Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1)Zjistit, jestli se v Koněpruských jeskyních nacházela penězokazecká dílna 2)Lokalizovat polohu ohniště, ve kterém byly mince žíhány 3)Najít pro pana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1)Zjistit, jestli se v Koněpruských jeskyních nacházela penězokazecká dílna 2)Lokalizovat polohu ohniště, ve kterém byly mince žíhány 3)Najít pro pana."— Transkript prezentace:

1

2 1)Zjistit, jestli se v Koněpruských jeskyních nacházela penězokazecká dílna 2)Lokalizovat polohu ohniště, ve kterém byly mince žíhány 3)Najít pro pana tajemníka fakulty v nedalekém lomu medvědí kost z vykopávek (dobrovolné)

3 1) Teoretická příprava 2) Sbírání vzorků 3) Analýza vzorků 4) Vyhodnocení analýzy 5) Zpracování výsledků

4 1)Nastudování materiálů o Koněpruských jeskyních: - v 15. století se zde nacházela penězokazecká dílna -nově objeveny v roce 1950 -1959 zpřístupněny veřejnosti -* v Devonských vápencích starých přes 400 mil. let -celková délka cca 2km -prohlídková trasa cca 650m 2)Teoretické zvládnutí rentgenfluorescenční analýzy

5 1-9: místa odběru vzorků Odběr vzorku 3 Odběr vzorku 1

6 Rentgenfluorescenční analyzátor Výměna vzorku - Retgenfluorescenční analýza - Zdroj záření: radionuklid Pu 238 - Detektor: SiLi - Detektor chladí kapalný dusík - Doba měření: 1000s Schéma aparatury

7 Analyzátor spekter Měď byla nalezena v jižní části jeskyně Nacházela se pouze na stropě ohniště Nalezeno překvapivé množství zinku Rtuť nebyla nalezena žádná

8

9

10

11 Rozpor s dřívějším výzkumem Předání výsledků správě jeskyní Doporučení opakování měření

12 Vypracovali:Iva Pařízková Pavel Říha Václav Kučera Vypracováno v rámci fyzikálního týdne 2009.

13 www.caves.cz Hejna A., Radoměrský P.: Penězokazecká dílna v jeskyni Mincovna na Zlátem Koni u Koněprus. Památky archeologické. Roč. 49, č. 2 (1958), s. 513 – 558. Návod k praktickým cvičením FJFI ČVUT.


Stáhnout ppt "1)Zjistit, jestli se v Koněpruských jeskyních nacházela penězokazecká dílna 2)Lokalizovat polohu ohniště, ve kterém byly mince žíhány 3)Najít pro pana."

Podobné prezentace


Reklamy Google