Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. GUSTAVE COURBET – Malířův ateliér, skutečná alegorie VY_32_INOVACE_160315 10. února 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Gustave Courbet, Malířův ateliér, skutečná alegorie, 1855, olej na plátně, 362 x 598 cm, Musée ď Orsay, Paříž, Francie 1

3 3 03 2.Pozorně si obraz prohlédněte a popište, co vidíte. Jaký odkaz skrývá obraz?

4 4 03 2. Pozorně si obraz prohlédněte a popište, co vidíte. Jaký odkaz skrývá obraz?

5 5 03 2. Pozorně si obraz prohlédněte a popište, co vidíte. Jaký odkaz skrývá obraz?

6 6 03 3. Jakým způsobem se zpodobnil sám autor obrazu?

7 7 03 Myšlenky Gustava Courbeta: …………………………………………………………………………………………..................................................................................................………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………..................................................................................................………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………..................................................................................................………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………..................................................................................................………………………………………………………………………………………….................................................................................................. 4. Vyhledej myšlenky Gustava Courbeta a pokus se o interpretaci. Použij internet, odbornou literaturu.

8 8 03 Malířův ateliér se významně odlišuje tónem i tématem od Courbetových obvyklých obrazů domáckých dramat a zářivých krajin, ale tato malba je dnes považována za jedno z jeho největších mistrovských děl. Jeho název je chytrou slovní hříčkou, protože je to jednak skutečná alegorie a jednak Courbetova alegorie filozofie realismu. V centru kompozice sedí Courbet a maluje jedno ze svých typičtějších pláten, symbolicky znázorňující jeho etiku „pravdy“ v malířství.

9 9 03 Obraz byl v Paříži vystaven pod názvem Skutečná alegorie. Malíř v té době vystupoval jako hlava realistické školy, pokládal toto dílo za manifest hnutí, a také v něm poznáváme některé z mužů, kteří sdíleli Courbetovy myšlenky: v pravém rohu vidíme čtoucího Baudelaira; kousek dál sedí Champfleury; za ním v pozadí jsou Proudhon a Max Buchon, jehož básnické eseje Courbet ilustroval; uprostřed je sám malíř a za ním stojí Skutečnost (Réalité) přihlížející malování krajiny; vlevo jsou podle vlastních Courbetových slov „bída, chudoba, bohatství, vykořisťování a ti, kdo žijí se smrtí“.

10 10 03 Všechny postavy mají určitý symbolický význam. Nalevo vidíme postavy z každodenního života, politické osobnosti, jejichž životy poznamenalo prokletí chudoby. Máme tady i císaře, Napoleona III. Je zpodobněný jako lovec nalevo. Postavy napravo jsou spojeny se světem umění. Vzadu vidíme Courbetova mecenáše Alfreda Bruyase. Dole uprostřed vidíme hravou bílou kočku. Možná má odkazovat na svobodu a samostatnost, snad i na představu republiky.

11 11 03 Courbet však zaměřuje pozornost na malého venkovského chlapce, na jehož mínění jako by malíři záleželo víc než na názorech zámožně oděných učenců a sběratelů, kteří ho sledují; demonstruje to, jaký význam má pro umělce pozorovat a představovat krásu v současné realitě.

12 12 03 5. Pokus se prostřednictvím obrazu vyjádřit sebe sama. Použij vlastní symboliku.

13 13 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] PARIS 16. Courbet LAtelier du peintre [online]. 2009 [cit. 2014-02-10]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Courbet_LAtelier_du_peintre.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Courbet_LAtelier_du_peintre.jpg Text: 1000 obrazů, které musíte vidět. 1. vyd. Editor Stephen Farthing. Překlad Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2007, 960 s. Fortuna art. ISBN 978-807-3212-971. PIJOAN, José. Dějiny umění/8. 4. vyd. Praha: Balios, 2000, 364 s. ISBN 80-242-0216-6.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google