ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Advertisements

Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM
Environmentální výchova pro základní školu
Kariérové poradenství
ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Zdravotní politika v éře globalizace
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Ústav pedagogických věd
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Prezentace na Vědecké radě Pedagogické fakulty MU 18. ledna 2011.
Pedagogika volného času (VČ)
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
DRMS Forum září 2009 DRMS FORUM 2009 Brno 7. září 2009.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ VÝZKUMNÝ ZÁMĚR MSM Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Začátek řešení: leden 2005 Řešitel: Evžen ŘEHULKA.
Koncepce péče o staré občany
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
katedra pedagogiky PedF UK
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Definice, základní pojmy
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Mezinárodní den sester květen 2009
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pedagogické disciplíny
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ VÝZKUMNÝ ZÁMĚR MSM0021622421 Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Začátek řešení: leden 2005 Řešitel: Evžen ŘEHULKA ZPRÁVA O ŘEŠENÍ VZ PRO ZASEDÁNÍ VĚDECKÉ RADY PdF MU 30. 1. 2007

PRACOVNÍCI VÝZKUMNÉHO ZÁMĚRU KATEGORIE D1 PEDAGOGICKÁ FAKULTA MU ŘEHULKA Evžen, doc. PhDr., CSc., ŘEŠITEL VZ (Katedra psychologie PdF MU) ČECH Tomáš, PhDr. Mgr. Ph.D. (Katedra sociální pedagogiky PdF MU) FROSTOVÁ Jana, MgA. Ph.D. (Katedra hudební výchovy PdF MU) HORKÁ Hana, doc. PhDr., CSc. (Katedra pedagogiky PdF MU) KACHLÍK Petr, MUDr. Ph.D. (Katedra speciální pedagogiky PdF MU) KOHOUTEK Rudolf, prof. PhDr., CSc. (Katedra psychologie PdF MU) MAREČKOVÁ Marie, prof. PhDr., CSc. (Katedra historie PdF MU) MUŽÍK Vladislav, doc. PaedDr., CSc. (Katedra tělesné výchovy PdF MU) MUŽÍKOVÁ Leona, PhDr. Mgr. (Centrum pedagogického výzkumu PdF MU) NAVRÁTIL Vladislav, prof. RNDr., CSc. (Katedra fyziky PdF MU) PROKOPOVÁ Alice, RNDr. Mgr., Ph.D. (Katedra rodinné výchovy a výchovy ke zdraví PdF MU) RYBÁŘ Radovan, PhDr., Ph.D. (Katedra občanské výchovy PdF MU) ŘEZÁČ Jaroslav, PhDr., CSc. (Katedra psychologie PdF MU) STOJAN Mojmír, doc. RNDr. PhDr., CSc. (Katedra didaktických technologií PdF MU) STRACH Jiří, doc. Ing., CSc. (Katedra didaktických technologií PdF MU) STŘELEC Stanislav, doc. PhDr., CSc. (Katedra pedagogiky PdF MU) ŠERÁKOVÁ, Hana, Mgr., Ph.D. (Katedra tělesné výchovy PdF MU) TRÁVNÍČEK Marek, Mgr. (Katedra tělesné výchovy PdF MU) VACULÍK Jaroslav, doc. PhDr., CSc. (Katedra historie PdF MU) VESELÁ Jana, PhDr., Ph.D. (Katedra sociální pedagogiky PdF MU) VRBAS Jaroslav, Mgr. (Katedra tělesné výchovy PdF MU) ŽALOUDÍKOVÁ Iva, PhDr. Mgr. (Katedra psychologie PdF MU) LÉKAŘSKÁ FAKULTA MU HOLČÍK Jan, prof. MUDr., CSc. (Ústav sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví LF MU) HRUBÁ Drahoslava, prof. MUDr., CSc (Ústav preventivního lékařství LF MU)

Východiska koncepce výzkumného záměru ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ Tradice fakulty a předchozí výzkumy Personální možnosti Dlouhodobý záměr PdF MU Program SZO/WHO ZDRAVÍ 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR – Zdraví pro všechny v 21. století (Usnesení vlády ČR č. 1046 z 30. 10. 2002) Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (zejména 5.8 Člověk a zdraví)

Cílové zaměření vzdělávací oblasti RVP 5 Cílové zaměření vzdělávací oblasti RVP 5.8 k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků poznávání zdraví jako nejdůležitější životní hodnoty pochopení zdraví jako vyváženého stavu tělesné, duševní i sociální pohody a k vnímání radostných prožitků z činností podpořených pohybem, příjemným prostředím a atmosférou příznivých vztahů poznávání člověka jako biologického jedince závislého v jednotlivých etapách života na způsobu vlastního jednání a rozhodování, na úrovni mezilidských vztahů i na kvalitě prostředí získávání základní orientace v názorech na to, co je zdravé a co může zdraví prospět, i na to, co zdraví ohrožuje a poškozuje využívání osvojených preventivních postupů pro ovlivňování zdraví v denním režimu, k upevňování způsobů rozhodování a jednání v souladu s aktivní podporou zdraví v každé životní situaci i k poznávání a využívání míst souvisejících s preventivní ochranou zdraví propojování činností a jednání souvisejících se zdravím a zdravými mezilidskými vztahy se základními etickými a morálními postoji, s volním úsilím atd. chápání zdatnosti, dobrého fyzického vzhledu i duševní pohody jako významného předpokladu výběru profesní dráhy, partnerů, společenských činností atd. aktivnímu zapojování do činností podporujících zdraví a do propagace zdravotně prospěšných činností ve škole i v obci

OBLASTI UČIVA VZTAHY MEZI LIDMI A FORMY SOUŽITÍ ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA A JEJICH REFLEXE ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA A PÉČE O ZDRAVÍ RIZIKA OHROŽUJÍCÍ ZDRAVÍ A JEJICH PREVENCE HODNOTA A PODPORA ZDRAVÍ OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ ROZVOJ ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ

ZDRAVÍ ŽIVOTNÍ ZPŮSOB 50% ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 20% GENETICKÝ ZÁKLAD 20% 10% ZDRAVOTNICKÉ SLUŽBY

CÍLE VÝZKUMNÉHO ZÁMĚRU ZMAPOVAT „PROBLÉMOVÝ PROSTOR“ VE VZTAHU ŠKOLA : ZDRAVÍ Z OFICIÁLNÍCH ŠKOLSKÝCH, ZDRAVOTNICKÝCH A POLITICKÝCH DOKUMENTŮ ZKOUMAT „CO“ NA „JAK“ INFORMAČNĚ OBOHATIT A SYSTEMIZOVAT OBLAST ŠKOLY : ZDRAVÍ VYTVÁŘET EVALUAČNÍ NÁSTROJE PRO OPATŘENÍ VE VZTAHU ŠKOLA : ZDRAVÍ AKCEPTOVAT SYSTÉMOVÝ VZTAH ŠKOLA - ŽÁK - UČITEL PŘI ŘEŠENÍ „PROBLÉMOVÉHO PROSTORU“ ŠKOLA : ZDRAVÍ VYTVÁŘET KONTUNUITU OD OFICIÁLNÍCH ŠKOLSKÝCH, ZDRAVOTNICKÝCH A POLITICKÝCH DOKUMENTŮ KE KAŽDODENNÍMU ŽIVOTU ŠKOLY

CELKEM 68 STUDIÍ (1220 stran) Řešitelé D1………...…25 Řešitelé D2…………… 9 SCHOOL AND HEALTH 21 ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ Nakladatelství PAIDO, Brno 2006 ISBN 80-7315-119-7 Masarykova univerzita, Brno 2006 ISBN 80-210-4071-8 OBSAH CELKEM 68 STUDIÍ (1220 stran) Z TOHO Řešitelé D1………...…25 Řešitelé D2…………… 9 Zahraniční autoři……11

Publikace k výzkumnému projektu Škola a zdraví pro 21. století V současné době 197 záznamů

ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ VÝZKUMNÝ ZÁMĚR PdF MU Zahraniční konference a studijní cesty USA (HRUBÁ, ŽALOUDÍKOVÁ) RUSKO (FROSTOVÁ, NAVRÁTIL, ŘEZÁČ, ČECH, MAREČKOVÁ, ŘEHULKA, VACULÍK, VESELÁ, ŽALOUDÍKOVÁ) ŘECKO (ŘEHULKA) MAĎARSKO (MAREČKOVÁ) POLSKO (STŘELEC) NĚMECKO (STOJAN)

ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ VÝZKUMNÝ ZÁMĚR PED. FAK. MU 2. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE, ŠKOLA A ZDRAVÍ 21 28. – 30. srpna 2006, PdF MU Brno Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Sekce podpory zdraví dítěte při Společnosti hygieny a komunitní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Společnost pro psychosomatické integrace České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Spoločnosť pre vyššie funkcie mozgu Slovenskej lekárskej spoločnosti Psychologický ústav Akademie věd ČR

DOSAVADNÍ ZÁVĚRY PO 2. ROCE ŘEŠENÍ VZ UKAZUJE SE, ŽE PROBLÉM „ŠKOLA A ZDRAVÍ“ JE VE SVÝCH OTÁZKÁCH PESTŘEJŠÍ NEŽ UKAZUJÍ OFICIÁLNÍ ŠKOLSKÉ, ZDRAVOTNICÉ A POLITICKÉ DOKUMENTY JAKO DŮLEŽITÁ IDEA JE PROBLÉM „ŠKOLA A ZDRAVÍ“ PŘIJÍMÁN JEDNOZNAČNĚ POZITIVNĚ, Z PROCEDURÁLNÍHO HLEDISKA VYVOLÁVÁ NĚKDY ROZPAKY PROBLÉM „ŠKOLA A ZDRAVÍ“ JE ČASTO CHÁPÁN JAKO PROBLÉM VYSOKÉ OBECNOSTI A JEHO ŘEŠENÍ SE OBTÍŽNĚ PROPOJUJE S JEDNOTLIVÝMI KONKRÉTNÍMI VÝSLEDKY OFICIÁLNÍ ŠKOLSKÉ, ZDRAVOTNICKÉ A POLITICKÉ DOKUMENTY V PROBLÉMU „ŠKOLA A ZDRAVÍ“ VĚNUJÍ MALOU POZORNOST ÚLOZE UČITELE PROBLÉM „ŠKOLA A ZDRAVÍ“ Z HLEDISKA OFICIÁLNÍCH ŠKOLSKÝCH, ZDRAVOTNICKÝCH A POLITICKÝCH DOKUMENTŮ MUSÍ VÍCE AKCEPTOVAT SOUČASNÉ VĚDECKÉ POZNATKY PROBLÉM „ŠKOLA A ZDRAVÍ“ MÁ V SOUČASNÉM ŠKOLSTVÍ VYSOKÝ KREDIT, Z NĚHOŽ JE MOŽNO VYCHÁZET

ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ VÝZKUMNÝ ZÁMĚR PdF MU ZÁKLADNÍ ÚKOLY PRO ROK 2007 3. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE ŠKOLA A ZDRAVÍ 21 27. – 29. 8. 2007, PdF MU Brno VÝZKUM: v dílčích úkolech ukončení předvýzkumu, formulace pracovních hypotéz, publikace teoretických a metodologických zjištění integrace stanovených dílčích úkolů ve směru propojování mezi pracovníky D1 event. D2 PUBLIKACE: 3. sborník SCHOOL AND HEALTH 21 monografie ŠKOLA - UČITELÉ - ZDRAVÍ