ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Statutární město Ostrava
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Regenerace sídliště Rochlice
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
Schůze společenství vlastníků Bochovská
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Ing. Stanislava Správková
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Volnočasové projekty a EU financování
Statutární město Ostrava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Praha Statutární město Ústí nad Labem zvažuje možnost vypracování dvou Integrovaných plánů rozvoje města, a to pro následující městské zóny:
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Brno-Nový Lískovec Koniklecová 5 Pilotní projekt bezpečného bydlení.
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP PRAHA.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Národní dotační programy
Průzkum říjen 2016 MMR – odbor regionální politiky, odd. řízení strategie regionálního rozvoje Úřad vlády ČR – Agentura pro sociální začleňování Distribuce:
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Vazba na Operační programy
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Ing. Stanislava Správková
Seniorské bydlení listopad 2017
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Transkript prezentace:

ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT ZKUŠENOSTI ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT

SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Přibližně 6 000 bytů v sociálně vyloučených lokalitách Problémy: devastace majetku, dluhy na nájemném, nulová návratnost vložených investic, vysoký počet prázdných bytů, malá atraktivita lokality pro nové nájemníky, asociální a kriminální chování, výroba a distribuce drog, špatná pověst lokality, problémy s bezpečností Tj. co si přejete nebo požadujete, aby o Vašem útvaru a Vaší práci každý věděl …

PILOTNÍ PROJEKT LIŠČINA Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit PILOTNÍ PROJEKT LIŠČINA Jarní úklid Rozšíření venkovního posezení Opravy sklepů

PILOTNÍ PROJEKT LIŠČINA Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit PILOTNÍ PROJEKT LIŠČINA

SLEZSKÁ OSTRAVA - KUNČIČKY Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit SLEZSKÁ OSTRAVA - KUNČIČKY Počet bytů: 493 Investice: 76 mil. Kč

IPRM 2010-2011 Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) je jediným dotačním titulem EU, který může soukromý vlastník využít pro revitalizaci bytových domů v sociálně vyloučených lokalitách. RPG Byty participuje v tomto programu v Karviné, Orlové a Českém Těšíně. Celkový počet bytů v dotčených domech: 1054 Celkové investiční náklady: 285 mil. Kč Průměrná investovaná částka/byt: 270 400 Kč

REVITALIZACE VYLOUČENÝCH LOKALIT 2010-2011 Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit REVITALIZACE VYLOUČENÝCH LOKALIT 2010-2011 Orlová – Poruba Slezská Ostrava – Liščina Slezská Ostrava – Kunčičky Horní Suchá Ostrava – Radvanice Karviná 6 – Nové Město Havířov – Šumbark Prostřední Suchá Český Těšín Celková investice: 461 000 000 Kč Celkový počet bytů: 2 759

HLAVNÍ HROZBY Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit Kriminalita a strach v souvislosti s výrobou a obchodem s drogami a s organizovanou prostitucí Pasivita policie (částečně kvůli omezenému rozpočtu) – omezená nebo žádná přítomnost policie; rušení stanic Policie ČR ve vyloučených lokalitách (Ostrava Kunčice); výmluvy „monitorujeme situaci, čekáme na velké ryby…“ Nízká migrace nových nájemníků do revitalizovaných lokalit v důsledku špatné pověsti těchto lokalit Devastace majetku –> žádné další investice = „žádná budoucnost“ Plánované škrty v rozpočtech státní sociální podpory – rostoucí dluhy vedoucí k ukončení nájmu Omezené financování ze zdrojů EU Tlak extremistických skupin, vytváření fám o „stěhování nepřizpůsobivých“

PRINCIPY EFEKTIVNÍ REVITALIZACE Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit PRINCIPY EFEKTIVNÍ REVITALIZACE Aktivní zapojení obyvatel do svépomocných oprav domů a do úprav a úklidu veřejných prostranství (úklid, vymalování společných prostor domů, kosení trávy, péče o zeleň, péče o komunitní centra a dětské koutky) Posílení sociální kontroly obsazováním prázdných bytů, budováním sousedských vztahů, zvýšením sociální diverzity, nulovou tolerancí Efektivní spolupráce a vzájemná podpora neziskového sektoru, místní samosprávy, státní správy, majitele nemovitostí a dalších partnerů (policie, neziskové organizace, Odbor pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR) Investice do bytového fondu a životního prostředí musí být doprovázeny fungující sítí sociálních služeb a programů (komunitní centra, institut veřejné služby, právní a dluhové poradenství, aktivity pro děti a mládež)

PRINCIPY EFEKTIVNÍ REVITALIZACE Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit PRINCIPY EFEKTIVNÍ REVITALIZACE

ředitel pro vládní vztahy Zkušenosti ze sociálně vyloučených lokalit PRINCIPY EFEKTIVNÍ REVITALIZACE DĚKUJI ZA POZORNOST Stanislav Svoboda ředitel pro vládní vztahy ssvoboda@rpgre.eu