Projekt Inspirace pro rovné šance je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Evropský sociální fond napomáhá v rámci zemí ES.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Advertisements

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Asistentka 5x jinak aneb Čas na změnu
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
Finanční možností svépomocných skupin
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
Nezaměstnanost.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Komunitní a otevřená škola
DOBRÝ DEN. Kdo jsme? Občanská inspirace je nezisková organizace, která od roku 1998 podporuje pestrý tvořivý a šťastný život dětí i dospělých zejména.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Kampaň pro rovnost šancí CZ / /0216 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. realizátor:
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Plán rozvoje Kamarádi Stochov Vize Krátkodobý plán na příští rok 2006 Střednědobý plán do r.2010 Dloouhodobý plán do r.2025.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Psychologická problematika rodin s dvojčaty a vícerčaty Olomouc PhDr.Petra Tenglerová.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Subjekty a objekty veřejných politik
Shrnutí výsledků vzdělávacího projektu
Nezaměstnanost.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Projekt Inspirace pro rovné šance je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Evropský sociální fond napomáhá v rámci zemí ES rozvoji zaměstnanosti podporou zaměstnatelnosti, podnikatelského ducha, rovných příležitostí a investicemi do lidských zdrojů. Prezentace projektu Inspirace pro rovné šance

Kdo jsme? Občanské sdružení Občanská inspirace bylo založeno v roce 1998 několika ženami, jejichž snahou bylo vytvořit aktivní komunitní centrum pro obyvatele tehdy nového pražského sídliště Černý Most II. Během let se aktivity i působnost sdružení rozrostly, od roku 2002 provozujeme kromě komunitního centra na Černém Mostě také pobočku Centrum inspirace a tvořivosti v Praze 6 – Bubenči. Sdružení Občanská inspirace v roce 2005 realizovalo tyto projekty a programy: • projekt bezplatné sociálně právní poradny pro občany; • programy volnočasových aktivit pro děti i dospělé – pravidelné zájmové aktivity a otevřené jednorázové akce ve Studiu Inspirace na Černém Mostě a v Centru inspirace a tvořivosti v Bubenči; • projekt Minigalerie Inspirace – stálý prodej výrobků handicapovaných lidí z chráněných dílen, pořádání výstav a prezentací těchto výrobků, popularizace a podpora práce lidí s postižením; • program Rodina – kurzy a kroužky pro předškolní děti i matky zaměřené na výchovu k pozitivnímu rodičovství a podporu matek na rodičovské dovolené; • program Ekovýchova dětí – zaměřujeme se zejména na práci s dětmi předškolního a mladšího školního věku.

Projekt inspirace pro rovné šance O projektu… Projekt realizuje sdružení Občanská inspirace na základě svých dlouholetých zkušeností z práce s rodinami a sociálně právního poradenství. Projekt a jeho program napomáhá rodičům, zejména matkám, které se snaží o úspěšné sladění rodinného a pracovního života. Okruhy problémů, kterými se projekt zabývá: - nerovné příležitosti na trhu práce pro ženy – matky malých dětí, - diskriminace žen – matek v pracovněprávním vztahu, - pozice žen a mužů – nerovné rozdělení práv a povinnosti v rodině.

Klíčové aktivity Klíčová aktivita : program přednášek, workshopů a poradenského klubu Inspirace pro rovné šance jako přípravnou fázi k aktivitě jsme připravily cyklus skupinových diskuzí a dotazníkových šetření se dvěma základními cílovými skupinami žen, které tvoří také cílové skupiny celého projektu, a to ženy na MD či RD a ženy s dětmi, které se již vrátily na trh práce. Na základě výsledku dotazníkového šetření připravujeme cyklus workshopů a tréninkových akcí. V červnu proběhl celodenní trénink na téma Sebeprosazení a osobní motivace při hledání zaměstnání. Na říjen připravujeme workshop na téma Jak uspět při hledání vhodného zaměstnání. Bezplatná Sociální poradna pro ženy - konzultační hodiny 1 – 2x měsíčně, k dispozici je právnička se specializací na problematiku sociálních práv žen.

Klíčová aktivita : animovaný film Inspirace pro rovné šance V partnerské spolupráci s UMPRUM Praha – katedrou animovaného filmu je v závěrečné fázi výroba filmu Inspirace pro rovné šance. Cyklus deseti animovaných etud o „ženských a mužských rolích“ v každodenním životě ve spolupráci s pracovnicemi sdružení vytvořily absolventky ( absolvent) a pracovnice katedry animovaného filmu. Každý jednotlivý příběh je upozorněním nebo polemikou na téma rozdělení a vnímání rolí ženy a muže v životě. Klíčová aktivita : publikace k problematice Rovné šance - Deníky každodennosti. Jako souhrn zkušeností, poznatků a postřehů z práce na projektu vzniká sborník Deníky každodennosti. Součástí bude také dotazníkové šetření a sociologická studie k otázkám rovných šancí.

• Průměrně se každého dotazníkového šetření, workshopu či přednášky (dosud jich proběhlo šest) účastní 12 žen. • Průměrně 10 žen využije měsíčně sociální poradnu. • Věkový průměr našich klientek je 28 let. • Většina žen se chystá vrátit na trh práce po druhé mateřské dovolené, nemají možnost návratu na původní profesi ani do původního zaměstnání, nové zaměstnání i profesi potřebují přizpůsobit péči o dítě/děti. Monitorovací ukazatele - výstupy a výsledky projektu Jedním z hlavních problémů žen na RD je ztráta profesního sebevědomí, naše workshopy a tréninky jim umožňují nalézt důvěru ve vlastní schopnosti a motivaci ke změnám, které jsou mnohdy pro jejich profesní uplatnění nezbytné.

Hodnocení spolupráce s partnery projektu Partner projektu je UMPRUM – katedra animovaného filmu. Jednotlivé animované několikaminutové etudy filmu Inspirace pro rovné šance natáčí osm absolventek, jeden absolvent a jedna asistentka katedry. Téma gender, rovných šancí žen a mužů je pro ně jednak novým tématem, jednak výzvou, jak toto téma uchopit, zpracovat, chápat a sdělit. Díky dobré komunikaci v týmu a bezproblémové spolupráci není výsledkem moralita ale velmi živé dílko, které se, doufáme, bude líbit i široké a nejenom ženské veřejnosti.

Silné a slabé stránky – definice problémů při realizaci projektu Jedním z cílů, který jsme si definovali v projektu, je odstranění bariér, které brání ženám prosadit se na trhu práce. V průběhu řešení projektu ale stále výrazněji zjišťujeme, že zásadním problémem je PASIVITA žen, kterým řada organizací, sdružení, projektů, institucí, jednotlivců nabízí pomocnou ruku a výsledkem je – NEZÁJEM. Pasivní pojmenování tisíců důvodů, proč nemohu najít zaměstnání, naučit se něčemu novému, zapojit se do aktivit, vzdělávat se… Možná i další organizace mají obdobnou zkušenost, že i nabídka bezplatných poradenských služeb špičkových odborníků např. na oblast personalistiky, psychologie ad. naráží na nechuť žen něco samy se sebou změnit. Ale jsme optimistky a těší nás kladné reakce žen, které již chápou, že svůj život ale i rovné šance na své místo ve společnosti mají stále více ve svých rukou.