Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA 1936 - 1968.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA 1936 - 1968."— Transkript prezentace:

1 MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA

2 - 5. ŘÍJNA 1936 se narodil v Praze v rodině Ing. Václava M. Havla a Boženy roz. Vavrečkové. - 1951 ukončil povinnou školní docházku. Současně s tím vyvstaly potíže vyplývající z tzv. „třídního původu“ a z jiných „kádrových“ důvodů – při získávání vyššího školního vzdělání nebo při volbě studia či povolání, které trvaly následujících deset let. – 1955 pracoval jako učeň – chemický laborant a potom jako laborant na Vysoké škole chemicko – technologické. Současně navštěvoval večerní gymnázium ve Štěpánské ulici v Praze

3 - 1955 debutoval v časopise Květen (kritika). Publikoval pak do r v časopisech Divadelní noviny, Divadlo, Host do domu, Listy, Literární listy, Literární noviny, Sešity pro mladou literaturu (Sešity pro literaturu a diskusi), Tvář, Zítřek aj. - PODZIM 1956 na aktivu mladých začínajících autorů konaném na Dobříši pronesl V. H. rebelantský projev, který byl jeho prvním veřejným vystoupením. - 1956 poznal svou první manželku Olgu roz. Šplíchalovou – 1957 po řadě neúspěšných pokusů o přijetí na vysokou školu humanitního zaměření začal studovat na ekonomické fakultě Českého vysokého učení technického v Praze. Při pokusu o přijetí na filmovou fakultu Akademie múzických umění (AMU) byl odmítnut a nebyl přijat zpět na techniku.

4 -1957 – 1959 prošel dva roky základní vojenské služby. Během vojenské služby Václav Havel se svým přítelem Karlem Bryndou začal s amatérským divadlem u vlastního oddílu, což se stalo velmi nepopulárním u vojenských nadřízených. Jejich první originální představení byla prohlášena soudem za proti-armádní. -1959 po dalším neúspěšném pokusu o přijetí na divadelní fakultu Akademie Múzických umění byl na přímluvu Jana Wericha přijat jako jevištní technik v Divadle ABC.

5

6 Vytvořili : JOLČA LENČA DANDA BERTÍK

7 ZDROJE: vaclav-havel-p90-/domaci.aspx?c=A111223_160250_domaci_jw


Stáhnout ppt "MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA 1936 - 1968."

Podobné prezentace


Reklamy Google