Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2006 Multimediální svět www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ

Název prezentace : „ Zdravá výživa, alternativní strava“ Vzdělávací obor : Rodinná výchova Ročník : 8. ročník Autor prezentace : Mgr. Lenka Golová Název prezentace : „ Zdravá výživa, alternativní strava“

Zdroje informací JANOŠCOVÁ, D. a KOL. AUTORŮ. Občanská výchova s blokem rodinná výchova pro 7.ročník základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN 80-7238-207325-6. JANOŠCOVÁ, D. a KOL. AUTORŮ. Občanská výchova s blokem rodinná výchova pro 8.ročník základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-393-0. http://recepty.centrum.cz/clanek.phtml?id=458 http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/175294-vegetarianstvi

ZDRAVÁ VÝŽIVA ALTERNATIVNÍ STRAVA

Zdravá výživa Zdravá výživa ovlivňuje tělesný růst a duševní vývoj dítěte. Má zásadní vliv na dosažení dobré kondice dospělých. Sama o sobě nemůže být sice zárukou dobrého zdraví, ale může být dobrým základem pro jeho udržování. Přijímaná strava by měla vyhovovat potřebám organismu s ohledem na věk, pohlaví, výdej energie a zátěžová období ve vývoji člověka, např. v období růstu, těhotenství, nemoci. Vyvážená strava a dobré stravovací návyky mohou podstatně ovlivnit váš vzhled i to, jak se cítíte. Existuje stále více důkazů o tom, že nesprávná výživa může způsobit řadu vážných problémů.

Zajímavost Bez jídla člověk přežije přibližně jeden měsíc, bez vody jen několik dní. ( Guinesova kniha rekordů uvádí 42 dny bez jídla a 18 dní bez vody. „Statistiky ukazují, že životospráva ovlivňuje naše zdraví z 50%...“

Opakování Vysvětli tyto pojmy: poživatina pochutina potravina živina mentální anorexie bulimie obezita Víš, co znamená zkratka BMI?

Opakování Doplň správné odpovědi z této nabídky: proteiny-bílkoviny; sacharidy-cukry; tuky; vitamíny; minerály Našemu tělu dodávají: dostatek výživných látek pro tvorbu a udržování tělesných tkání.......... energii pro tělesné činnosti………. látky pro tělesné procesy………. To vše nám poskytuje POTRAVA. PROTEINY - bílkoviny SACHARIDY- cukry a TUKY VITAMÍNY a MINERÁLNÍ LÁTKY

Přiřaďte k jednotlivým pyramidy částem příklady potravin Pyramida výživy Přiřaďte k jednotlivým pyramidy částem příklady potravin sůl, tuky, cukry ryby, drůbež,maso, vejce, luštěniny mléko, mléčné výrobky ovoce zelenina obilniny, těstoviny, rýže, pečivo

Model standardizované denní spotřeby potravin Říká se: snídej SÁM obědvej s PŘÍTELEM večeři dej NEPŘÍTELI Obecně platí: Denní příjem potravy: Snídaně…15-20% Svačiny(dvě)…10-15% Oběd…30-35% Večeře…20-25% Denní příjem tekutin: 2,5-3 litry(neslazených)

Samostatná práce Vyjmenuj další potraviny důležité pro růst a zdravý vývoj jedince Na fotografii chybí následující potraviny: luštěniny(čočka, hrách,…); ořechy; rýže; celozrnné pečivo; další mléčné výrobky(tvaroh, jogurt,…); ryby; bílé maso (drůbež, králík,…); voda; minerální vody.

Alternativní strava Důvody, proč lidé volí některý z typů alternativní stravy, jsou různé. Někdo chce žít zdravěji, nezabíjet zvířata,nekonzumovat jejich maso, nechce jíst potraviny s obsahem škodlivin a zpracované potravinářským průmyslem. Jiného k tomu vedou náboženské důvody, další vyjadřuje svůj protest proti konvenci.

Alternativní strava Ve východním Středomoří se první zmínky o vegetariánství objevily v díle matematika Pythagora (582 -500 př.n.l.) Pythagoras a jeho následovníci byli přesvědčeni, že tělo a mysl je nutné udržovat v rovnováze a je třeba zachovávat přátelství ke všem druhům zvířat. Vegetariánství bylo praktikováno jako výraz laskavosti ke všem živým bytostem a také jako prostředek udržování rovnováhy mezi tělem a mysli. Pro filozofy, jakými byli Platon nebo následovně Epikuros, se stalo vegetariánství součástí filozofie.

Vegetariánství Alternativní způsob výživy spojený s duchovním, morálním a etickým pozadím. Jde o odmítání určitých potravinových skupin, a podle toho se dělí na: a) VEGANY – vegetariáni odmítající jakoukoliv živočišnou potravu, požívají pouze rostlinou potravu b) LAKTO-VEGETARIÁNY – živí se rostlinou potravou + mléko a mléčné výrobky c) OVO-LAKTO-VEGETARIÁNY – jako lakto-vegetariáni, ale jedí ještě vajíčka ODKAZ Víš, co mají společného a čím se naopak liší vegani od vegetariánů? Společné prvky: filozofie, požívání rostlinné stravy Odlišnosti: vegani odmítají jakoukoliv živočišnou potravu, tzn. I ryby, vejce , mléčné výrobky (vegetariáni konzumují)

Makrobiotika Vychází z filozofie existence (jing-jang, buddhismus), nejde jen o výživu, ale též o určitou duchovní filozofii. Různé názory na příjem potravy – často se setkáváme s tím, že jsou jako vegani nebo jen pojídají ovoce, ořechy, med, zrní, olivový olej apod. ODKAZ

Rizika alternativní stravy Největší rizika alternativní výživy hrozí dětem v období rychlého růstu, tzn. kojencům a pubescentům. Nedostatečné množství mléčných příkrmů je příčinou nedostatku bílkovin a energie, nadbytek rostlinné stravy zase může způsobit zažívací potíže. Vegetariánství způsobuje nedostatek živin, jako např. – vit. D, B12, riboflavinu, proteinů, vápníků, železa, zinku. Makrobiotikům hrozí nižší vzrůst, podvýživa z nedostatku energie a bílkovin.

PRO ZAJÍMAVOST

Samostatná práce Připrav si do svého sešitu tuto tabulku a podle následujícího videa jednotlivé potraviny zařaď do sloupečků podle pravdy.

Společná kontrola

A co na závěr ? Strava člověka (řadí se mezi všežravce) by měla zahrnovat jak potraviny živočišného, tak i rostlinného původu. Živočišná strava je významná vyšší biologickou hodnotou bílkovin a rostlinná zase obsahuje vlákninu. Podmínkou zdravého vývoje jedince je pestrá skladba každodenního jídelníčku

Poznámky k prezentaci Postupné zobrazování textu – žáci nevidí celý text najednou, ale učitel žákům zobrazuje text v závislosti na rychlosti výkladu. Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu. Prezentaci je vhodné oživit efekty (atraktivnost). V průběhu prezentace je několik odkazů na internet (nutnost připojení počítače k internetu).