Konference Klastry 2005, 30.května, Brno Klastry – nástroj ekonomického rozvoje Ing. Radomil Novák Generální ředitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technologické platformy a dopravní výzkum
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Klastry a klastrové iniciativy Rozvoj klastrů v podmínkách ČR , Zlín.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Konference Klastry 2005, 30.května, Brno Klastry – nástroj ekonomického rozvoje Ing. Radomil Novák Generální ředitel

Podmínky úspěchu ČR I. ╌ MSP musí být konkurenceschopné ve světovém měřítku ╌ Podniky musí kooperovat lokálně, aby konkurovaly globálně ╌ Podniky musí schopny nabídnout komplexní řešení zákazníkům ╌ Firmy musí zvýšit podíl VaV aktivit a inovací ╌ Firmám musí zlepšit strategické vedení a sledování vývoje na globálním trhu

Podmínky úspěchu v ČR II. ╌ Zvýšit zájem VŠ o spolupráci s průmyslem ╌ Zlepšit komercionalizaci výzkumu ╌ Nabídka kvality pracovní síly musí odpovídat poptávce firem ╌ Studenti musí být připravení na „ekonomický život“ ╌ Stát a regiony musí koncentrovat podporu firem, ne tříštit na mnoho hráčů s různými prioritami ╌ Připravit ucelenou strategie jak na státní, tak regionální úrovni ╌ Určit akční plán na implementování strategie ╌ Zlepšit dialog mezi státem – regiony – podniky - VŠ

Rozvoj MSP “ Hlavním problémem malých a středních firem není jejich velikost, ale jejich izolace” Seminar - Local Systems of Small Firms and Job Creation Paris

Možná řešení ╌ Lepší znalost oborů a jejich přínosů v regionech ╌ Jasná strategie podpory podnikání ╌ Lepší a společné cílení podpory podnikání (MPO, MMR, MPSV, MŠMT, kraje, HK, svazy, atd…) ╌ Zlepšení dialogu Firmy – VŠ – Regiony – Stát ╌ Podpora společných projektů firem, zejména v oblasti VaV a inovací ╌ Podpora spolupráce firmy – VŠ Stimulace vzniku a podpora rozvoje klastrových iniciativ a jejich projektů může být vhodným řešením

Klastry ve světě ╌ Klastry jsou podporovány ve všech státech bývalé EU 15 a ve většině nových členských zemí ╌ Klastry jsou regionálně podporovány v USA i Kanadě ╌ Austrálie a Nový Zéland mají rozsáhlý program podpory regionálních klastrů financován na národní úrovni ╌ Indie, Jižní Afrika, Singapure, Malajsie, Taiwan a Čína používají podporu klastrů k rozvoji regionálních ekonomik Panuje obecný konsenzus, že koncept rozvoje založený na klastrech může vytvořit podmínky pro dlouhodobý udržitelný rozvoj regionů Zdroj: Cluster Policies White Book IKED 2003

Proč EU podporuje klasty? ╌ Podpora regionálních klastrů se stává důležitým a úspěšným nástrojem podpory ekonomického rozvoje regionů ╌ Charta MSP zdůrazňuje potřebu zapojení MSP do vzájemné spolupráce, jakož i zapojení do spolupráce s místními universitami a výzkumnými ústavy ╌ Klastry jsou vhodným podhoubím pro rozvoj MSP, protože napomáhají k zvýšení produktivity, zvyšují inovační potenciál, podporují komercionalizaci a zvyšují zaměstnanost ╌ Napomáhají dosažení cílů Lisabonské strategie Zdroj: Regional Clusters in Europe; Observatory of European SME’s 2002 Final report of the Expert Group on Enterprise Clusters and Networks; EC; DG Enterprise 2002.

Vyvracení mýtů ╌ Nevytváříme klastry - klastry vznikají přirozeně i bez státní pomoci…ta však může identifikaci a rozvoji velmi napomoci ╌ Není účelem vytvářet klastry, ale podporovat již existující koncentrace firem, aby dosahovaly vyššího růstu díky stimulování synergických efektů

Od snu k cíli ╌ První krůčky – pilotní studie v Ostravě v roce 2002 ╌ Diskuse s předními odborníky a akademiky ╌ Příprava konceptu a financování – OPPP Klastry ╌ Propagace konceptu – využití zahraničních odborníků ╌ Vzdělávání a aktivní spolupráce s 60 facilitátory ╌ Vzdělávání pro 600 lidí z krajů, universit a firem ╌ Propojení programu klastry s jinými programy ╌ Zapojení do mezinárodní spolupráce ╌ Národní klastrová studie ╌ Národní klastrová strategie ╌ Certifikace facilitátorů a manažerů Splněno Realizuje se

Vznik a vývoj klastrů: Pět fází, dvanáct kroků B. Budování základny 3. Počáteční analýza 4. Vytvoření řídicí skupiny A. Podpora v počátečním stádiu 1. Vysvětlení důležitosti 2. Identifikace, klastrů, určení priorit D. Rozšiřování základny 8. Zahájení činnosti klastru 9. Vytvoření formální struktury klastru C. Vytvoření hybné síly 5. Vize preferované budoucnosti 6. Identifikace odrazových můstků 7. Program okamžitých akcí E. Zachování hybné síly 10. Zdokonalo- vání strateg. programu 11. Revize procesu rozvoje klastru 12. Propojování klastru Národní klastrová studie Poptávka firem OPPP Klastry - vyhledáváníOPPP Klastry provoz Ostatní programy

Program 1.4 Klastry z OPPP ╌ Vyhledání vhodných firem pro klastr (tzv. mapování klastru) ╌ Žadatelem jsou VŠ, kraje nebo jimi pověřené organizace ╌ Min. 10 firem a VŠ projeví zájem o mapování klastru ╌ 75 % uznatelných nákladů ╌ 0,2 – 1 mil. Kč ╌ Podpora vzniku a rozvoje klastru ╌ Klastr – minimálně 15 firem(60% tvoří MSP a universita) ╌ Zaměření na inovace a zvýšení exportu ╌ 50 % uznatelných nákladů (1. rok 75 % =>2. rok 50 % => 3. rok 25 %) ╌ 3 – 45 mil. Kč

Systém klastrů Společný vývoj Inovace Export Školící středisko Inkubátor Marketing Společný nákup

Klastry v ČR Podané žádosti 13 Potenciální klastry Konzultované projekty Dřevařství Hudební nástroje Tableware – „vše na stůl“ Chemický průmysl Vodohospodářství Sklářství Elektronika Strojírenství Mechatronika Energetika Elektronika Mostní konstrukce Automobilový průmysl Strojírenství Bižuterie Technické textilie Sklářství ICT Dřevařství Čistírenské technologie Obnovitelné zdroje Polygrafie Obalová technika Technické textilie Farmac. -medicínské technologie Strojírenství Dřevařství Chemický průmysl Elektrotechnika Strojírenství Technické plasty Strojírenství-Návěsy Elektronika Letectví Optika Nanotechnologie Vinařství Biotechnologie ICT Strojírenství Aeronautika Plastikářství Obuvnictví Automobilový průmysl Sklářství Strojírenství Dřevařství ICT – hardware Stavebnictví Melaturgie Obnovitelné zdroje ICT – Software Stavební hmoty Chemický průmysl

Národní klastrová strategie do vlády 06/2005 KONCENTRACE a KOORDINACE Využít klastry k propojení zdrojů MPO, MPSV a krajů KOMUNIKACE a KOOPERACE Umožnit státní správě efektivní komunikaci s kraji, institucemi terciárního vzdělávání a soukromým sektorem týkající se rozvoje společných priorit – příprava lidských zdrojů, VaV, inovace, export, atd. KONKURENCESCHOPNOST Umožnit identifikaci a podporu nových odvětví a tradičních oborů s potřebným růstovým potenciálem a vůlí zvyšovat konkurenceschopnost cestou spolupráce a inovací

Národní klastrová studie 10/2005 ╌ Příprava na OPPP – základ pro definování podporovaných oborů ╌ Jednotnou metodikou zmapovat obory s potenciálem růstu ╌ Na regionální úrovni ╌ Na celostátní úrovni ╌ Zmapování potenciálu pro vznik klastrů v těchto oborech – připravenost firem, VŠ a podpůrných organizací ╌ Doporučení a akční plány pro vybrané potenciální či existující klastry

Očekávané výsledky podpory klastrů do roku 2008 ╌ Podpořit min. 20 mapování klastrů ╌ Podpořit min. 15 klastrů ve fázi rozvoje ╌ Podpořit min. 500 MSP pomocí klastrů ╌ Veřejné prostředky doplnit 5x soukromými ╌ Generovat min. 20 projektů vedoucích k ochraně duševního vlastnictví ╌ Iniciovat min. 100 společných projektů v klastrech ╌ Přidat 1500 dnů spolupráce VŠ a firem

Děkuji Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest Všechna práva vyhrazena