Švédsko (oficiálně Švédské království)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Vánoční zvyky u nás a ve světě
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Itálie Hlavní město Řím Měna euro Historické zajímavosti
Island.
Štrasburk Malá Francie v Alsasku
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
AMERIKANIZACE.
JAPONSKO země vycházejícího slunce Alžběta Ambrožová.
Anglie Maturitní předmět: angličtina Brázdilová Eliška 6. A.
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
Gotická kultura.
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Kultura.
Vypracoval Matěj Leher
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Švédsko.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠPANĚLSKO.
Zimní olympijské hry 2010 Vancouver.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Statutární město Opava
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Švédsko.
Město Brno.
5. TřídaDavid Svoboda m. n. m m. n. m.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Daniela Matějů Odbor evropských projektů MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
ŠVÉDSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Stockholm rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: švédština náboženství: křesťanství HDI=0,885 (velmi.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Irsko Open presentation.
Švédsko Open Presentation.
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Vánoce na Maltě Terynková Natálie 8.A.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Ohlédnutí za čtvrtou třídou
Gary.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Co jsme si odnesli z Evropy IRSKO – DUBLIN –
Transkript prezentace:

Švédsko (oficiálně Švédské království)

Základní údaje Švédské království (Konungariket Sverige) rozprostírající se ve východní části Skandinávského poloostrova je s rozlohou téměř 450 tisíc km2 čtvrtou největší zemí Evropy. Hlavním městem království je Stockholm. Švédsko je zemí s vyspělým průmyslem.

Zajímavosti Ještě v devatenáctém století bylo Švédsko na vrcholku žebříčku nejchudších evropských států. Mezi lety 1362 a 1809.

Typické znaky Borgholmský hrad, nacházející se v Borgholmu ve Švédsku, je dnes jen zříceninou. Hrad Uppsala (švédsky Uppsala Slott) je královský hrad ze 16. století nacházející se v historickém městě Uppsala ve Švédsku. Královské dramatické divadlo (švédsky Kungliga Dramatiska Teatern -Ročně okolo jednoho tisíce představení. Globen Arena je multifunkční aréna v hlavním městě Švédska, ve Stockholmu. Aréna byla otevřena v roce 1989 a je největší stavbou půlkulového tvaru na světě-14 200 místy k sezení.

Nejstarší švédská univerzita byla založena roku 1477 v Uppsale. Švédsko je svojí rozlohou největší ze skandinávských zemí, přičemž je pátou největší evropskou zemí.

Vánoce Prvním vánočním svátkem je ve Švédsku 13. prosince Den sv. Lucie. Tento svátek se podobá českému Mikuláši. Mladí lidé se v převlečení za anděly a na hlavě ozdobení korunou s hořícími svíčkami vydávají nadělovat dětem cukroví. Typickou vánoční ozdobou je slaměná postavička kozla, ať už je v nadživotní velikosti nebo k zavěšení na stromeček, která se později na Tři krále hází do ohně. Hlavním chodem sváteční večeře je sušená treska s bílou omáčkou, dalším tradičním pokrmem je Vörtbröt- kořeněný chléb s hřebíčky a zázvorem.

Švédsko na Zimních olympijských hrach 1988 Švédsko na Zimních olympijských hrách 1988 v Calgary reprezentovalo 67 sportovců, z toho 54 mužů a 13 žen. Nejmladším účastníkem byla Staffan Tällberg (17 let, 303 dní), nejstarším pak Per- Anders Persson (34 let, 350 dní). Reprezentanti vybojovali 6 medailí, z toho 4 zlaté a 2 bronzové.

Kultura Švédsko je velmi kulturní země, téměř z každého odvětví umělecké činnosti je ve světě proslulé alespoň jedno jméno, připomeňme například spisovatelku Astrid Lindgrenovou, režiséra Ingmara Bergmana, hudební kapely ABBA a mnohé další. Literatura Hudba Festivaly Film Galerie a muzea

Hospodářství Hospodářský model aplikovaný ve Švédsku po druhé světové válce vycházel teoreticky z tzv. Rehm-Meidnerova modelu. Nicméně realita hospodářské politiky se od teoretického modelu postupem času odchylovala, jak si ukážeme v kapitolách níže. Rehm-Meidner model byl vypracován dvěma odborovými ekonomy po druhé světové válce. Konkrétně model vypracovali Rudolf Meidner a Gösta Rehn.

Švédská Jídla Švédsko nemá sice tak celosvětově vyhlášenou kuchyni jako Francie, Itálie nebo třeba asijské země, to však neznamená, že si na skandinávském poloostrově nepochutnáte. Máte-li rádi autentické poznávání cizí země s celou její kulturou a životním stylem, určitě si ve Švédsku zajděte do restaurace.Tradice Restaurace Pití. Tradiční národní jídla Základem švédského jídelníčku jsou ryby a dary moře, obvyklá je také zvěřina. Ve většině restaurací proto jako tradiční menu servírují lososa, tresky nebo sledě, a to na mnoho způsobů, nejčastější přílohou jsou brambory. Typicky švédským pokrmem jsou také masové kuličky, doprovázené brusinkovým želé, džemem nebo omáčkou. Brusinky jsou také přísadou mnoha domácích koláčů a dezertů a k šálku kávy v kavárně to vůbec není špatná volba.