Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel:581 175 Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel:581 175 Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,"— Transkript prezentace:

1 Plzeňský kraj

2 Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel:581 175 Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice, Klatovy, Plzeň- jih,Plzeň-město, Plzeň-sever, Rokycany,Tachov) Krajské město:Plzeň

3 Plzeňský kraj se rozprostírá na jihozápadě České republiky. Sousedí na severozápadě s Karlovarským, na severu s Ústeckým, na severovýchodě se Středočeským a na východě s Jihočeským krajem. Svou rozlohou je Plzeňský kraj třetím největším krajem v České republice, avšak počtem obyvatel se řadí na deváté místo.

4 Plzeň

5 Plzeň je vyhlášená pivovarnictvím´, vaří tradiční hořké plzeňské pivo pod značkou Pilsner Urquell (dříve Prazdroj), a dále celorepublikově rozšířený Gambrinus, Kozel a vařil i téměř neznámý Primus. Dominantnim mestem je Plzen,mesto 1.kategorie a poctem obyvatel : 173 000 se stava 4.nejvetsim mestem CR. Take je zde nejvyssi kostelni vez CR chram sv. Bartolomeje,ktery meri 103metru. Plzeň

6 Památky Historické památky V kraji se nachází stovky historických památek, z nichž mezi nejnavštěvovanější patří zámky Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Zbiroh a hrady Rabí, Radyně, Švihov nebo Velhartice a Domažlice. V regionu působil i významný barokní architekt Jan Blažej Santini-Aichel, z jehož díla v kraji zůstala celá řada významných staveb a turisté je kvůli nim navštěvují např. Klášter Plasy nebo Kladrubský klášter. Kladrubský klášter s unikátním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, jehož podoba je dílem Jana Blažeje Santiniho.

7 Průmysl Mezi nejvýznamnější průmyslová odvětví zastoupená v Plzeňském kraji patří strojírenství, potravinářství, průmysl stavebních hmot a keramiky, výroba a distribuce energií, hutnictví.

8 Příroda Plzeňský kraj se vyznačuje rozmanitými přírodními podmínkami. Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park Šumava, jehož část do Plzeňského kraje zasahuje. V kraji jsou i další chráněné krajinné oblasti, přírodní parky a 162 maloplošných chráněných území. Čertovo jezeroVodní nádrž Nýrsko

9 Zemědělství Nejlepší podmínky pro zemědělství jsou v Plzeňské kotlině:obiloviny. Plzeňský kraj patří také k významným producentům řepky. Dobrých vlastností travních porostů ve vyšších polohách se k pasteveckému chovu zatím plně nevyužívá.

10 Vodstvo Většinu území kraje odvodňuje Berounka, která vzniká v Plzni soutokem Radbuzy a Mže.

11 Zajímavosti V Plzeňzkym kraji je: Západočeská univerzita Západočeské muzeum v Plzni Západočeská galerie v Plzni ZOO Plzeň – Dino Park Rodáci:Karel Gott,Petr Čech Plzeňská kotlina, mělká denudační sníženina v západních Čechách na jihu střední části Plaské pahorkatiny.

12 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Plze%C5%88sk%C3%BD_kraj http://www.google.cz/ http://www.kr-plzensky.cz/article.asp?sec=576 http://ireferaty.lidovky.cz/307/4291/Plzensky-kraj http://www.odmaturuj.cz/zemepis/plzensky-kraj-3/ http://happynes.blog.cz/0705/referat-plzensky-kraj http://pohodaveskole.net/referaty/ceska-republika-plzensky-kraj-prezenta/ http://www.maturita.cz/referaty/prehled_referatu.asp?curPage=18&kategorie=9&trid= Vytvořili:Jiroušková Radka,Diňa Dominik 9.A….


Stáhnout ppt "Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel:581 175 Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google