Regionální funkce knihoven, Pardubice, 5.4.2007 Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Olomouc, SKIP, Meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Knihovní zákon KISK FF MU.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Příprava novely knihovního zákona
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Transkript prezentace:

Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR

Usnesení vlády ze dne Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven cíle programu (vybráno se zaměřením na služby) - zajištění dostupnosti veřejných knihovnických a informačních služeb ve všech místech republiky - vyrovnání rozdílů a odstranění nežádoucí diferenciace v poskytování informačních a knihovnických služeb obyvatelům měst a malých obcí mezi veřejné knihovnické a informační služby patří i meziknihovní služby jako jeden z nástrojů zpřístupnění knihovních fondů bez ohledu na místo jejich uložení všem obyvatelům ČR

Usnesení vlády … - důvodová zpráva základní východisko programu - veřejné knihovny pracují v celostátně koordinovaném systému, jehož součástí jsou i meziknihovní služby kooperační systém vyplývá z poznání, že žádná knihovna sama o sobě není schopná uspokojit široké spektrum uživatelských potřeb, umožňuje účelnou dělbu práce a je současně motivován snahou o efektivní využití finančních prostředků pocházejících z veřejných zdrojů

Meziknihovní služby zákon č. 257/2001 Sb. vyhláška č. 88/2002 Sb. metodické pokyny pro meziknihovní služby program UAP, doporučení IFLA

Zákon č. 257/2001 Sb. Veřejné knihovnické a informační služby - § 4 provozovatel knihovny je povinen zajistit rovný přístup všem k veřejným knihovnickým a informačním službám meziknihovní služby – patří mezi služby základní, poskytované bezplatně s výjimkou meziknihovních reprografických služeb a mezinárodních meziknihovních služeb provozovatel knihovny je oprávněn požadovat úhradu nákladů na dopravu

Zákon č. 257/2001 Sb. Krajská knihovna - § 11 je součástí systému knihoven vykonávající koordinační, informační, odborné, vzdělávací, analytické, výzkumné, metodické a poradenské činnosti je krajským centrem meziknihovních služeb regionální funkce – funkce, v jejímž rámci krajská knihovna a další jí pověřené knihovny poskytují základním knihovnám v kraji především poradenské, vzdělávací a koordinační služby, budují výměnné fondy a zapůjčují soubory knihovních dokumentů a vykonávají další nezbytné činnosti napomáhající rozvoji knihoven a jejich veřejných knihovnických a informačních služeb

Zákon č. 257/2001 Sb. Meziknihovní služby – § 14 povinnost provozovatele knihovny požádat prostřednictvím meziknihovních služeb provozovatele jiné knihovny o dokument, který není ve fondu knihovny dožádaná knihovna je povinna žádající knihovně dokument ze svého fondu zprostředkovat formou výpůjčky nebo kopie – sankce za nedodržení § 20 provozovatel knihovny je povinen vést evidenci meziknihovních služeb, které poskytl – sankce za nedodržení v § 19

Vyhláška č. 88/2002 Sb. Meziknihovní služby - § 2,3 specifikuje náležitosti žádosti o zprostředkování knihovního dokumentu určuje provozovatele knihoven k zajištění mezinárodních meziknihovních služeb a povinnost těchto knihoven poskytnout metodickou pomoc jiným knihovnám (NK ČR, MZK, VKOl, STK, NLK, KNAV)

Metodické pokyny pro MS aktuální verze vystavená na sjednocená terminologie se zákonem 257/2001 Sb. a vyhláškou č. 88/2002 Sb. obsahuje všeobecné informace, informace o způsobech objednání, vyřízení a praktické návody k evidenci k dispozici také zkrácená verze pro veřejné knihovny

Statistiky MS součástí statistiky rezortu kultury – NIPOS vnitrostátní meziknihovní služba – vyplňují všechny knihovny evidované podle zákona č. 257/2001 Sb. mezinárodní meziknihovní služba – vyplňují pouze knihovny, které tuto službu přímo zprostředkují ze zahraničí (ostatní knihovny uvádějí počet požadavků MMS mimo statistiku NIPOS – např. ve výroční zprávě) Statistika 2005 (5920 veřejných knihoven) 137 knihoven obdrželo více jak 100 požadavků od jiných knihoven v ČR 245 knihoven zaslalo více jak 100 požadavků jiným knihovnám v ČR

Meziknihovní služby národní systém meziknihovních služeb založený na souborných katalozích – přehled k dispozici na stránkách NK ČR význam regionálních systémů – role krajských knihoven a knihoven pověřených výkonem funkcí regionální systémy - využívají zdroje v regionu, případně v rámci kooperačních systémů podle zapojení jednotlivých knihoven (SKAT-LANius, ….) a zdroje ČR (především pro odbornou a studijní literaturu) - využití finančních prostředků na zabezpečení regionálních funkcí k pokrytí nákladů MS v rámci regionu

Knihovny na regionální úrovni Knihovna pověřená výkonem regionálních funkcí musí být schopna zajišťovat kvalitní meziknihovní výpůjční, reprografické a informační služby pro vymezený region (Metodický pokyn MK z roku 2005) Standardy Poradenská a konzultační činnost, metodické návštěvy, plány, rozbory Statistika knihovnických činností Vzdělávání knihovníků, semináře a porady Tvorba výměnných knihovních fondů, jejich cirkulace a distribuce Pomoc při revizi a aktualizaci knihovních fondů Nákup a zpracování knihovních fondů pořízených z prostředků provozovatele (obce) a jejich distribuce Servis automatizovaného knihovního systému

MS na regionální úrovni součástí nabídky služeb všech typů knihoven informace o dokumentech dostupných v jednotlivých knihovnách by měly být k dispozici na webu – (vlastní OPAC nebo v rámci regionu - např. Clavius REKS - regionální knihovní systém nebo v souborném katalogu regionu – např. Souborný katalog veřejných knihoven okresu Vsetín) zapojení OPAC (záznamů) do souborných katalogů (SKAT, SK ČR CASLIN, … JIB) nebo do Meziknihovního výpůjčního systému Regionální knihovny v Karviné

Clavius REKS – online připojení poboček používaný podle www stránek sdružení LANIUS v 7 knihovnách (např. MK v Jindřichově Hradci, Uherské Hradiště, Třebíč, a také v Krajské knihovně Vysočina v Havlíčkově Brodě)

Městská knihovna Třebíč

Souborný katalog veřejných knihoven okresu Vsetín – 13 profesionálních knihoven

SKAT – souborný katalog (LANIUS) – 196 knihoven

SKAT – informace o dostupnosti dokumentu s možností objednání ( )

Meziknihovní výpůjční systém Regionální knihovny v Karviné více než 400 českých a zahraničních knihoven

Obecná pravidla zkvalitnění MS v regionu (státu, kraji) diskuze o systému MS v rámci regionu, způsoby spolupráce neustálé zkvalitňování pracovníků MS – školení, semináře kvalitní informační aparát – OPAC, SK minimalizace ruční práci elektronická komunikace informace o zpětné vazbě – potřeby uživatelů, ale i otázky finanční spoluúčasti uživatelů, atd.

Děkuji za pozornost. kontakt: