Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Zpracovala: Lucie Doležalová 9.A ZŠ a MŠA Brno , Horníkova 1
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Průběh 1. světové války 3. část.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sochy z indiánské scény vyrobené z papíru od: Allen a Patty Eckman Autor © Arie - texty z angličtiny volně přeložil
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Revize a zánik Versailleského systému
Třicetiletá válka
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
Pařížská mírová konference
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ekonomické dělení států světa
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Karolína Zouharová Nikol Rotnáglová I.A
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
OSN (United Nations Organization)
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
JAPONSKO Země vycházejícího slunce. ÚKOLY 1.Jaká reforma významně změnila život na ruském venkově ? 2.O usilovala radikální organizace Narodnaja volja.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
DEKOLONIZACE.
 Řešení budoucích konfliktů  Autor myšlenky  Zahájení činnosti, sídlo, složení  Nesplnění poslání Vznik Společnosti národů.
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cesta k první světové válce
HISTORIE - DATA 1840 První fotbalová pravidla
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Velká francouzská revoluce
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Дац.В.А.Міхедзька Геапалітычнае становішча Беларусі ў я гг. XX ст. Заходняя Беларусь у складзе польскай дзяржавы 1.Рыжская мірная дамова 1921 г.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Francouzská zahraniční politika od roku 1945
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Pomocí prezentace se seznamují s celkovým vzestupem USA.
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Ropný vrchol (PEAK OIL)
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
GLOBALIZACE.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
GLOBALIZACE.
Základní škola Čelákovice
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

První světová válka nebyl pouze první skutečně globální světový konflikt - byl to zásadní civilizační předěl, který nenávratně změnil svět, Evropu i naší zemi. Říká se, že XX. století ve skutečnosti začalo až 1. světovou válkou, která rozmetala společenský řád a jistoty naší tehdejší civilizace, otřásla jejími hodnotami a akcelerovala proces jejich změny a rozkladu. Po staletích postupného, ale trvalého vytváření a prosazování svobodné občanské společnosti na Západě otevřela stavidla obráceného společenského pohybu – vzniku moderní totality a společenského násilí v míře dříve nepředstavitelné. Důsledkem 1. světové války bylo, že Evropa, která od velkých zeměpisných objevů byla dominantní silou světového vývoje a rozhodující mocenskou oblastí světa, touto válkou zahájila svůj mocenský úpadek. Všechny tradiční evropské velmoci – vítězové i poražení, byli fatálně oslabeni či zanikli a na scénu poprvé jako globální velmoc vstupují USA a dominují světovému vývoji až do současnosti. Můžeme říci, že dnešní svět odpovídá více naplnění válečných cílů poražených centrálních mocností než záměrům vítězné Dohody. Nám může být útěchou, že v tomto stále obtížném světě máme šanci obstát jako nezpochybnitelný národní stát. To je vítězství, které nám první světová válka přinesla a které musíme uhájit.