v játrech – glykogen Celulóza: rostlinný polysacharid – vláknina ◦ Zdroj – ovoce, zelenina

Tuky Zdroj energie – zásoba Tepelná izolace Ochrana vnitřních orgánů Zdroj vitamínů rozpustných v tucích (A, E, D, K) Podle původu: ◦ rostlinné (oleje) – zdravější ◦ živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk) Nadbytek tuků – srdeční choroby

Tuky

Bílkoviny Stavební látka buněk Původ: ◦ rostlinné (luštěniny) ◦ živočišné (maso, vejce, mléko) ◦ Přebytečné AMK (stavební látka bílkovin) – přeměna na tuky ◦ Nedostatek živočišných bílkovin – zpomalení růstu, snížení obranyschopnosti, pokles výkonnosti nervové soustavy

Bílkoviny Optimální spotřeba bílkovin 1 g/1 kg hmotnosti U dětí 3 g/1 kg hmotnosti Přísné vegetariánství odmítá všechny živočišné výrobky (maso, ryby, vejce, mléko, mléčné výrobky) – může poškodit zdraví „Umírněné‘‘ vegetariánství – tolerance mléka, mléčných výrobků popř. vajec + sója (obs. hodně bílkovin)

Voda Nebytná součást těla Pitný režim – minimálně 2 l vody denně Důležité rozpouštědlo – reakce probíhající v těle Transport látek Termoregulace

Minerální látky Potřebné k růstu Udržení tělesné a duševní rovnováhy v organismu Stavba kostí Součást krve Činnost nervů a svalů Zdroj: zelenina, mléko, ryby, celozrnné obilniny, sůl, minerálky Nejdůležitější Na, K, Ca, Mg, P, Fe, I

Vitamíny Látky nezbytné pro život V lidském těle plní funkci katalyzátorů biochemických dějů Existuje 13 základních typů Člověk je musí získávat v potravě Vitamíny jsou rozpustné ◦ ve vodě  C, H, vitamíny skup. B ◦ v tucích  A, E, D, K

Vitamíny

Bazální metabolismus Minimální množství energie potřebné k životu

Energetický příjem

Poruchy příjmu potravy Správná tělesná hmotnost – výpočet BMI ◦ Body Mass Index: hmotnost v kg/výška těla v m umocněno na druhou Normální váha – muži 20-24,9 ženy 19-23,9 Bulimie (přejídání => zvracení) Mentální anorexie (záměrné odmítání potravy)

„Bez komentáře“

Procvičení Metabolismus jinak Podmínka života Vitamín pro správný růst Cukry, tuky, bílkoviny jsou Mléčné …………….. Voda zažene ……. Mají stavební funkci Zdroj vitamínu B Minimální potřeba energie

Procvičení -řešení Metabolismus- jinak Podmínka života Vitamín pro správný růst Cukry, tuky, bílkoviny jsou Mléčné………… Voda zažene…… Mají stavební funkci Zdroj vitamínu B Minimální potřeba energie PŘEMĚNA VODA D ŽIVINY VÝROBKY ŽÍZEŇ BÍLKOVINY KVASNICE BAZÁLNÍ

Použité zdroje b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg