Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ. OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ. OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ."— Transkript prezentace:

1 JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ

2 OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY FOTKY FOTKY FOTKY FOTKY FOTKY FOTKY ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ Zbrašovské aragonitové jeskyně Zbrašovské aragonitové jeskyněZbrašovské aragonitové jeskyněZbrašovské aragonitové jeskyně Fotky FotkyFotky JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ Javoříčské jeskyně Javoříčské jeskyněJavoříčské jeskyněJavoříčské jeskyně Fotky FotkyFotky MLADEČSKÉ JESKYNĚ MLADEČSKÉ JESKYNĚ MLADEČSKÉ JESKYNĚ MLADEČSKÉ JESKYNĚ Mladečské jeskyně Mladečské jeskyněMladečské jeskyněMladečské jeskyně Fotky FotkyFotky JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU Jeskyně Na Špičáku Jeskyně Na ŠpičákuJeskyně Na ŠpičákuJeskyně Na Špičáku Fotky FotkyFotky SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ Sloupsko-šošůvské jeskyně Sloupsko-šošůvské jeskyněSloupsko-šošůvské jeskyněSloupsko-šošůvské jeskyně Fotky FotkyFotky JESKYNĚ BALCARKA JESKYNĚ BALCARKA JESKYNĚ BALCARKA JESKYNĚ BALCARKA Jeskyně Balcarka Jeskyně BalcarkaJeskyně BalcarkaJeskyně Balcarka Fotky FotkyFotky KATEŘINSKÁ JESKYNĚ KATEŘINSKÁ JESKYNĚ Kateřinská jeskyněKateřinská jeskyně Fotky PUNKEVNÍ JESKYNĚ PUNKEVNÍ JESKYNĚ Punkevní jeskyněPunkevní jeskyně Fotky JESKYNĚ NA POMEZÍ JESKYNĚ NA POMEZÍ Jeskyně Na PomezíJeskyně Na Pomezí Fotky CHÝNOVSKÉ JESKYNĚ CHÝNOVSKÉ JESKYNĚ Chýnovské jeskyněChýnovské jeskyně Fotky KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ Koněpruské jeskyněKoněpruské jeskyně Fotky BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ Boskovské dolomitové jeskyněBoskovské dolomitové jeskyně Fotky JESKYNĚ NA TUROLDU JESKYNĚ NA TUROLDU Jeskyně Na TurolduJeskyně Na Turoldu Fotky

3 ZÁKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY STALAGMIT- roste zespodu STALAGMIT- roste zespodu STALAKTIT- roste shora STALAKTIT- roste shora STALAGNÁT- vzniká srůstáním stalaktitu s protilehlým stalagmitem STALAGNÁT- vzniká srůstáním stalaktitu s protilehlým stalagmitem SINTR- vzniká vysrážením z teplých nebo studených roztoků, pramenů, potoků SINTR- vzniká vysrážením z teplých nebo studených roztoků, pramenů, potoků BRČKA- unikátní velmi tenké, duté stalaktity BRČKA- unikátní velmi tenké, duté stalaktity

4 FOTKY STALAGMITSTALAKTIT

5 FOTKY STALAGNÁT SINTR BRČKA

6 ÚVOD ÚVOD V ČR je dosud známo přes 2000 jeskyní. V ČR je dosud známo přes 2000 jeskyní. Většina z nich má mimořádný význam, neboť představuje nejen pozoruhodné geologické, geomorfologické a mineralogické fenomény, ale jsou zde zachovány i ty nejcennější doklady o vzniku a vývoji života, o vzniku a vývoji lidské kultury. Většina z nich má mimořádný význam, neboť představuje nejen pozoruhodné geologické, geomorfologické a mineralogické fenomény, ale jsou zde zachovány i ty nejcennější doklady o vzniku a vývoji života, o vzniku a vývoji lidské kultury. Všechny jeskyně v ČR jsou chráněny podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ČR. Třináct z nich je turisticky zpřístupněných a jsou v péči Správy jeskyní ČR. Všechny jeskyně v ČR jsou chráněny podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ČR. Třináct z nich je turisticky zpřístupněných a jsou v péči Správy jeskyní ČR.zákona č. 114/1992 Sb.zákona č. 114/1992 Sb.

7 MAPA

8 ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ

9 ZBRAŠOVSKÉ ARAGONITOVÉ JESKYNĚ POLOHA: Teplice nad Bečvou Nejnižší úrovně jeskyní zaplněny plynem oxidem uhličitým. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v celé ČR s celoroční stálou teplotou 14°C. OBJEVENY: r.1912 ZPŘÍSTUPNĚNY: r.1926. HRANICKÁ PROPAST: Celková hloubka je tedy zatím -274,5 metru, dna dosud nebylo dosaženo.

10 FOTKY

11 JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ

12 JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ Podzemní systém vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Podzemní systém vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. OBJEVENY- r.1938. Jeskyně má překrásnou krápníkovou výzdobu, jejíž bohatost vyniká ve dvou mohutných prostorách – Suťovém dómu a dómu Gigantů. OBJEVENY- r.1938. Jeskyně má překrásnou krápníkovou výzdobu, jejíž bohatost vyniká ve dvou mohutných prostorách – Suťovém dómu a dómu Gigantů. VÝSKYT-tzv.HELIKTITŮ- krápníky rostoucí proti zákonům gravitace. Dominantou je též přes 2 metry vysoká záclona. VÝSKYT-tzv.HELIKTITŮ- krápníky rostoucí proti zákonům gravitace. Dominantou je též přes 2 metry vysoká záclona.

13 FOTKY

14 MLADEČSKÉ JESKYNĚ MLADEČSKÉ JESKYNĚ

15 MLADEČSKÉ JESKYNĚ POLOHA- leží nedaleko chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Složitý labyrint puklinových chodeb a dómů je vytvořen ve vápencovém vrchu Třesín. POLOHA- leží nedaleko chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Složitý labyrint puklinových chodeb a dómů je vytvořen ve vápencovém vrchu Třesín. Podzemní prostory jsou místy bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky. Mezi nejkrásnější partie patří tzv. Chrám přírody a Panenská jeskyně. Podzemní prostory jsou místy bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky. Mezi nejkrásnější partie patří tzv. Chrám přírody a Panenská jeskyně. PALEONTOLOGICKÁ a ARCHEOLOGICKÁ lokalita. PALEONTOLOGICKÁ a ARCHEOLOGICKÁ lokalita. NALEZENY- kosti vyhynulých pleistocenních obratlovců, kostry lidí ze starší doby kamenné s četnými doklady o jejich činnosti (kamenné nástroje, ohniště). NALEZENY- kosti vyhynulých pleistocenních obratlovců, kostry lidí ze starší doby kamenné s četnými doklady o jejich činnosti (kamenné nástroje, ohniště).

16 FOTKY

17 JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU

18 JESKYNĚ NA ŠPIČÁKU nejstarší písemně doložená jeskyně ve střední Evropě(1430). nejstarší písemně doložená jeskyně ve střední Evropě(1430). Jeskyně používaná jako úkryt=>EPIGRAFICKÉ NÁPISY na stěnách. Jeskyně používaná jako úkryt=>EPIGRAFICKÉ NÁPISY na stěnách. Přes 400 metrů dlouhý podzemní labyrint chodeb a puklin je vytvořen v devonských mramorech. Přes 400 metrů dlouhý podzemní labyrint chodeb a puklin je vytvořen v devonských mramorech. Vývoj krasových prostor byl výrazně ovlivněn tavnými vodami ledovce, které daly jeskyni konečnou podobu a chodbám charakteristický srdcovitý profil. Vývoj krasových prostor byl výrazně ovlivněn tavnými vodami ledovce, které daly jeskyni konečnou podobu a chodbám charakteristický srdcovitý profil.

19 FOTKY

20 SLOUPSKO- ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ SLOUPSKO- ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ

21 SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ Rozsáhlý komplex dómů, chodeb a podzemních propastí vytvořený ve dvou patrech. Rozsáhlý komplex dómů, chodeb a podzemních propastí vytvořený ve dvou patrech. významné naleziště koster jeskynní fauny (medvědi, lvi, hyeny). významné naleziště koster jeskynní fauny (medvědi, lvi, hyeny). ELIŠČINA JESKYNĚ- velmi bohatá krápníková výzdoba a také vynikající akustika. ELIŠČINA JESKYNĚ- velmi bohatá krápníková výzdoba a také vynikající akustika. REKONSTRUKCE- v r.1997 byla přemostěna Stupňovitá propast. REKONSTRUKCE- v r.1997 byla přemostěna Stupňovitá propast. PROPAST NAGELOVA- hluboká 80 metrů, největší podzemní propast svého typu v ČR. PROPAST NAGELOVA- hluboká 80 metrů, největší podzemní propast svého typu v ČR. JESKYNĚ KŮLNA – archeologická lokalita. Nalezeny části lebky neandrtálského člověka asi 120 000 let staré. JESKYNĚ KŮLNA – archeologická lokalita. Nalezeny části lebky neandrtálského člověka asi 120 000 let staré. ŠOŠŮVSKÁ ČÁST- objevená na počátku 20. století, je charakteristická křehkou a barevnou krápníkovou výzdobou. ŠOŠŮVSKÁ ČÁST- objevená na počátku 20. století, je charakteristická křehkou a barevnou krápníkovou výzdobou.

22 FOTKY ELIŠČINA JESKYNĚ

23 JESKYNĚ BALCARKA JESKYNĚ BALCARKA

24 JESKYNĚ BALCARKA POLOHA- nachází se v malebném krasovém žlebu nedaleko obce Ostrov u Macochy. POLOHA- nachází se v malebném krasovém žlebu nedaleko obce Ostrov u Macochy. Podzemní bludiště chodeb, puklin a dómů je vytvořeno ve dvou patrech. Podzemní bludiště chodeb, puklin a dómů je vytvořeno ve dvou patrech. ARCHEOLOGICKÁ A PALEONTOLOGICKÁ LOKALITA- vstupní portál. ARCHEOLOGICKÁ A PALEONTOLOGICKÁ LOKALITA- vstupní portál. NALEZENY- kosti pleistocenních zvířat, kamenné a kostěné nástroje i ohniště lidí starší doby kamenné. NALEZENY- kosti pleistocenních zvířat, kamenné a kostěné nástroje i ohniště lidí starší doby kamenné. Vyniká velmi bohatou, mnohotvárnou a barevnou krápníkovou výzdobou. Vyniká velmi bohatou, mnohotvárnou a barevnou krápníkovou výzdobou. PARTIE- Galerie a Přírodní chodba patří mezi nejkrásnější prostory Moravského krasu. PARTIE- Galerie a Přírodní chodba patří mezi nejkrásnější prostory Moravského krasu. ROTUNDY- kruhovité,propasťovité prostory. ROTUNDY- kruhovité,propasťovité prostory.

25 FOTKY

26 KATEŘINSKÁ JESKYNĚ KATEŘINSKÁ JESKYNĚ

27 KATEŘINSKÁ JESKYNĚ VCHOD- se nachází v hlubokém kaňonu Suchého žlebu nedaleko informačního centra Skalní mlýn. VCHOD- se nachází v hlubokém kaňonu Suchého žlebu nedaleko informačního centra Skalní mlýn. HLAVNÍ DÓM- znám od pradávna, s rozměry 95 x 44 x 20 metrů největší veřejnosti zpřístupněnou podzemní prostorou v ČR, vynikající akustika HLAVNÍ DÓM- znám od pradávna, s rozměry 95 x 44 x 20 metrů největší veřejnosti zpřístupněnou podzemní prostorou v ČR, vynikající akustika OBJEVENA-r.1909 pracovní skupinou profesora Karla Absolona. OBJEVENA-r.1909 pracovní skupinou profesora Karla Absolona. PARTIE- barevně nasvícený útvar „Čarodějnice“ a „Bambusový lesík“ tvořený vzácnými, několik metrů vysokými hůlkovými stalagmity. PARTIE- barevně nasvícený útvar „Čarodějnice“ a „Bambusový lesík“ tvořený vzácnými, několik metrů vysokými hůlkovými stalagmity. ARCHEOLOGICKÁ A PALEONTOLOGICKÁ LOKALITA- vstupní portál. ARCHEOLOGICKÁ A PALEONTOLOGICKÁ LOKALITA- vstupní portál. NÁLEZY- kostry jeskynních medvědů v jednom z komínů jeskyně. NÁLEZY- kostry jeskynních medvědů v jednom z komínů jeskyně.

28 FOTKY BAMBUSOVÝ LESÍK

29 PUNKEVNÍ JESKYNĚ PUNKEVNÍ JESKYNĚ

30 PUNKEVNÍ JESKYNĚ POLOHA- v Pustém žlebu, 1 km od informačního centra Skalní mlýn. POLOHA- v Pustém žlebu, 1 km od informačního centra Skalní mlýn. navazují na nejdelší jeskynní systém ČR - Amatérskou jeskyni, jejíž délka chodeb je přes 35 kilometrů. navazují na nejdelší jeskynní systém ČR - Amatérskou jeskyni, jejíž délka chodeb je přes 35 kilometrů. OBJEVENY- v letech 1909–1933 pracovní skupinou profesora Karla Absolona. OBJEVENY- v letech 1909–1933 pracovní skupinou profesora Karla Absolona. Mohutné dómy a chodby s krápníkovou výzdobou. Mohutné dómy a chodby s krápníkovou výzdobou. MACOCHA- světoznámá propast. Hloubka=>138,7 metru. MACOCHA- světoznámá propast. Hloubka=>138,7 metru. ŘEKA PUNKVA- podzemní říčka. Projížďky na motorových člunech. ŘEKA PUNKVA- podzemní říčka. Projížďky na motorových člunech. MASARYKŮV DÓM- nejkrásnější jeskynní prostory v Moravském krasu. MASARYKŮV DÓM- nejkrásnější jeskynní prostory v Moravském krasu.

31 FOTKY MACOCHA

32 JESKYNĚ NA POMEZÍ JESKYNĚ NA POMEZÍ

33 JESKYNĚ NA POMEZÍ POLOHA- leží 2 km severně od obce Lipová-lázně. POLOHA- leží 2 km severně od obce Lipová-lázně. OBJEVENY- známy již od r.1936, v r.1949 prozkoumány v celém rozsahu. OBJEVENY- známy již od r.1936, v r.1949 prozkoumány v celém rozsahu. ZPŘÍSTUPNĚNY- r.1950 a dokončeny v roce 1955. ZPŘÍSTUPNĚNY- r.1950 a dokončeny v roce 1955. největší jeskynní systém v ČR vzniklý rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. největší jeskynní systém v ČR vzniklý rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. vyznačují se úzkými a místy vysokými puklinovými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. vyznačují se úzkými a místy vysokými puklinovými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. ČÁSTI- Ledový dóm, Dóm u smuteční vrby, chodba Římských lázní, Bílý dóm, Královský komín, Klenotnice a Vstupní dóm=>typické nátekové útvary, vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky. ČÁSTI- Ledový dóm, Dóm u smuteční vrby, chodba Římských lázní, Bílý dóm, Královský komín, Klenotnice a Vstupní dóm=>typické nátekové útvary, vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky.

34 FOTKY LEDOVÝ DÓM

35 CHÝNOVSKÉ JESKYNĚ CHÝNOVSKÉ JESKYNĚ

36 CHÝNOVSKÉ JESKYNĚ OBJEVENY- r.1863 při práci v lomu. OBJEVENY- r.1863 při práci v lomu. R.1868- první turisticky přístupná jeskyně v ČR. R.1868- první turisticky přístupná jeskyně v ČR. Dodnes zachována původní kamenná schodiště. Dodnes zachována původní kamenná schodiště. Nevyniká krápníkovou výzdobou Nevyniká krápníkovou výzdobou VYNIKAJÍ- barevností stěn a stropů, VYNIKAJÍ- barevností stěn a stropů, MRAMOR A AMFIBOLIT- tyto dvě horniny se podílely na vzniku pozoruhodných kruhových útvarů na stěnách tzv. ok. Strmé chodby jeskyně upadají až do hloubky 41 metrů na hladinu podzemního toku. MRAMOR A AMFIBOLIT- tyto dvě horniny se podílely na vzniku pozoruhodných kruhových útvarů na stěnách tzv. ok. Strmé chodby jeskyně upadají až do hloubky 41 metrů na hladinu podzemního toku. SPELEOLOGICKÝ a SPELEOPOTÁPĚČSKÝ PRŮZKUM- v 80. a 90. letech objeveny rozsáhlé, trvale zatopené prostory s jedinečnými drúzami křemene a dalších minerálů. SPELEOLOGICKÝ a SPELEOPOTÁPĚČSKÝ PRŮZKUM- v 80. a 90. letech objeveny rozsáhlé, trvale zatopené prostory s jedinečnými drúzami křemene a dalších minerálů.

37 FOTKY

38 KONĚPRUSKÉ JESYKNĚ KONĚPRUSKÉ JESYKNĚ

39 KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ POLOHA- ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn. POLOHA- ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn. OBJEVENY- v r.1950 a pro veřejnost zpřístupněny roku OBJEVENY- v r.1950 a pro veřejnost zpřístupněny roku ZPŘÍSTUPNĚNY- r.1959. ZPŘÍSTUPNĚNY- r.1959. VZNIK- v devonských vápencích starých až 400 miliónů let. VZNIK- v devonských vápencích starých až 400 miliónů let. ve svrchním patru byla v 15. století tajná penězokazecká dílna. ve svrchním patru byla v 15. století tajná penězokazecká dílna. jsou jedinečné svou opálonosnou výzdobou a paleontologickými nálezy, dokládajícími vývoj přírody za posledních 1,5 miliónu let. jsou jedinečné svou opálonosnou výzdobou a paleontologickými nálezy, dokládajícími vývoj přírody za posledních 1,5 miliónu let.

40 FOTKY

41 BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ

42 BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ POLOHA-leží na severním svahu obce Bozkov v kopcovité podkrkonošské krajině. POLOHA-leží na severním svahu obce Bozkov v kopcovité podkrkonošské krajině. OBJEVENY- vchod do podzemí odkryli dělníci při těžbě dolomitu ve 40-tých letech minulého století, ale teprve v roce 1957 byl objeven podzemní systém puklinovitých chodeb, zčásti zatopených vodou. OBJEVENY- vchod do podzemí odkryli dělníci při těžbě dolomitu ve 40-tých letech minulého století, ale teprve v roce 1957 byl objeven podzemní systém puklinovitých chodeb, zčásti zatopených vodou. CHARAKTERISTIKA- ojedinělou výzdobou jsou křemenné římsy a lišty, vystupující ze stěn a stropů. CHARAKTERISTIKA- ojedinělou výzdobou jsou křemenné římsy a lišty, vystupující ze stěn a stropů. PODZEMNÍ JEZÍRKA- s průzračnou modrozelenou vodou. PODZEMNÍ JEZÍRKA- s průzračnou modrozelenou vodou. jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi na severu Čech. jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi na severu Čech. Na okolí jeskyní i podzemní prostory se vztahují ochranné podmínky podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Na okolí jeskyní i podzemní prostory se vztahují ochranné podmínky podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

43 FOTKY

44 JESKYNĚ NA TUROLDU JESKYNĚ NA TUROLDU

45 JESKYNĚ NA TUROLDU POLOHA- nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. POLOHA- nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. Spolu s jeskyní Liščí díra vytváří více než 2 km chodeb, síňí a dómů. Spolu s jeskyní Liščí díra vytváří více než 2 km chodeb, síňí a dómů. jsou vyvinuty v Ernstbrunnských vápencích jurského stáří, nasunutých na Moravu během třetihorního alpínského vrásnění z území dnešního Slovenska. jsou vyvinuty v Ernstbrunnských vápencích jurského stáří, nasunutých na Moravu během třetihorního alpínského vrásnění z území dnešního Slovenska. OBJEVENY- r.1669, avšak tato jeskyně byla později zničena těžbou vápence. OBJEVENY- r.1669, avšak tato jeskyně byla později zničena těžbou vápence. Krápníková výzdoba se vyskytuje vzácně tzv. „turoldská“ výzdoba připomínající svými tvary květák nebo mýdlovou pěnu. Krápníková výzdoba se vyskytuje vzácně tzv. „turoldská“ výzdoba připomínající svými tvary květák nebo mýdlovou pěnu. JEZERNÍ DÓM- nachází se v hloubce 37 metrů s 8 m hlubokým jezerem. JEZERNÍ DÓM- nachází se v hloubce 37 metrů s 8 m hlubokým jezerem.

46 FOTKY JEZERNÍ DÓM

47 WWW STRÁNKY www.caves.cz www.caves.cz www.caves.cz Informační server Jeseníky Informační server Jeseníky Informační server Jeseníky Informační server Jeseníky Permonův web - veškeré zpřístupněné podzemí v Česku Permonův web - veškeré zpřístupněné podzemí v Česku Permonův web - veškeré zpřístupněné podzemí v Česku Permonův web - veškeré zpřístupněné podzemí v Česku Hlavní stránka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Hlavní stránka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Hlavní stránka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Hlavní stránka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Česká speleologická společnost Česká speleologická společnost Česká speleologická společnost Česká speleologická společnost Turistické známky Turistické známky Turistické známky Turistické známky Jeskyně na turistickém serveru Aptis Media Jeskyně na turistickém serveru Aptis Media Jeskyně na turistickém serveru Aptis Media Jeskyně na turistickém serveru Aptis Media


Stáhnout ppt "JESKYNĚ ČR KLÁRA MICHLÍČKOVÁ. OBSAH ÚVOD ÚVOD ÚVOD MAPA MAPA MAPA ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ POJMY ZÁLKLADNÍ SPELEOLOGICKÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google