Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHKO MORAVSKÝ KRAS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHKO MORAVSKÝ KRAS."— Transkript prezentace:

1 CHKO MORAVSKÝ KRAS

2 Úvod Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutá krasová oblast v České republice. Dají se zde najít téměř všechny krasové útvary. Vyskytuje se zde poměrně malý počet závrtů, průměrná hloubka je 10-20m. Leží v Drahanské vrchovině a rozkládá se na severu Jihomoravského kraje. Na části území byla v roce vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras. Je zde registrovaných více než 1600 jeskyní.

3 Rozdělení Moravského krasu
Severní část Nejnavštěvovanější část Moravského krasu Střední část Poblíž jedné z přístupných jeskyní se nachází Huť Františka s muzeem železářství Jižní část Je zde významné archeologické naleziště z dob lovců sobů

4 Severní část Je odvodňována řekou Punkvou.
Je tu rozsáhlý systém Amatérských jeskyní. Přístupné veřejnosti jsou čtyři jeskyně: Punkevní + propast Macocha, Sloupsko-šošůvské, jeskyně Balcarka a Kateřinská jeskyně. Množství menších volně přístupných jeskyní a jiných krasových jevů se nachází v Pustém a Suchém žlebu.

5 Střední část Je odvodňována Jedovnickým a Křtinským potokem.
Je tu rozsáhlý jeskynní systém Rudické propadání - Býčí skála. Pro veřejnost je zpřístupněna jeskyně Výpustek, Kostelík a Jáchymka.

6 Jižní část Je odvodňována řekou Říčkou.
V jejím údolí se nachází například jeskynní systém Hostěnického propadání a Ochozské jeskyně. Dále je zde významné archeologické naleziště, jeskyně Pekárna.

7 Punkevní jeskyně Jsou to naše nejnavštěvovanější jeskyně.
Nachází se v Pustém žlebu. Vynikají mohutnými prostorami s krápníkovou výzdobou. Provozuje se také „vyhlídková“ plavba na elektrických lodičkách po podzemní říčce Punkvě. Přístupová cesta k jeskyním je uzavřena pro motorová vozidla, jelikož mají špatný vliv na přírodu. Návštěvníci se mohou buď projít pěšky, nebo se svést tzv. eko-vláčkem.

8 Macocha Hlavním turistickým cílem Moravského krasu bývá světoznámá propast Macocha. Je součástí Punkevních jeskyní. Její nejnižší bod je v hloubce 138,4 m. Dá se do ní nahlédnout buď z horního vyhlídkového můstku, nebo z dolního vyhlídkového můstku..

9 Sloupsko-šošůvské jeskyně
Tvoří je rozsáhlý jeskynní systém při jihu obce Sloup. Jeskyně jsou vyhloubeny Sloupským potokem, který se v podzemí stéká s Bílou vodou v říčku Punkvu. Ze dvou jeskynních pater místy propojených podzemními propastmi je turisticky zpřístupněná horní část. Před vstupem do jeskyní stojí skalní sloup vysoký 19 metrů, po kterém se jmenuje blízká vesnice. U jeho paty se propadá Sloupský potok.

10 Jeskyně Balcarka Jeskyně Balcarka leží nedaleko Macochy.
Jeskynní chodby probíhají ve dvou patrech, spojených dómy a komíny. Má bohatou krápníkovou výzdobu. Velký dóm je druhou největší prostorou Moravského krasu. (Dóm: rozlehá krasová jeskyně)

11 Kateřinská jeskyně Leží v Suchém žlebu a má asi 500 m chodeb.
Jí součástí je Hlavní dóm, který je největší podzemní prostorou Moravského krasu. Najdete zde tzv. hůlkové stalagmity (od podlahy ke stropu), dosahující až čtyřmetrové délky. Jedním z nejznámějších útvarů je Čarodějnice opírající se o hůl.

12 Jeskyně Výpustek Byla známa od nepaměti jako naleziště kostí pravěkých zvířat. Nejprve zde měla Československá armáda muniční sklad. Mnoho prostor a skalních přepážek bylo odstřeleno. V průběhu války pak byla jeskyně obsazena Německem a začátkem 60. let ji znovu získala česká armáda. V roce 2006 převzala jeskyni i s technickým dílem Správa jeskyní Moravského krasu. Od roku 2007 je jeskyně zpřístupněna veřejnosti.

13 Fauna Z Moravského krasu bylo popsáno více než 50 nových druhů z různých zoologických skupin.  Ze savců tu jsou hlavně netopýři. Z 23 druhů zjištěných z území ČR zde bylo zjištěno 21. Netopýři využívají jeskyně hlavně k zimnímu spánku. Nejpočetnějšími druhy jsou netopýr velký, vrápenec malý a netopýr černý. 

14 Flóra Moravský kras je z téměř 60% pokryt lesy, převážně listnatými.
Vyskytuje se zde převážně dub zimní, dub letní a habr obecný, často se objevuje také javor babyka, , jeřáb břek a místy i lípa malolistá. Propast Macocha: roste zde nejvzácnější rostlina Moravského krasu - kruhatka Matthioliho. Právě dno propasti Macocha je jediným místem jejího výskytu v České republice. 

15 Krasové… Propadání Kaňony Nová Rasovna Rudické propadání
Hostěnické propadání Kaňony Pustý žleb Suchý žleb Křtinské údolí

16 Národní… Památky Rezervace Jeskyně Pekárna Rudické propadání
Býčí skála Habrůvecká bučina Hádecká planinka Vývěry Punkvy

17 KONEC

18 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%BD_kras


Stáhnout ppt "CHKO MORAVSKÝ KRAS."

Podobné prezentace


Reklamy Google