Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Střední Evropa v době železné

2 Datum vytvoření projektu březen 2012
Ročník 8. Popis prezentace Prezentace je určena k opakování tématu Vznik a vývoj lidské společnosti v pravěku a starověku. Je zaměřena na opakování učiva o rozvoji pravěké rodové společnosti v době železné ve střední Evropě. Rozvíjí kompetence k učení a řešení problému. Dále rozvíjí komunikační dovednosti a zlepšuje čtení s porozuměním. Prezentace může být využita pro práci malé až tříčlenné skupiny, celé třídy na interaktivní tabuli a také jako práce pro jednotlivce.

3 Doba železná ve střední Evropě
Keltové

4 Starší doba železná V období 800 – 400 let př. n. l. se na našem území vyskytovalo příliš málo železných výrobků. Proto jen z části ovlivňovaly řemeslnou výrobu. Převládalo vlhké počasí, proto hůře dozrávalo obilí. V některých oblastech převažoval chov dobytka především skotu ale také koní a kura domácího. Díky bohatým povrchovým ložiskům železné rudy se rozšířila výroba železných nástrojů a zbraní. Kvetl obchod, kde ze s železnými výrobky vyměňovala také sůl, dobytek a také bronzové ozdoby. Díky obchodu bohatli kmenoví náčelníci a jejich hradiště. Stali se z nich skuteční vládci kmene.

5 Jeskyně Býčí skála. Sídliště s mnoha nálezy doby železné.

6 Bronzová soška býčka nalezeného v Býčí skále
Bronzová soška býčka nalezeného v Býčí skále. Jedná se o jedinečný doklad řemeslné vyspělosti obyvatel Čech a Moravy v době bronzové. Pohřeb v Býčí skále – obraz malíře Zdenka Buriana. Při tomto pohřbu náčelníka bylo brutálně zavražděno mnoho žen a otroků. Nález koster a mnoha bronzových a železných nástrojů je však dodnes záhadou.

7 Mladší doba železná Vrcholem vývoje v mladší době železné na našem území byl rozvoj keltské kultury Keltové žili v Evropě od 4. století př. n. l. Rozvoj jejich kultury ustal v 1. století n. l. Na našem území žil keltský kmen BÓJŮ Na Slovensku to byli KOTINI Podle Bójů se říká Čechám BOHEMIA – latinsky Bojohemum

8 Území, kde se dodnes používá keltština.
MAPA KELTSKÉHO OSÍDLENÍ Území, kde se dodnes používá keltština. Jádro keltské kultury v 6. století př.n.l. Keltské území ve 3. století př.n.l.

9 Život Keltů Keltové se živili zemědělstvím a chovem dobytka.
Uměli zpracovávat bronz a železo. Žili v západní a střední Evropě. Keltové používali peníze. Říkáme jim duhovky. Keltové stavěli opevněná sídliště, kterým říkáme Oppidum. Nejvýznamnější oppida jsou ve Stradonicích a Závisti u Zbraslavi. V oppidu žil kmenový náčelník a jeho družina. Keltský duchovní i politický život řídili druidové.

10 Dokladem řemeslné vyspělosti Keltů jsou tyto dýky ze železa a bronzu

11 Akropole oppida nedaleko Závisti u Zbraslavi

12 Keltský šlechtic a jezdec z kmene Bójů

13 Kde žil keltský kmen Bójů
A) Na území dnešních Čech B) Na území dnešního Slovenska

14

15 Správná odpověď

16 Keltové bojovali s Římany. Římané je postupně ovládali.
Kulturu Keltů definitivně rozvrátili Germáni. Germáni Kelty vojensky porazili a ovládli jejich území. Germáni však přejali celou řadu keltských znalostí a dovedností, kterými si obohatili svou kulturu. Keltští válečníci

17 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Keltov%C3%A9


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha"

Podobné prezentace


Reklamy Google