Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Přírodopis Třída: VIII. Tematický okruh: ORGÁNOVÉ SOUSTAVY Téma: Metabolismus Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad doplňuje učivo o trávicí soustavě, seznamuje se základními živinami a jejich významem pro lidský organismus,ukazuje na problémy PPP Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro osmý ročník ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS 2006, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z: Vlastní poznámky k danému tématu
Metabolismus Složité přeměny chemických látek v těle Katabolismus – štěpení složitých látek, energie se uvolňuje Anabolismus – tvorba složitějších látek z jednodušších, energie se spotřebovává Zdrojem energie je biologická oxidace (štěpení cukrů, tuků a bílkovin)
Živiny Základní živiny: ◦ cukry ◦ tuky ◦ bílkoviny ◦ voda, minerální látky a vitamíny
Vyvážená strava Co bychom měli jíst:
Cukry (sacharidy) Hlavní zdroj energie Škrob: mouka, rýže, brambory Mléčný cukr (laktóza): mléko, mléčné výrobky Řepný cukr (sacharóza): sladidlo Glukóza: vzniká štěpením složitějších cukrů ◦ V plazmě, ukládá se v játrech – glykogen Celulóza: rostlinný polysacharid – vláknina ◦ Zdroj – ovoce, zelenina
Tuky Zdroj energie – zásoba Tepelná izolace Ochrana vnitřních orgánů Zdroj vitamínů rozpustných v tucích (A, E, D, K) Podle původu: ◦ rostlinné (oleje) – zdravější ◦ živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk) Nadbytek tuků – srdeční choroby
Tuky
Bílkoviny Stavební látka buněk Původ: ◦ rostlinné (luštěniny) ◦ živočišné (maso, vejce, mléko) ◦ Přebytečné AMK (stavební látka bílkovin) – přeměna na tuky ◦ Nedostatek živočišných bílkovin – zpomalení růstu, snížení obranyschopnosti, pokles výkonnosti nervové soustavy
Bílkoviny Optimální spotřeba bílkovin 1 g/1 kg hmotnosti U dětí 3 g/1 kg hmotnosti Přísné vegetariánství odmítá všechny živočišné výrobky (maso, ryby, vejce, mléko, mléčné výrobky) – může poškodit zdraví „Umírněné‘‘ vegetariánství – tolerance mléka, mléčných výrobků popř. vajec + sója (obs. hodně bílkovin)
Voda Nebytná součást těla Pitný režim – minimálně 2 l vody denně Důležité rozpouštědlo – reakce probíhající v těle Transport látek Termoregulace
Minerální látky Potřebné k růstu Udržení tělesné a duševní rovnováhy v organismu Stavba kostí Součást krve Činnost nervů a svalů Zdroj: zelenina, mléko, ryby, celozrnné obilniny, sůl, minerálky Nejdůležitější Na, K, Ca, Mg, P, Fe, I
Vitamíny Látky nezbytné pro život V lidském těle plní funkci katalyzátorů biochemických dějů Existuje 13 základních typů Člověk je musí získávat v potravě Vitamíny jsou rozpustné ◦ ve vodě C, H, vitamíny skup. B ◦ v tucích A, E, D, K
Vitamíny
Bazální metabolismus Minimální množství energie potřebné k životu
Energetický příjem
Poruchy příjmu potravy Správná tělesná hmotnost – výpočet BMI ◦ Body Mass Index: hmotnost v kg/výška těla v m umocněno na druhou Normální váha – muži 20-24,9 ženy 19-23,9 Bulimie (přejídání => zvracení) Mentální anorexie (záměrné odmítání potravy)
„Bez komentáře“
Procvičení Metabolismus jinak Podmínka života Vitamín pro správný růst Cukry, tuky, bílkoviny jsou Mléčné …………….. Voda zažene ……. Mají stavební funkci Zdroj vitamínu B Minimální potřeba energie
Procvičení -řešení Metabolismus- jinak Podmínka života Vitamín pro správný růst Cukry, tuky, bílkoviny jsou Mléčné………… Voda zažene…… Mají stavební funkci Zdroj vitamínu B Minimální potřeba energie PŘEMĚNA VODA D ŽIVINY VÝROBKY ŽÍZEŇ BÍLKOVINY KVASNICE BAZÁLNÍ
Použité zdroje b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg b979c8_e19741aa5a937e22a8d5270d192fff87.jpg