VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_327.
Advertisements

ZŠ Komenského 273 Chodov P Mezinárodní obchod Mgr. Miloš Volek.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Mgr. et Mgr. Blanka Chocová 2013/14
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO176 Název.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
 Je souhrn všech výrobních a nevýrobních odvětví  Člení se do čtyř sfér  Primárnímateriální výroba  Sekundárnímateriální výroba  Terciálnínemateriální.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Základní ekonomické pojmy
Elektronická učebnice - II
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Ekonomická gramotnost
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.
A) Determinanty nabídky
Mikroekonomie I Formování trhu
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Základní ekonomické pojmy
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
MARKETING.
Dělba práce Pavel Šuranský.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Trh Božena Genrtová.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
TRH (tržní mechanismus)
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
ZÁSAHY STÁTU DO CEN Cíle: Vysvětlit možnosti státu zasahovat do cen a dopady těchto zásahů.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZBOŽÍ, OBCHOD, SLUŽBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ekonomika – základní pojmy.
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hospodaření aneb ten dělá to a ten zas tohle… aneb lidské potřeby.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Transkript prezentace:

VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk

STATKY x SLUŽBY lidé své potřeby uspokojují prostřednictvím statků a služeb STATKY = užitečné předměty, vše, co zvyšuje užitek, mohou být volné (volně k dispozici) nebo vzácné (omezené množství, spotřebitelé jsou ochotni za ně platit) SLUŽBY = užitečné činnosti, které lidé provádějí pro druhé lidské potřeby (biologické, kulturní, psychické, sociální) – Maslowova pyramida potřeby uspokojujeme tak, že statky a služby spotřebováváme = SPOTŘEBA

STATKY x SLUŽBY

VÝROBA většina hmotných statků se musí vyrábět (produkovat) – vytváření statků probíhá ve velkovýrobě (např. pásová výroba) a malovýrobě (umělecká řemesla) lidská činnost přeměňující přírodní předměty na statky hlavní složka hospodářského procesu základním předpokladem jsou výrobní zdroje – vstupy do výroby – ty se přeměňují výrobním procesem a mění se ve výstupy (statky a služby) výrobní faktory: přírodní zdroje, práce, kapitál výrobní stupně: prvovýroba – zemědělská a lesní, těžba nerostů průmyslová výroba služby – obchod, doprava

OBCHOD komerce, prodej lidská činnost, která spočívá ve směňování zboží nebo služeb za peníze, případně za jiné zboží nebo služby, někdy je realizován prostředníky za účelem dosažení zisku většinou probíhá na místech, která jsou k tomu oficiálně určená (velkoobchody, maloobchody) předmět prodeje má určitou cenu, která se určuje dohodou prodávajícího a kupujícího v právu České republiky jsou obchody upraveny prostřednictvím kupní smlouvy může být: vnitrostátní zahraniční

DĚLBA PRÁCE forma spolupráce, na níž se různí účastníci (jednotlivé osoby, firmy, oblasti atd.) podílejí různými činnostmi, které je potřeba koordinovat a integrovat cílem je vyšší produktivita práce, nižší náklady a lepší technologické možnosti přirozená - rozdělení mužských a ženských činností ve starých kulturách, mezi typicky mužské činnosti patří například boj, lov, případně později zpracování kovů, naopak typicky ženské činnosti zahrnují například sběr nebo přípravu potravy specializovaná – řemeslná a obchodní, rozvinula se až se vznikem měst, vznik manufaktur společenská – výroba x služba

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow http://zatecky.denik.cz/zpravy_region/open_air_auto_20120815.html http://www.enviport.cz/voda.aspx?cfPage=48 http://tema.novinky.cz/letecka-zachranna-sluzba http://www.deratizace-rehurek.cz/sluzby/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Obchod http://cs.wikipedia.org/wiki/Velkoobchod http://cs.wikipedia.org/wiki/Maloobchod http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Blba_pr%C3%A1ce