KDU-ČSL 1 Financování politických stran a regulace politických kampaní Pavel Bělobrádek předseda KDU-ČSL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

1 Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ing. Jiří Paroubek předseda strany LEV 21 a lídr strany LEV 21.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Řešení pro vítězství Volby do zastupitelstev 2010 Zdeněk Zajíček – volební štáb ODS.
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Česká republika-demokratický stát
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Participace občanů na politickém životě
1 FINANCOVÁNÍ KAMPANĚ tisková konference, 23. března 2010.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Československo I
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Veřejnost proti korupci
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
DEMOKRACIE ZA PRVNÍ REPUBLIKY
Volební systém České republiky
Ideologie strany Lenka Brotánková, předsedkyně klubu Praha 20.
Vlastimil Tlustý XVII. Kongres ODS Praha
Daňová teorie a politika
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
1. Ideologie strany Jiří Krutílek předseda strany Věci veřejně Vyškov.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Audit seminář CGI duben 2014.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Dělení politických stran
3. Programový výbor Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
Konsolidace veřejných financí v České republice “Když poplatník pláče...” Liberální institut & Katedra ekonomie Vysoká škola ekonomická, Praha Ing. Aleš.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Naši sou č asní politici Ivana Pavlí č ková 7A/
Současní ministři ČR Od 13. července 2010.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Vliv změny volebního obvodu na volební výsledek (případová studie)
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
POLITICKÝ SYSTÉM ČR Zadání práce pro žáky 8. ročníku. Výchova k občanství Téma: POLITIKA.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
Politici ČR Kateřina Kurcová 7A/
volby Volební systémy v demokratických zemích
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Česká republika Srdce Evropy.
Veřejný ochránce práv.
POLITICKÝ PLURALISMUS
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

KDU-ČSL 1 Financování politických stran a regulace politických kampaní Pavel Bělobrádek předseda KDU-ČSL

KDU-ČSL 2 Úvod V této diskusi se jedná o charakter demokracie v České republice Jako předseda KDU-ČSL bych rád nejprve poukázal na fakt, že KDU- ČSL prošla hlubokou změnou

KDU-ČSL 3 Témata příspěvku Idealismus versus realita? Současný stav Žádoucí stav Nástroje vedoucí k žádoucímu stavu Řešení podle KDU-ČSL Vyhlídka do budoucna

KDU-ČSL 4 Idealismus versus realita Volební výsledky nás stále více přesvědčují, že politika se nedá dělat bez dostatečného finančního zajištění Skandálů je tolik, že o odhaleném případu korupce novináři odmítají psát, pokud se týká menší částky než deset milionů Nepoctiví mají tudíž u nás výhodu

KDU-ČSL 5 Současný stav 1 Státní příspěvek politickým stranám je vázán na získané mandáty. Volební systém do Poslanecké sněmovny ČR je ovšem pro menší strany diskriminační Čím větší strana, tím méně potřebuje voličů pro získání příspěvku za mandát Takovýto stav není udržitelný

KDU-ČSL 6 Současný stav 2 Vládními politiky je navrhováno omezení státního příspěvku politickým stranám a opět je do návrhu propašováno poškozování menších stran Kdo něco takového navrhuje, nemyslí to s naší demokracií dobře Čím je závislost politických stran na sponzorech menší, tím lépe

KDU-ČSL 7 Současný stav 3 Příklad z voleb 2010 Deklarované a odhadované náklady na volební kampaň ČSSD, 200 mil., 512 mil., (383 mil.) ODS, 200 mil., 345 mil., (227 mil.) TOP 09, 30 mil., 74 mil., (36,3 mil.) VV, 10 mil., 113 mil., (69,9 mil.) Zdroje: Admosphere – inzerce podle katalogových cen v závorkách Matušková A. Volební kampaně 2010, Brno 2010

KDU-ČSL 8 Současný stav 4 Věci veřejné měly v roce 2010 na darovacích smlouvách podpisy, které byly prohlášeny za falsum TOP 09 měla na darovacích smlouvách od náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky pokaždé jiný podpis Většina stran sama přiznala vyšší výdaje na kampaň roku 2010 než jaké byly deklarované Výsledek? Nic se neděje! Nic se nestalo.

KDU-ČSL 9 Žádoucí stav Spravedlivější volební systém Rovný přístup do veřejnoprávních médií Stropy na volební kampaně Stropy na sponzorské dary Transparentní online účty Položkově zkontrolovatelné online účetnictví Trestní odpovědnost právnických osob – vztah k agenturám Přísná kontrola a přísné postihy

KDU-ČSL 10 Nástroje vedoucí k žádoucímu stavu Zlepšení politické kultury Převzetí spoluzodpovědnosti ze strany veřejnoprávních médií Schválení potřebných zákonů Přísné sankce Nezávislost policie a státních zástupců Realita? Viz zpráva BIS

Návrh KDU-ČSL Strop na celostátní kampaň 80 mil. Strop na kampaň do senátních voleb 3 mil na kandidáta Strop na dary – fyzické osoby 1 mil., právnické osoby 5 mil. Dohledatelnost KAŽDÉHO propagačního materiálu strany i jednotlivého kandidáta, ceny a zdroje financování KDU-ČSL 11

Vyhlídky do budoucna KDU-ČSL navrhla schválení stropů pro volební kampaně za Josefa Luxe v roce Od té doby se nepodařilo dojít k žádné další dohodě. Velmi by mne překvapilo, pokud by se to tentokrát podařilo. Bylo by to příjemné překvapení. Stěžejním bodem by byly sankce. KDU-ČSL 12