Jihočeský a Plzeňský kraj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ján Chládek Vít Nakládal
Advertisements

Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Jihočeský kraj Znaky.
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
Lenka Matznerová, Kristýna Housarová
Jaroslav Novotný 9.třída
ČR – Plzeňský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.10 Mgr. Kosík Lukáš
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Středočeský kraj Socioekonomická sféra Michael Ruml.
ČR – Středočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.08 Mgr. Kosík Lukáš
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj C.
PLZEŇSKÝ KRAJ.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Charakteristika kraje
PLZEŇSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
Středočeský kraj.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Jihočeský Kraj David Němec.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Pardubický kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_09.
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
- Socioekonomická sféra -
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Znak plzeňského kraje.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Tereza Hynková a Tereza Merhoutová
Plzeňský kraj.
Jihočeský kraj Rozloha – km2
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Česká Republika a její kraje
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
Královéhradecký kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Socioekonomická sféra
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Jihomoravský kraj.
Příroda,Povrch a Nerostné suroviny v Jihočeském Kraji
Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: hustota zalidnění: 92.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Mgr.J.Mareš Plzeňský, Jihočeský EU-OPVK VY_32_INOVACE_720 územní jednotka - Jihozápad Plzeňský kraj - největším správním střediskem je Plzeň/170 tis./druhé.
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Jižní Čechy VY_32_Inovace_17KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Plzeňský kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
JIHOČESKÝ KRAJ.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Plzeňský kraj. Plzeňský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Transkript prezentace:

Jihočeský a Plzeňský kraj

Plzeňský kraj Údaje o rozloze a obyvatelstvu Plzeňského kraje Rozloha 7 561 km2 Počet obyvatel na 1 km2 73 Počet obcí 501 Počet částí obcí 1543

Plzeňský kraj vznikl podle zákona o vyšších územně správních celcích na území 7 okresů (bývalého Západočeského kraje): Domažlice, Klatovy, Plzeň-jih, Plzeň-město, Plzeň-sever, Rokycany a Tachov. K 1.1.2003 tvoří Plzeňský kraj 501 obcí, které patří do správních území 15 obcí s rozšířenou působností a zároveň do správních území 35 pověřených úřadů. Plzeňský kraj se nachází v jihozápadní části ČR. Na západě a na jihu svého území sousedí pouze se SRN. Směrem do vnitrozemí ČR zasahuje Plzeňský kraj nejvýše 100 km od hranic. Zde sousedí na severu s Karlovarským krajem a na krátkém úseku i s Ústeckým krajem, na severovýchodě se Středočeským a na východě s Jihočeským krajem. Plzeňský kraj zaujímá rozlohu 7561 km2 a je tedy třetím největším krajem v ČR. Podle výsledků Sčítání lidu, domů a bytů 2001 v něm žilo 550 688 obyvatel. Pokles obyvatel v období 1991 – 2001 byl v Plzeňském kraji 1,37 %, tedy téměř dvakrát rychlejší než v celé ČR (0,7 %). Plzeňský kraj má strategicky významnou polohu na dopravním spojení východní a západní Evropy (IV. A větev IV. transevropského multimodálního koridoru Norimberk – Praha). Úlohu významného silničního i železničního uzlu nadregionálního významu plní město Plzeň. Téměř dokončena je dálnice D5 Praha – Plzeň – Rozvadov vyjma obchvatu Plzně.

Také dopravní síť regionu je výrazně ovlivněna reliéfem krajiny Také dopravní síť regionu je výrazně ovlivněna reliéfem krajiny. Je uspořádaná radiálně s orientací na Plzeň. Hraniční pohoří tvoří dopravní bariéru, přesto lze počet hraničních přechodů s Německem hodnotit jako vyhovující. Hlavním centrem kraje je Plzeň, která svou velikostí (170 tisíc obyvatel) výrazně převyšuje ostatní města. Svými funkcemi ovlivňuje prakticky celé území kraje, zejména však jeho centrální část. Okresy v jižní a západní části (Klatovy, Domažlice a Tachov) jsou samostatnější a jejich vazba na Plzeň se projevuje až na vyšší úrovni. Je patrná i sílící vazba regionu k Praze. Charakteristickým rysem je relativně řídké zalidnění – kraj má druhou nejnižší hustotu obyvatel v republice. Hlavní příčinou je mimořádně nízká hustota zalidnění v příhraničních okresech.

Jihočeský kraj Údaje o rozloze a obyvatelstvu Jihočeského kraje Rozloha 10 055 km2 Počet obyvatel (k 1.1.2004) 626 867 Počet obyvatel na 1km2 62 Počet obcí 623 Počet okresů 7

Průmyslová výroba je koncentrována především v českobudějovické aglomeraci a v okresech Tábor a Strakonice. Převažuje zpracovatelský průmysl ( výroba potravin a nápojů, dopravních prostředků, strojů a zařízení, textilní a oděvní). Zemědělství se orientuje na rostlinnou výrobu, převažuje pěstování obilovin, olejnin a brambor. V živočišné výrobě chov skotu a prasat. Dlouholetou tradici má v jižních Čechách rybníkářství. Chov ryb v 25 000 ha vodních ploch představuje polovinu produkce v rámci celé ČR. Jihočeský kraj se stává významnou turistickou a rekreační oblastí. Cestovní ruch zaznamenal v posledních letech největší nárůst podílu na podnikatelských aktivitách v kraji. Celkový podnikatelský sektor tvoří v Jihočeském kraji na 118 subjektů, z nichž téměř tři čtvrtiny jsou fyzické osoby. Základem pro rozvoj vědy jsou pracoviště Akademie věd ČR, jejíž ústavy působící na území kraje se zaměřují na obory zejména biologické a ekologické. Vědecká práce je rovněž součástí aktivit Jihočeské univerzity se sídlem v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci.

Jižní Čechy patří díky své geografické poloze a přírodním podmínkám k územím, kde se již v dávné minulosti začala objevovat první osídlení. Do původně zemědělské oblasti s tradičním rybníkářstvím a lesnictvím vstoupila na počátku 20. století průmyslová výroba. Atraktivitu přírodního i kulturně historického bohatství kraje podmiňuje rozvoj cestovního ruchu. Příhraniční charakter regionu se v posledních letech stal jeho předností, neboť přináší možnost spolupráce se sousedícími zeměmi Evropské unie. Jihočeský kraj je geograficky poměrně uzavřeným celkem, jehož jádro tvoří jihočeská kotlina s Českobudějovickou a Třeboňskou pánví. Na jihozápadě ji obklopuje Šumava, dále pak výběžky Brd, Středočeská žulová vrchovina, Českomoravská vrchovina a Novohradské hory. Kraje není příliš bohatý na nerostné suroviny. Převažuje těžba štěrkopísků, stavebního kamene, cihlářských hlín a v omezené míře keramických jílů, vápence a grafitu. Významným přírodním bohatství jsou lesy, které zaujímají více než třetinu plochy kraje. Z hlediska mezinárodní dopravy zaujímá Jihočeský kraj strategickou polohu na ose sever- jih. Krajem prochází důležité mezinárodní silnice a severojižní železniční koridor. Problémem je napojení kraje na evropskou síť.

Budova Radnice - Plzeň

Hluboká

Holašovice

Kostel Nejsvětlejší Trojice

Letecký pohled na centrum města Písek

Pohled z rozhledny Jarník

Strakonice

Strakonický hrad