SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stín a polostín.
Advertisements

Zeměpis na našem gymnáziu
NOC NA KARLŠTEJNĚ K příležitosti Hradozámecké noci pořádáme dvoudenní výlet ve dnech a na Karlštejn.
Modelářská činnost ve Věznici Horní Slavkov
NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
NOVÁ MATURITA Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí
Zámek Hluboká Obr.1.
Rekonstrukce Domku sv. Rodiny „VELKÁ HORNÍ MÍSTNOST“ (Lk 22,12)
VÝLET DO MORAVSKÉHO KRASU
Geograficko-historická exkurze do Jeseníků Ve dnech proběhla pro studenty kvarty E a F exkurze. Důvodem bylo prohloubení znalostí o České.
DĚTSKÝ SVĚT LVÍČEK. KDO JSME Dětský svět Lvíček patří k nejmodernějším zábavným parkům v Evropě na ploše 1250 m2. Můžete u nás prožít nezapomenutelný.
Vážení spoluobčané, zastupitelé obecního úřadu Bítouchov Vás zvou na zájezd - prohlídka dělostřelecké tvrze Hanička. Po prohlídce tvrze je plánován společný.
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
1)Zjistit, jestli se v Koněpruských jeskyních nacházela penězokazecká dílna 2)Lokalizovat polohu ohniště, ve kterém byly mince žíhány 3)Najít pro pana.
Pozvánka do Moravského krasu Připravila Veronika Russová
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Cestujeme po České republice
Veřejně přístupné jeskyně v Moravském Krasu
JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ. OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ.
Středisko ekologické výchovy Český ráj
PRÁVNICKÁ FAKULTA Děkanát PrF, Veveří 70, Brno Hlavní vstup
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Zážitek a poznání přírody z jiné perspektivy První stezka korunami stromů v České republice nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci zážitků. Stezka.
HANG SON DOONG, JESKYNĚ NEJVĚTŠÍ NA SVĚTĚ
ŠKOLNÍ VÝLET 3.B MORAVSKÝ KRAS
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Krasové oblasti Název školy
GREŠLOVÉ MÝTO.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nejlákavější kulturní památka
Procházka historií a současností města Karviné
Českomoravská subprovincie
TANDEMOVÉ SESKOKY NEJVĚTŠÍ ADRENALINOVÉ DOBRODRUŽSTVÍ VAŠEHO ŽIVOTA SKYSPORT – TANDEMOVÉ SESKOKY S PROFESIONÁLY tel.
Jihomoravský kraj.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Macocha Lucie Kántorová.
Anna SIKOROVÁ 2. ročník GGI Olomouc 2006
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem uhličitanu.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bozkovské dolomitové jeskyně
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
Seminární práce Macocha
MĚLNICKÉ PODZEMÍ STUDNA.
CHKO Český kras.
Zvětrávání.
CHKO MORAVSKÝ KRAS.
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
Píše se začátek roku 2004 a na pobočce v Načeraticích se otevírají nové prostory knihovny. Knihovník pan Grygar odchází do důchodu a na jeho místo nastupuje.
NEPTUNOVA JESKYNĚ Automático
CHKO Moravský kras Jana BENEŠOVÁ.
Filmová turistika Adolf Loos Filmová turistika Adolf Loos Ing. Alena Svobodová Mgr. Magdalena Soukupová Ing. Alena Svobodová Mgr. Magdalena Soukupová Krajský.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Kras povrchové i podzemní jevy vzniklé v rozpustných a propustných horninách (zejména vápencích, dolomitech, sádrovcích a solích – NaCl) Kras se člení.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Vila Tugendhat ● Denisa Vedrová. Úvod Proč zrovna tohle téma? Tohle téma jsem si vybrala, protože moje kamarádka ve vile Tugendhat pracuje jako průvodkyně,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření16.11.
Dnes jsme se vydali do Dolní oblasti Vítkovic, abychom si prohlédli nástavbu vysoké pece č.1.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
REKONSTRUKCE A VÝSTAVBA SILNIC V PARDUBICKÉM KRAJI Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR PREZENTACE ŘSD.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.
Česko-slovenský mechanický betlém Horní Lideč
Šikmá věž v Pise Projekt GJŠ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_54_Moravský kras
VY_32_INOVACE_19_Moravský kras
Zemědělská fakulta JU Vás srdečně zve do školního minipivovaru
VY_32_INOVACE_288_Jesenicko – přírodní památky
Školní výlet - moravský kras
Současný počet tramvají v evidenci DPMO a. s.
Transkript prezentace:

SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ Vypracovala: Miluše Hasoňová

Obsah prezentace Přehled prohlídkových okruhů Krátký prohlídkový okruh Základní informace o Sloupsko-šošůvských jeskyních Přehled prohlídkových okruhů Krátký prohlídkový okruh Dlouhý prohlídkový okruh Bezbariérová trasa Historický prohlídkový okruh - NOVINKA Zimní provoz jeskyní ve třech variantách prohlídky – NOVINKA Plánovaná prohlídková trasa v roce 2012 - NOVINKA

Základní informace Leží na severním okraji Moravského krasu u městyse Sloup. První zmínky pochází z roku 1664. Vznikly na styku devonských vápenců s nekrasovými horninami spodního karbonu. Staří se odhaduje na 360 – 380 milionů let. Nachází se ve dvou výškových úrovních. Horní patra jsou suchá. Spodní patra jsou mokrá, protéká jimi Sloupský potok. Jsou propojena propastmi - až 90 metrů hluboké.

Základní informace Jsou to vlastně dvě jeskyně spojené v jednu – Sloupské + Šošůvské. K jejich propojení došlo v roce 1923. V roce 1997 proběhla zatím poslední rozsáhlá rekonstrukce, která trasy v jeskyních zokruhovala. Do roku 2011 byly zpřístupněny pouze 2 základní trasy. 1.srpna 2011 nastaly změny v prohlídkových trasách.

Prohlídkové okruhy Krátký prohlídkový okruh Dlouhý prohlídkový okruh Bezbariérový okruh Historický prohlídkový okruh - NOVINKA Zimní provoz jeskyní ve třech prohlídkových variantách – NOVINKA

Krátký okruh Sloupská část jeskyní, celková délka 890 m, doba prohlídky 60 minut, 202 schodů Hudba v Eliščině jeskyni, 3 propasti, archeologické naleziště jeskyně Kůlna. Ceník Dospělí Senioři 65+ Děti, studenti 100 Kč 80 Kč 50 Kč

Dlouhý okruh Sloupská + šošůvská část jeskyní, celková délka 1760 m, doba prohlídky 100 minut, 303 schodů. Hudba v Eliščině jeskyni, 4 propasti, Brouškova pohádková síň, bohatší krápníková výzdoba, archeologické naleziště jeskyně Kůlna. Ceník Dospělí Senioři 65+ Děti, studenti 130 Kč 90 Kč 60 Kč

Bezbariérový okruh V ČR mohou vozíčkáři navštívit pouze 3 jeskyně. Sloupsko-šošůvské jeskyně tuto možnost nabízejí. Počet vozíčkářů se za poslední 3 roky zvýšil o 100 %.

Historický okruh - NOVINKA Při rekonstrukci v roce 1997 byly některé prostory uzavřeny a po několika letech se otevřely prostřednictvím nového historického okruhu. Jedná se o odlehčenou formu prohlídky. Doboví průvodci – ztvárňují objevitele jeskyní a humornou formou vypráví o tom, jak jeskyně objevovali. Délka trasy 960 m. Doba prohlídky 80 minut, 147 schodů. Ceník Dospělí Senioři 65+ Děti, studenti 120 Kč 80 Kč 60 Kč

Zimní provoz jeskyní ve třech variantách prohlídky – NOVINKA Varianta – Zahrajte si na speleology Prohlídka je pojata netradiční a zábavnou formou a je určena převážně rodinám s dětmi nebo školním výpravám. Děti si budou samy svítit baterkou a uvidí vlastně v krápnících něco jiného než při běžném osvětlení jeskyně. Zároveň při této prohlídce mají možnost i trošku soutěžit či plnit bobříka odvahy. Za svou statečnost obdrží malý dárek. Ceník Dospělí Senioři 65+ Děti, studenti 120 Kč 80 Kč 60 Kč

Zimní provoz jeskyní ve třech variantách prohlídky – NOVINKA 2. Varianta – Klasická prohlídka šošůvské části při baterkách Je prováděna také při baterkách, ale s klasickým výkladem. Prohlídka zahrnuje návštěvu prostor, které byly několik let veřejnosti uzavřeny. Tyto prostory patří mezi nejkrásnější části šošůvských jeskyní a byly znovu otevřeny 1.8.2011. Ceník Dospělí Senioři 65+ Děti, studenti 120 Kč 80 Kč 60 Kč

Zimní provoz jeskyní ve třech variantách prohlídky – NOVINKA 3. Varianta – Historický okruh při baterkách Jedná se o odlehčenou formu prohlídky, kdy „skalní duchové“ - objevitelé jeskyní převlečení do dobových kostýmů, popisují návštěvníkům objevování jeskyní. Ceník Dospělí Senioři 65+ Děti, studenti 120 Kč 80 Kč 60 Kč

Mimořádné akce

Plánované novinky v roce 2012 Zážitková trasa: po stopách Nagela, jedná se o adrenalinovou prohlídku spodních pater jeskyní, Teambuilding.

Děkuji za pozornost.