VY_32_INOVACE_10_GAS_571_Dos Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_571_Dos Druh učebního materiálu Prezentace Autor Bc. Dolejší Vlasta
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 29-54-H/01 Cukrář Předmět Cukrářská technologie Ročník 1. Název tematické oblasti (sady) Náplně a polevy Název vzdělávacího materiálu Náplně na pečení Anotace Tato prezentace seznamuje žáky 1. ročníku obor Cukrář s nejpoužívanějšími náplněmi na pečení. Obsahuje názorné schéma a popis výrobních postupů těchto náplní. Zhotoveno, (datum/období) 21. 12. 2012 Ověřeno 13. 12. 2013
Náplně na pečení Maková náplň Tvarohová náplň Ořechová náplň
Maková náplň - schéma Mléko Cukr Mák umlít vařit přidat povařit Náplň se ještě zahustí piškotovými drobečky a ochutí van.cukrem a skořicí
Výrobní postup Mléko s cukrem a tukem se svaří. Po uvedení do varu se přidá mletý mák. Za stálého míchání se náplň uvaří. Po částečném prochladnutí se přidají piškotové drobečky a ostatní chuťové přísady. http://vdolecky.unas.cz/cenik-fotografie-moucniky-vdolecky-kolace.html
http://www.labuznik.cz/ingredience/mak/ http://en.wikipedia.org/wiki/Papaver_somniferum
Tvarohová náplň - schéma Krupicový cukr Žloutky Citrónová kůra Vanilkový cukr propasírovat smíchat ochucení, promísení Hotová náplň
Výrobní postup Měkký tvaroh se rozšlehá s krupicovým cukrem. Přidají se žloutky a přísady. Někdy se přidávají rozinky. Konzistence se upravuje přidáním mléka. http://www.spidy.cz/products/ceske-buchty-plnene-tvarohem-2/
Ořechová náplň - schéma Mléko Cukr Vlašské ořechy Piškotové drobečky Vanilkový cukr strouhání svařit přidat var přidat Hotová náplň
Výrobní postup Mléko s cukrem se svaří. Po uvedení do varu se přidají strouhaná vlašská jádra. Za stálého míchání se náplň uvaří. Po částečném prochladnutí se přidají piškotové drobečky a ostatní chuťové přísady. http://www.toprecepty.cz/recept/27263-roladkova-pletynka-s-jablkovo---orechovou-naplni/
http://www. spektrumzdravi http://www.spektrumzdravi.cz/clanky/jidlo-a-recepty/vlasske-orechy-recepty-ucinky-na-zdravi// http://www.bylinky.kvalitne.cz/fotky/index.htm
Použitá literatura: BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba I. 2001. vyd. Praha 4: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-85-8. BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba II. 2001. vyd. Praha 4: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-85-8. PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. 2001. vyd. Hradec Králové: Radek Runšták - R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1. SKOUPIL, Jan. Cukrářská výroba 1. I. Praha: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, 1997. Použité zdroje: Bylinky: Ořešák vlašský. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://www.bylinky.kvalitne.cz/fotky/index.htm Mák setý. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/Papaver_somniferum Labužník. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://www.labuznik.cz/ingredience/mak/ Spektrum zdraví: Vlašské ořechy. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://www.spektrumzdravi.cz/clanky/jidlo-a-recepty/vlasske-orechy-recepty-ucinky-na-zdravi/ Spidy s.r.o. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://www.spidy.cz/products/ceske-buchty-plnene-tvarohem-2/ Top recepty: Pletynka s jablkovo orechovou-naplni. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://www.toprecepty.cz/recept/27263-roladkova-pletynka-s-jablkovo---orechovou-naplni/ Výroba moučníků. [online]. [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://vdolecky.unas.cz/cenik-fotografie-moucniky-vdolecky-kolace.html Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.