Body art aneb milovaná černá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Vlivy na spotřebitele.
Rokoko v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Společenské úlohy oděvů aneb
Jak ovlivňuje můj život současná technika
L.V. Praktická maturita Lucka Vidršperková, 4.B TATTOO.
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Antické umění Starověké Řecko.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
V.O.D.A.
Pop-art 2.polovina 20. století.
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
Egyptské umění.
Výtvarné umění.
III/2 XV A
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
Kosmetika.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 9 Ruce jako šperk Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 8) Možnosti využití.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Body art - ruce Název školy
Zdravá škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Komiksový strip Komiksový strip je svébytný a svérázný druh komiksu. Má totiž několik odlišností od komiksovéh sešitu či klasického příběhu.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ II. přednáška Doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
VY_32_INOVACE_PSYPS14360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Charakteristika starověku
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
IMPRESIONISMUS.
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Přírodní krása Rakouska...
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Výchova k občanství RODINA
MASKA Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých.
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
SELF-CONCEPT OF WOMEN Zuzana Brychtová. OSNOVA Self-concept a jeho užití Hledání obrazu ideální ženy Nalezení obrazu ideální ženy?? Shrnutí a rozdíly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Řecko – sochařství 6. srpna 2012 VY_32_INOVACE_140106
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Zemědělství Jak se změnil svět po době ledové?
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výtvarné umění starověkého Egypta
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Rasy, národy a náboženství
JEDNOROŽEC Aneta Mešková.
Transkript prezentace:

Body art aneb milovaná černá

Body art Druh umění, které využívá jako základní prostředek lidské tělo. Nejběžnějšími formami, které se dnes užívají spíš jako mimoumělecké prostředky jsou tetování, piercing a okrajově i zjizvování, malba na tělo, skalpování, obřízka a další tělesné rituály. Mladá generace si oblíbila především různé druhy tetování a piercingu.

Trocha historie Tetování se praktikovalo od pravěkých dob. Ale bez konkrétního důkazu zachovaného tetování si nemůžeme být jisti, zda nalezené jeskynní malby znázorňuji zdobení těla pomocí barev, malých zářezů a nebo jen umělcovu fantazii. V Evropě a Egyptě se tetování používalo jako cejch u zločinců, zajatců a otroků. Jinak se k tetování stavěli v Indii, kde jim hinduističtí rodiče označovali své děti, aby je v posmrtném životě snáze našli. A jinak je to i na Filipínách, Novém Zélandu či na tichomořských ostrovech, kde tetování značilo příslušnost ke kmeni či mělo náboženský význam.

Nespočet významů – funkce a symbolika tetování Funkce rituální – kmenových společenství Funkce estetická a dekorativní Funkce magicko – náboženská Funkce léčebně – preventivní Funkce komunikační a identifikační Funkce sociálně skupinová

Tetovací styly a jejich vlivy Japonci-umění hrdinů

Tetovací styly a jejich vlivy Tribal – starobylé kmenové vzory pro moderní „primitivy“

Tetovací styly a jejich vlivy Američtí indiáni

Tetovací styly a jejich vlivy Keltské kulturní kořeny

Tetovací styly a jejich vlivy „černé ornamenty“ v jednoduchosti je krása

Tetovací styly a jejich vlivy Odznaky příslušnosti Trestanci a námořníci

Tetovací styly a jejich vlivy Smrt a horor

Tetovací styly a jejich vlivy Mýty a legendy

Tetovací styly a jejich vlivy Fauna a flóra

Piercing Piercing (je propíchnutí určité části těla (kůže) a vložení šperku do vzniklého tunelku. Piercing má kořeny už daleko v minulosti. Prastaří indiáni jej používali jako ozdobu těl při rituálech a obětováních. Používali přitom bambus a podobný přírodní materiál. Dnes se používá chirurgická ocel, titan a zlato. Chirurgická ocel a titan se používají nejčastěji, protože se s nimi tělo dobře snáší.

Skarifikace Skarifikace (neboli jizvení) je způsob zdobení kůže, podobně jako tetování. Dělí se na dvě metody (podle způsobu vytvoření): na vypalování a vyřezávání. Zjizvení, jako trvalá tělesná modifikace, zahrnuje poškrábání, lept, nebo nějaký druh povrchního řezu, provedený na lidské pokožce.

Malování těla - bodypainting Neboli malování na tělo. V současné době se bodypainting používá k různým reklamním a exhibičním účelům.

Hygiena a zdraví Péče o piercing: Vysoká hygiena Desinfekce místa vpichu i šperku Nekoupat se ve veřejných bazénech a přírodních koupalištích Neslunit se Neměnit šperk po dobu hojení rány Péče o tetování: Vysoká hygiena Ovšem tetování namáčet vodou co nejméně Péče o tetování speciálním krémem Užívání vitamínů E a B pro lepší hojení Neslunit se a to ani v soláriu

Body art aneb milovaná černá Použité zdroje: Martin Rychlík, Tetování, skarifikace a jiné zdobení těla, Nakladatelství Lidové noviny, Praha, 2005 Henry Ferguson, Umění tetování, Rebo Productions, Praha, 1998 Internet Zpracovala : Unucková Michaela