Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Tematická oblast: Ruční zpracování kovů Okruh: Sekání
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZPŮSOBY VAŘENÍ 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví.
65-51-E/02 Práce ve stravování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava drůbeže Osnova: Charakteristika drůbeže Dělení
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vaření živočišných potravin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Omáčky.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 34 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 12 Název školy: Střední průmyslová.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Charakteristika a dělení drůbeže
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava drůbeže vařením, dušením
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ VY_32_INOVACE_B05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh: Úprava drůbeže vařením – příprava, postup, cvičení Ročník: 2. ročník Autor: Vladimír Kadavý Klíčové slovo: drůbež, vaření Datum/období vytvoření: Únor 2013 Anotace: Po úvodním výkladu následují 2 cvičení na procvičení probrané látky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: TECHNOLOGIE Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh: Úprava drůbeže vařením – příprava, postup, cvičení Ročník: 2. ročník Autor: Vladimír Kadavý Klíčové slovo: drůbež, vaření Datum/období vytvoření: únor 2013 Anotace: Po úvodním výkladu následují 2 cvičení na procvičení probrané látky. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Úprava drůbeže vařením Obsah Úprava drůbeže vařením Cvičení

kuře, krocan, krůta, slepice, perlička Rozdělení drůbeže kuře, krocan, krůta, slepice, perlička kachna, husa Hrabavá drůbež Vodní drůbež

Drůbeží maso Drůbež poskytuje kvalitní maso, které v mnohém převyšuje maso jatečných zvířat. Maso je kvalitní, křehké, jemné, biologicky hodnotné, mladá drůbež se používá k přípravě dietních pokrmů. Maso vodní drůbeže je tučnější.

Úprava drůbeže vařením K vaření používáme starší kusy drůbeže hrabavé, zejména slepice. Očištěnou drůbež vaříme v celku (kuřata) nebo dělenou na poloviny či na čtvrtiny (slepice, perličky, krůty). Podle způsobu přípravy drůbeže (porcí) maso vaříme s přísadou očištěné cibule a kořenové zeleniny.

Úprava drůbeže vařením Po uvaření podáváme v polévce nebo používáme k přípravě kroket, pěn, masových salátů, rizota a na zadělávané pokrmy.

Slepice v polévce s brambory a kořenovou zeleninou Slepici rozkrájíme, nalijeme na ni vodu, osolíme a dáme ji vařit. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory, zeleninu a cibuli. Když je slepice napůl vařená, přidáme k ní zeleninu. Cibuli zpěníme na sádle, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku a rozvaříme ji. Jíšku přilijeme ke slepici v polévce, přidáme bobkový list, majoránku a nasekanou petrželku, necháme povařit a okyselíme. Obdobně můžeme připravit i vepřové maso, králíka, mladé hovězí. Slepice v polévce s brambory a kořenovou zeleninou se podává teplá.

Hotová úprava drůbeže vařením Slepičí vývar Receptury např.: Slepice v polévce s domácími nudlemi

Cvičení 1 Zařaď správně drůbež Drůbež hrabavá Drůbež vodní

Řešení - cvičení 1 Drůbež hrabavá Drůbež vodní

Uveď 2 recepty z vařené drůbeže Cvičení 2 Uveď 2 recepty z vařené drůbeže 1. recept:…………………………………………………........ …………………………………………………………………... 2. recept:……………………………………………………… ……………………………………………………………......... …………………………………………………………………..

Řešení - cvičení 2 1. recept: Drůbeží vývar (slepičí, kuřecí) 2. recept: Zadělávaná slepice

Použité zdroje: Čermáková, L., Vybíralová, I. Kuchařské práce Technologie 2. díl pro OU. Praha: Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 Vařená drůbež. www.zena.centrum.cz [on line]. [cit. 2013-02-10]. Dostupné z: http://zena.centrum.cz/zdravi/domaci-lekar/fotogalerie/2012/10/10/8-jidel- proti-chripce-funguje-to/foto/508716/ Vařená drůbež. www.ahaonline.cz [on line]. [cit. 2013-02-10]. http://www.ahaonline.cz/clanek/recepty/24449/ujhazy-slepici-polevka.html Galerie obrázků Klipart, PowerPoint 2010