Smart Cities – součást prevence katastrof ve městech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
DESERTEC – Příspěvek k energetické bezpečnosti EU
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Ing. Ivan Beneš Setkání pracovních skupin CBCSD 7. června 2013 PwC, City Green Court, Praha Smart Life – součást prevence katastrof ve městech.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Obecná část rozpočtového práva III
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Ing. Stanislava Správková
Prosper Golf Resort Čeladná | Pilotní projekt ochrany proti blackoutu (RESPO) Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko CityPlan spol. s r.o. (Představený.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Česká rozvojová agentura Michal Pastvinský ředitel Aktivity ČRA ve vztahu Rio úmluvám Seminář Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria v.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace ( )
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Sledování horizontu pro strategické plánování Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Smart Cities – součást prevence katastrof ve městech Ing. Ivan Beneš Tento příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu VF20112015018 Bezpečnost občanů – krizové řízení (BOKR), za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva vnitra v rámci programu bezpečnostního výzkumu

World Economic Forum Annual Meeting 2013 (Davos, Švýcarsko 23-27. 1 Žijeme dnes v nejsložitější éře v dějinách lidstva, vzájemně závislé a propojené Čelíme dvěma hlavním problémům: nutné adaptační změně související se změnou klimatu transformační příležitosti související s konečností zdrojů Tento nový kontext pro řízení společnosti vyžaduje zvládnout strategickou pružnost a zvyšovat odolnost proti rizikům

Risk Response Network (RRN) Ve vzájemně závislém a rychle se měnícím světě, se organizace stále více potýkají s určitými riziky, která jsou komplexní povahy a mají globální důsledky The World Economic Forum’s Risk Response Network (RRN) poskytuje lídrům ve veřejném i soukromému sektoru nezávislou a nestrannou platformu pro mapování, sledování a zmírňování globálních rizik

Kdo je zapojen do sítě pro zmírňování rizik (RRN) Přední globální korporace Vlády, regulační agentury, mezinárodní organizace, nevládní organizace Výzkumné instituce Přední média

Global Risk Report 2013 (osmé vydání) Mapování dopadů a pravděpodobnosti 50 převládajících globálních rizik v 10 letém horizontu Členění rizik: Ekonomická Environmentální Geopolitická Společenská Technologická

15 největších rizik Dopad → Pravděpodobnost → Environmentální: Růst emisí skleníkových plynů Nedostatečná adaptace na klimatickou změnu Extrémní klimatické jevy Geopolitická: Selhání globálního vládnutí Selhání diplomacie u konfliktů Ekonomická: Ekonomická nerovnost Fiskální nerovnováha Nerovnováha na trhu práce Volatilita cen energie a potravin Zhroucení finančních systémů Dopad → Technologická: Kybernetické útoky Sociální: Vodní krize Nezvládnutí stárnutí populace Náboženský fanatismus Potravinová krize Blahobyt a síla západní společnosti je závislá na ropě Pravděpodobnost → Zdroj: 2013 World Economic Forum

Změna proti 2012 Zdroj: 2013 World Economic Forum

Změna proti 2012 Zdroj: 2013 World Economic Forum

Změna proti 2012 Zdroj: 2013 World Economic Forum

Změna proti 2012 Zdroj: 2013 World Economic Forum

Změna proti 2012 Zdroj: 2013 World Economic Forum

Klastr energie-voda-potraviny: chybí-li, nastanou sociální nepokoje Zajištění energie, vody a potravin je základní předpoklad ekonomického růstu a sociální stability. Poptávku ovlivňuje růst světové populace. Produkční schopnost potravin ovlivňuje klimatická změna, zejména změna vodních srážek, ale taky disponibilita energetických vstupů též ve formě hnojiv a pesticidů. Nedostatky ve státní správě v oblasti řízení sdílených zdrojů – jako jsou přeshraniční toky vody a energie a obchod s potravinami - vytváří napětí, které může vést ke konfliktům. Zdroj: 2011 World Economic Forum

Priority jsou dány odolností lidského organismu IZS – Integrovaný záchranný systém Potřeba: Kritická doba: Infrastruktura: Základní potřeby k přežití dýchání teplo voda potrava zdraví duševní pohoda zábava minuty hodiny dny týdny měsíce roky Eelektřina Informace Palivo,doprava IZS Vyžaduje kontinuitu Zbytné potřeby Přerušení je přijatelné

Energie, voda, potraviny Naše Achilova pata Přemnožené lidstvo Selhání globál-ního vládnutí Konečnost zdrojů Koincidence poruch Změna klimatu Zločinnost, deprivace Konflikty o zdroje Migrace Extrémní jevy Teroristické akce Guerillové akce Vojenské akce  příčiny dopady  Narušení dodávek způsobí sociální nepokoje, které neviditelná ruka trhu neřeší Energie, voda, potraviny Fyziologické potřeby: dýchání, teplo, voda, potraviny, přístřeší, spánek, ... Potřeba bezpečí, jistoty, stálosti, pořádku, pravidel a mezí, … Potřeba sounáležitosti Potřeba uznání Sebe-realizace Základní potřeby podle Maslowa V dnešním světě můžeme skoro všechno, ale bez elektřiny nemůžeme skoro nic

Město je místo, kde žije a bude žít nejvíce lidí 2/3 světové populace bude žít v r. 2050 ve městech Situace v ČR: Město by mělo být místem, kde lidé mohou uspokojovat své potřeby, základní i v případě katastrofických událostí

Zranitelnost komunity krátkodobou mimořádnou událostí Blackout USA 2003, Itálie 2003, … Normální stav Stav pohotovosti Nouzový stav Obnova Přes materiální škody poměrně rychlá obnova Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby T < 24 hodin

Zranitelnost komunity při déletrvající mimořádné události Auckland (Blackout 1998), New Orleans (Katrina 2005), Haiti a Chille (zemětřesení 2010),… Normální stav Stav pohotovosti Nouzový stav Obnova Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Domobrana Rozpad společnosti T > 5 dnů (město ovládnou rabující gangy)

Fyziologické potřeby; Cíl zvýšení odolnosti měst: vždy zachovat plnění alespoň základních potřeb obyvatel Normální stav Stav pohotovosti Nouzový stav Obnova Zvýšení odolnosti měst a kritické infrastruktury Přes materiální škody poměrně rychlá obnova Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby; Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Seberealizace Uznání Sounáležitost Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby T > 5 dnů

Legitimní otázka a odpověď Otázka: Proč bychom měli snižovat zranitelnost měst a riziko katastrof? Odpověď: A proč ne, jestliže žijeme de-facto 5 dnů od vyhlášení výjimečného stavu? Být či nebýt (připraven)?

Zajištění kontinuity základních služeb obnova Úroveň provozu kontinuita služeb pohotovostní odezva připravenost/ prevence 100 % INCIDENT Zmírnění dopadu incidentu minimal service level Zkrácení doby poruchy systému čas „KPZ – krabička poslední záchrany“

Světová kampaň pro výměnu zkušeností starostů měst a obcí

„Smart Life“ a schopnost přežít hlavní rizika Odolnost proti selhání kritických systémů Posílení imunity: self-healing Ekonomická a environmentální odolnost Imunita organismu Odolnost proti zdravotním rizikům Posílení imunity: místní soběstačnost Zdroj: 2013 World Economic Forum

Přístup k projektování infrastruktury se musí změnit: „Smart“ řešení musí být zisková, udržitelná a odolná Design for survival Design for environment Lidská bezpečnost - Human safety Design for profit Sustainabilty Čas - Time

Kontakt Ing. Ivan Beneš telefon: 603 261 470 e-mail: ivan.benes@volny.cz