Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 03.01.2013 ročník (obor) Téma: PEČENÍ HOVĚZÍHO MASA NA ANGLICKÝ ZPŮSOB Cíl hodiny: naučit se výběr druhu mas a správný výrobní postup Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 03.01.2013 ročník (obor) a ubytovací služby tematická oblast Pečení masa na anglický způsob Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí definici a přípravu pokrmů na anglický způsob, správný výběr masa a použití v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-5-7
PEČENÍ HOVĚZÍHO MASA NA ANGLICKÝ ZPŮSOB Definice: - pečení na anglický způsob = pečení masa v celku v troubě Používáme: - hovězí svíčkovou - nízký roštěnec Vyberte správný druh masa a přiřaďte. http://www.google.cz/www.toprecepty.cz/kategorie/2-hovezi-maso
- svíčkovou odblaníme, a potřeme směsí (sůl,pepř,olej) Anglická svíčková - svíčkovou odblaníme, a potřeme směsí (sůl,pepř,olej) - necháme asi 2 hodiny odležet - rychle orestujeme na tuku a pečeme v troubě v průběhu pečení do masa nepícháme Podáváme 2 až 5 plátků na 1. porci - maso je na řezu mírně narůžovělé, - typické vůně a chuti, křehké a šťavnaté - podlité malým množstvím přírodní šťávy s máslem https://www.google.cz/www.apetitonline.cz/recepty/hovezi-pecene.html
- na přípravu používáme nízký roštěnec, - odkrojíme lůj a odblaníme, Anglický rostbíf - na přípravu používáme nízký roštěnec, - odkrojíme lůj a odblaníme, - vrchní část nařízneme do mřížky, - další postup stejný jako u svíčkové, - někdy potíráme i hořčicí, kečupem a paprikou. Příprava šťávy (samostatně dopište) - šťávu = ............................................................................... Na jednu porci podáváme 2 až 3 plátky "anglicky" upečeného roštěnce - v teplé kuchyni - jako samostatný pokrm - nářezové mísy - ..................... (doplňte název kuchyně) http://cs.wikipedia.org/wiki/Nízký_roštěnec https://www.google.cz/www.apetitonline.cz/recepty/1515-klasicka-hovezi-pecene.html
Uveďte názvy pokrmů a kuchyně, ve které se podávají. ................................................. ..................................................... ............................ .......................... https://www.google.cz/search?hl=cs&q=anglická%20hovězí%20pečeně&tbs=sbi%3AAMhZZivLZXlH11hrj_15Nu3ExNP1i4hk-JDMF782nJHXRe12iJKlnVRxm
Doplňte chybějící názvy mas. ................................. .............................. plec hovězí hovězí k..... podplečí ............................ .......................... hovězí k... http://www.google.cz/www.toprecepty.cz/kategorie/2-hovezi-maso
Správně přiřaďte - roštěnec ze staré vyřazené krávy - roštěnec z mladého kusu - roštěnec ze staré vyřazené krávy http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso
Víte že: - největší vůl na světě váží tunu a půl ? http://www.novinky.cz/koktejl/183678-v-britanii-maji-nejvetsiho-vola-na-svete.html?keepThis=true&TB_iframe=true&height=650&width=850 Volovi jménem Field Marshall (Polní maršál), který patří k plemenu Charolaiský skot, je osm let, váží přes tunu a půl a stále roste. Jeho britský majitel Arthur Duckett je mnohem menší než on, přesto očekává, že se mu dostane pocty v podobě ceny pro největšího vola Velké Británie.
Otázky a úkoly: Uveďte definici pečení masa na anglický způsob. Vysvětlete proč není vhodné maso z krávy k tepelným úpravám. Doplňte názvy hovězího jatečného dobytka. http://nd01.jxs.cz/082/350/5d0fdb5518_5562173_o2.jpg Https://www.google.cz/search?hl=cs&q=hovězí%20kráva&tbs.
Zdroje http://www.google.cz/www.toprecepty.cz/kategorie/2-hovezi-maso https://www.google.cz/www.apetitonline.cz/recepty/hovezi-pecene.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Nízký_roštěnec https://www.google.cz/www.apetitonline.cz/recepty/1515-klasicka-hovezi-pecene.html https://www.google.cz/search?hl=cs&q=anglická%20hovězí%20pečeně&tbs=sbi%3AAMhZZivLZXlH11hrj_15Nu3ExNP1i4hk-JDMF782nJHXRe12iJKlnVRxm http://www.google.cz/www.toprecepty.cz/kategorie/2-hovezi-maso http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso http://www.novinky.cz/koktejl/183678-v-britanii-maji-nejvetsiho-vola-na-svete.html?keepThis=true&TB_iframe=true&height=650&width=850 http://nd01.jxs.cz/082/350/5d0fdb5518_5562173_o2.jpg Https://www.google.cz/search?hl=cs&q=hovězí%20kráva&tbs. ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN 978-80-7320-156-22.