PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBN, ZSV, DEJ – Naši prezidenti
Advertisements

Přechod od totality k demokracii (politologické hledisko)
Absolventi.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dělba moci.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Česká republika-demokratický stát
DUM - Digitální Učební Materiál
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
DEMOKRACIE ZA PRVNÍ REPUBLIKY
Volební systém České republiky
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Volby – volba prezidenta v ČR
Českoslovenští a čeští prezidenti
Česká republika – demokratický stát
Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj české ústavnosti
Charakteristické rysy československé demokracie
Český spisovatel, novinář,
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Politický systém ČR 2. hodina.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Senát České republiky.
Vývoj české ústavnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
Současní ministři ČR Od 13. července 2010.
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Ústavní vývoj 1918-?.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
TEST POLITOLOGIE. 1. Období Druhé republiky datujeme jak ?
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tomáš Garrigue Masaryk
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaPrezidenti.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 08 – Prezident - přehled NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Ústavní vývoj
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obnovení demokracie v Československu
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Volby prezidenta
Transkript prezentace:

PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL Zpracovala:Kristýna Bechynská

VÁCLAV HAVEL Václav Havel: je český spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčích Charty 77, vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989, poslední prezident Československa a první prezident České republiky. O jeho životě byl natočen dokumentární film Občan Havel.

ŽIVOTOPIS VÁCLAVA HAVLA Václav Havel se narodil v Praze ve známé pražské podnikatelsko-intelektuálské rodině. Jeho dědeček postavil pražský Palác Lucerna, jeho strýc založil Filmové studio Barrandov. Byl členem Junáka v letech 1947-1949. Po komunistickém puči v roce 1948 nebylo umožněno Václavu Havlovi po ukončení základní školy dále řádně studovat. Proto nastoupil v roce 1951 do učebního oboru jako chemický laborant a večerně studoval gymnázium. Z kádrových důvodů nebyl přijat na žádnou vysokou školu humanitního zaměření, a proto krátce studoval na ekonomické fakultě Českého vysokého učení technického. Po skončení základní vojenské služby pracoval jako jevištní technik (nejprve v Divadle ABC a od roku 1960 v Divadle Na zábradlí) a dálkově studoval dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU). V roce 1964 byla uvedena jeho první hra Zahradní slavnost. V roce 1964 se Václav Havel po osmileté známosti oženil se svou první ženou Olgou Šplíchalovou, která jej provázela těžkými životními zkouškami.

VÁCLAV HAVEL JAKO PREZIDENT V listopadu 1989 se stal vedoucím představitelem Sametové revoluce a 29. prosince 1989 byl komunistickým Federálním shromážděním zvolen po 40 letech prvním československým nekomunistickým prezidentem. Podruhé byl zvolen prezidentem po svobodných volbách, 5. července 1990. Když bylo jasné, že federace se Slovenskem spěje k rozdělení, odstoupil 20. července 1992 ze své funkce a na několik měsíců se z politického života stáhl. Dne 26. ledna 1993 zvolila Poslanecká sněmovna Václava Havla prvním prezidentem České republiky.

PŘÍBUZENSTVO manželka1. Olga Havlová (roz. Šplíchalová) manželka2. Dagmar Havlová (roz. Veškrnová) Bratr: Ivan M.Havel Švagrová Dagmar Havlová (žena Ivana Havla Otec: Václav Maria Havel Strýc: Miloš Havel Děda: Vácslav Havel

FOTOGRAFIE

VÁCLAV KLAUS VÁCLAV KLAUS: je druhým prezidentem České republiky. V minulosti působil jako bankovní úředník a prognostik, po listopadu 1989 se stal ministrem financí ČSFR. Od roku 1992 do roku 1998 zastával post předsedy vlády ČR a poté, mezi lety 1998 a 2002, byl předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prezidentem České republiky je od roku 2003, v roce 2008 obhájil svůj mandát pro druhé volební období.

RODINNÝ A OSOBNÍ ŽIVOT Václav Klaus, je ženatý s manželkou Livií má dva syny, Václava a Jana .V mládí hrál basketbal, dodnes lyžuje a hraje tenis. V létě 2002 zveřejnil deník Blesk fotografie Václava Klause s mladou blondýnkou, Klárou Lohniskou, milostná aféra však Klausův manželský život dlouhodobě neovlivnila!V březnu 2008 se v médiích objevila jména dvou dalších letušek, se kterými měl Klaus údajně poměr!

VÁCLAV KLAUS JAKO PREZIDENT V dalších volbách v roce 2002 opět zvítězila ČSSD a došlo k posílení levice, což bylo vnímáno jako neúspěch ODS i Klause. Vedení ODS dalo následně své funkce k dispozici, a Klaus se později rozhodl na předsedu ODS znovu nekandidovat, a oznámil úmysl kandidovat na prezidenta. Ve funkci předsedy ODS ho nahradil Mirek Topolánek, Václav Klaus se stal čestným předsedou strany. Klausova prezidentská kandidatura, vrchol jeho politické kariéry a snažení, byla nakonec úspěšná, 28. února 2003 byl ve třetím kole potřetí opakované volby 142 hlasy z 281 zvolen prezidentem České republiky. Klaus se ve společném hlasování Senátu a Poslanecké sněmovny prosadil nejen díky podpoře ODS, ale i kvůli rozporům v tehdejší vládní koalici, vnitřnímu boji v ČSSD a podpoře části KSČM). Do funkce byl inaugurován 7. března 2003.

Jeho první volební období tedy logicky vyprší 7 Jeho první volební období tedy logicky vyprší 7.března 2008, nicméně v ten den uspořádané společné schůzi obou komor Parlamentu České republiky bude skládat slavnostní přísahu České republice znovu, jelikož 15. února 2008 byl ve třetím kole druhé volby potvrzen ve funkci prezidenta, když získal 141 hlasů ze 140 potřebných (nutná nadpoloviční většina všech přítomných poslanců a senátorů), přičemž porazil hlavního protikandidáta Jana Švejnara nominovaného Stranou zelených a Janou Bobošíkovou, kandidátkou KSČM, jenž však stáhla svou kandidaturu ještě před započetím prvního kola druhé volby. Jeho druhý mandát vyprší 7. března 2013 a již nyní je jisté, že to bude minimálně na dalších pět let jeho poslední - nikdo nesmí kandidovat na post prezidenta České republiky více než dvakrát za sebou.

FOTOGRAFIE