Znečištění moří, nadměrný rybolov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Chemické zatížení krajiny
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
SUCHOZEMSKÉ A VODNÍ EKOSYSTÉMY – ZEMĚDĚLSTVÍ A RYBOLOV
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
Potravní vazby rostlin a živočichů
DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Domácí ekologie – pitná voda
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Vytvořila Šárka Houdková
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Domácí zvířata – druhy, chov
Kontaminace (znečištění) vody
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Stavba těla hub, rozmnožování
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Jedovaté rostliny kolem nás
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
OCEÁNY.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Znečištění moří, nadměrný rybolov Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Znečištění moří, nadměrný rybolov Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.29 Vzdělávací oblast: podpora populace ryb, znečištění moří a oceánů Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Znečištění moří Znečištění moří a oceánů stále více ohrožuje život mořských živočichů (degenerace, neplodnost, choroby kůže) Jedovaté látky se usazují v planktonu, živočichové lovící plankton tyto toxiny vstřebají do svého těla a sami jsou pak zdrojem jedu v pokračujícím potravinovém řetězci Koncentrace jedu se zvyšuje v následných článcích potravního řetězce Živočichům na konci řetězce mohou způsobit toxiny v potravě neplodnost a pomalou smrt [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Obvious_water_pollution.jpeg>

Ropné havárie a námořní doprava Příčiny znečištění : ropné havárie, unikající olej, převážení vody (zátěž prázdného tankeru) s invazivními druhy Zamoření vody ropou způsobuje nedozírné následky rybám, ptákům (ropa slepí peří) i savcům (choroby kůže) Problémem je vypouštění špinavé vody (například po vymytí cisteren) při námořní dopravě. Ta se má sice čistit, místo toho je často tajně vypuštěna v noci do moře Vodu znečišťuje také odhazovaný náklad, podle neověřených informací ztratí kontejnerové lodě až 10 tisíc kontejnerů ročně

Další znečištění moří Pochybné podnikání firem - často „uskladňují“ v moři nebezpečný odpad, nebo jej vyváží do rozvojových zemí Radioaktivita v moři – zkušební výbuchy raket, zpracovávání a ukládání jaderného odpadu, ztracená munice a reaktory Těžba nerostných surovin ničí mořský ekosystém, jsou při ní uvolňovány toxické látky, kaly, oleje a jíl Zemědělství užívá hnojiva a pesticidy - zbytky těchto chemických látek déšť spláchne do řek, odtud doputují až do moří. Mnoho řek na dolním toku chrlí jako stoka do moře bez ustání odpadní látky z měst a průmysl.výroby

Nadměrný rybolov Celosvětová poptávka po rybách oslabuje populace mořských ryb Velká část populace ryb je ulovena dříve, než dosáhne dospělosti a může zahájit rozmnožování, ekosystém v mořích a oceánech je ohrožen nešetrným způsobem lovu, nedodržováním mezinárodních dohod o množství nalovených ryb za rok Při lovu do sítí zahyne velké množství vzácných savců a želv, protože jim síť nedovolí vyplavat k hladině a nadechnout se [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Krabbenkutter_Ivonne_Pellworm_P5242390jm.JPG>

Znáte odpověď? Jedno moře již na nadměrný rybolov doplatilo. Uhádnete, které to je? Za jednu z nejhorších používaných metod rybolovu ekologové považují „bottom trawling“. Víte, v čem tato nešetrná metoda spočívá?

Znáte odpověď? Jedno moře již na nadměrný rybolov doplatilo. Uhádnete, které to je? Černé moře Za jednu z nejhorších používaných metod rybolovu ekologové považují „bottom trawling“. Víte, v čem tato nešetrná metoda spočívá? Těžké tažné sítě rozrývají mořské dno, jedná se o obří konstrukci na kolečkách, která devastuje vše co jí přijde do cesty.