Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ VY_32_INOVACE_B05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh: Úprava drůbeže vařením – příprava, postup, cvičení Ročník: 2. ročník Autor: Vladimír Kadavý Klíčové slovo: drůbež, vaření Datum/období vytvoření: Únor 2013 Anotace: Po úvodním výkladu následují 2 cvičení na procvičení probrané látky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: TECHNOLOGIE Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh: Úprava drůbeže vařením – příprava, postup, cvičení Ročník: 2. ročník Autor: Vladimír Kadavý Klíčové slovo: drůbež, vaření Datum/období vytvoření: únor 2013 Anotace: Po úvodním výkladu následují 2 cvičení na procvičení probrané látky. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Úprava drůbeže vařením Obsah Úprava drůbeže vařením Cvičení
kuře, krocan, krůta, slepice, perlička Rozdělení drůbeže kuře, krocan, krůta, slepice, perlička kachna, husa Hrabavá drůbež Vodní drůbež
Drůbeží maso Drůbež poskytuje kvalitní maso, které v mnohém převyšuje maso jatečných zvířat. Maso je kvalitní, křehké, jemné, biologicky hodnotné, mladá drůbež se používá k přípravě dietních pokrmů. Maso vodní drůbeže je tučnější.
Úprava drůbeže vařením K vaření používáme starší kusy drůbeže hrabavé, zejména slepice. Očištěnou drůbež vaříme v celku (kuřata) nebo dělenou na poloviny či na čtvrtiny (slepice, perličky, krůty). Podle způsobu přípravy drůbeže (porcí) maso vaříme s přísadou očištěné cibule a kořenové zeleniny.
Úprava drůbeže vařením Po uvaření podáváme v polévce nebo používáme k přípravě kroket, pěn, masových salátů, rizota a na zadělávané pokrmy.
Slepice v polévce s brambory a kořenovou zeleninou Slepici rozkrájíme, nalijeme na ni vodu, osolíme a dáme ji vařit. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory, zeleninu a cibuli. Když je slepice napůl vařená, přidáme k ní zeleninu. Cibuli zpěníme na sádle, přidáme mouku, usmažíme světlou jíšku a rozvaříme ji. Jíšku přilijeme ke slepici v polévce, přidáme bobkový list, majoránku a nasekanou petrželku, necháme povařit a okyselíme. Obdobně můžeme připravit i vepřové maso, králíka, mladé hovězí. Slepice v polévce s brambory a kořenovou zeleninou se podává teplá.
Hotová úprava drůbeže vařením Slepičí vývar Receptury např.: Slepice v polévce s domácími nudlemi
Cvičení 1 Zařaď správně drůbež Drůbež hrabavá Drůbež vodní
Řešení - cvičení 1 Drůbež hrabavá Drůbež vodní
Uveď 2 recepty z vařené drůbeže Cvičení 2 Uveď 2 recepty z vařené drůbeže 1. recept:…………………………………………………........ …………………………………………………………………... 2. recept:……………………………………………………… ……………………………………………………………......... …………………………………………………………………..
Řešení - cvičení 2 1. recept: Drůbeží vývar (slepičí, kuřecí) 2. recept: Zadělávaná slepice
Použité zdroje: Čermáková, L., Vybíralová, I. Kuchařské práce Technologie 2. díl pro OU. Praha: Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 Vařená drůbež. www.zena.centrum.cz [on line]. [cit. 2013-02-10]. Dostupné z: http://zena.centrum.cz/zdravi/domaci-lekar/fotogalerie/2012/10/10/8-jidel- proti-chripce-funguje-to/foto/508716/ Vařená drůbež. www.ahaonline.cz [on line]. [cit. 2013-02-10]. http://www.ahaonline.cz/clanek/recepty/24449/ujhazy-slepici-polevka.html Galerie obrázků Klipart, PowerPoint 2010