Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Kovy alkalických zemin
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
Aktivita č.5: Tajemství chemie
OSTATNÍ DRUHY DOPRAVY.
VODA Praha – město našeho života
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
Měď, stříbro, zlato Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 16
Chrom, mangan Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 17
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Roztok, hmotnostní zlomek
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Chemická vazba, elektronegativita
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Alkeny, alkadieny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23
vypracovala: Vendula skalová
Typy chemických reakcí
Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4
Struktura organických látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Názvosloví organických sloučenin
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Alkiny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Chemická reakce, chem. rovnice
Uhličitan vápenatý.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Voda a vzduch.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3 Autor: Hana Lovětínská

Voda – H2O Nejrozšířenější a nejvýznamnější sloučenina vodíku a kyslíku. Život v ní vznikl Tvoří 50 – 70 (90)% lidského těla V přírodě plní řadu funkcí: - rozpouštědlo - transport látek - reakční prostředí - výchozí látka i produkt mnoha chemických reakcí

Výskyt vody v přírodě Vyskytuje se ve všech třech skupenstvích V atmosféře je ve formě vodní páry Pokrývá téměř 2/3 zemského povrchu 97,2% je voda slaná (moře, oceány) 2,7% je voda sladká (řeky, jezera, podzemní voda) 2,6% sladké vody je vázáno v ledovcích Kapalná voda tvoří hydrosféru

O H Vlastnosti vody - bezbarvá kapalina - bez chuti a zápachu - tt=0°C tv=100°C - molekula je lomená – vazebný úhel je 105° O H

- vazba H-O je silně polární - vazba H-O je silně polární v molekule se vytváří parciální náboje (dipóly) - izolované molekuly se vyskytují pouze v plynném skupenství - v kapalném skupenství se mezi molekulami vody vytvářejí mezimolekulové vazby = vodíkové můstky + -

Následky přítomnosti vodíkových můstků vysoká teplota varu anomálie vody dobrá tepelná vodivost velké měrné teplo velké povrchové napětí (1)

(2)

Chemické vlastnosti vody patří mezi nejstálejší sloučeniny s kovy I.A a II.A reaguje bouřlivě za vzniku vodíku a příslušného hydroxidu má korozivní účinky je významnou amfiprotní látkou na základě autoprotolýzy vody odvozujeme pH

Chemické vlastnosti vody s kyselinotvornými oxidy reaguje za vzniku kyselin se zásadotvornými oxidy tvoří hydroxidy je produktem neutralizace při rozpouštění některých solí vstupuje do reakce a dochází k hydrolýze

přechodná: Ca(HCO3), Mg(HCO3) Tvrdost vody je způsobena přítomností iontů Ca2+, Mg2+ přechodná: Ca(HCO3), Mg(HCO3) lze odstranit varem trvalá: CaSO4, MgSO4 nelze odstranit varem, pouze chemicky (3)

- + Voda jako rozpouštědlo voda je polární látka rozpouští polární a iontové látky. dochází k elektrolytické disociaci vznikají hydratované ionty polární látky jsou molekulami vody obklopeny + - + - + - + - + - + - + - + - - + + - + - + - + - + - + -

Zdroje chemicko-technologická, Vodíková vazba (vodíkový můstek) [online]. Vysoká škola. 2012. cs.wikipedia.org. wikipedia. [Online] 7. 9 2012. [Citace: 21. 9 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Vod%C3%ADkov%C3%A1_vazba. cs.wikipedia, Original uploader was Qwerter at. 2006. wikimedia.org. wikimedia commons. [Online] 5. 11 2006. [Citace: 21. 9 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vodikove_mustky_kalotovy_model.jpg Vojníkov, Juan de. 2010. wikimedia commons. wikipedia. [Online] 12. 1 2010. [Citace: 28. 9 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pra%C4%8Dka_Romo_R_190_-_star%C5%A1%C3%AD_topln%C3%A9_t%C4%9Bleso.JPG. Vyhledavač neziskové organizace Creative Commons, která na internetu vyhledává a označí ty obrázky, fotografie a další zdroje, u kterých dal autor souhlas s jejich bezplatným využitím nebo u kterých již platnost autorských práv vypršela. Iniciativa Creative Commons v globálním měřítku garantuje, že je dané dílo volně k dispozici.