Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_49_Občanská výchova_Volba prezidenta v ČR Téma: Prezident ČR Číslo projektu: CZ.1.07/1.4./00/

2 Anotace: Žáci se seznámí s podmínkami volby prezidenta.
Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Jazyk: čeština Očekávaný výstup : znát jméno současného prezidenta ČR Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova : prezident, volby Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žáci 2.stupně základní školy praktické Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - lehké mentální postižení Typická věková skupina: let Celková velikost:541 kB Datum:

3 Prezident ČR Miloš Zeman

4 Kdo je to prezident? Prezident označuje hlavu státu v republice, která je volena parlamentem, nepřímo či přímo obyvateli státu. Kandidátem na prezidenta může být občan ČR s volebním právem starší 40 let, jehož navrhla skupina minimálně deseti poslanců či senátorů a který nebyl odsouzen pro velezradu. Kandidát musí získat hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců i nadpoloviční většiny senátorů. Prezident zastává svou funkci vždy na pět let od bezvýhradného složení prezidentského slibu. V řadě může být zvolen pouze dvakrát za sebou.

5 Prezidentské volby 1.kolo
V prvním kole prezidentských voleb zvítězí kandidát, který obdrží nadpoloviční počet platných hlasů od oprávněných voličů. Pokud žádný kandidát nedosáhne nadpoloviční většiny hlasů, koná se druhé kolo voleb a to i v případě, že by byl pouze jediný kandidát do druhého kola, což je málo pravděpodobné, ale zákon to také ošetřuje. Prezidentské volby 2.kolo Není-li zvolen prezident v prvním kole nadpoloviční většinou platných hlasů, postupují do druhého kola ti kandidáti, kteří mají stejný nejvyšší počet hlasů, případně dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů oprávněných voličů. Prezidentem republiky je zvolen kandidát, který v druhém kole dosáhl jako jediný nejvyššího počtu hlasů.

6 Současný prezident Miloš Zeman
Ing. Miloš Zeman (* 28. září 1944 Kolín) je český politik, ekonom, prognostik a třetí prezident České republiky. Úřadu se ujal složením slibu dne 8. března 2013.

7 Poznáš předešlé prezidenty ?

8 ZDROJE


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991"

Podobné prezentace


Reklamy Google