Zapojení dobrovolníků do života města Vsetína Konference „Dobrovolnictví v obci – jak na to?“ Soběslav, 14.10.2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

SAFE. SAFE - Systém evidence a ohodnocení dobrovolnické práce jako nástroje zvýšení transparentnosti a efektivity hospodaření v NNO Cíle projektu SAFE.
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Dobrovolnictví pro Vysočinu Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Projekt uspěl při výběru v programu „Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí“ a byl podpořen Nadací VIA a Nadací České spořitelny částkou Kč.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
1 SÍŤ PRO ZAJIŠTĚNÍ ROZMANITOSTI EVROPSKÉ KINEMATOGRAFIE podporována z programu.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Dobrovolnictví a veřejná služba v obci Jak na to? Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Společný grant města Strakonice a Komunitní nadace Blanicko - Otavské Inovace ve veřejné správě, Brno Mgr. Michal Novotný.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Svazek obcí „Drahanská vrchovina“ tvoří od roku 2003 dvanáct obcí leží západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny SPOLUPRÁCE OBCÍ MIKROREGIONU.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Zvyšování manažerských kompetencí středního managementu a zaměstnanců firem Zlínského kraje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Systém a struktura MA 21 Vsetín
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
ORP a NNO Petr Holý.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Zapojení dobrovolníků do života města Vsetína Konference „Dobrovolnictví v obci – jak na to?“ Soběslav, Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z ESF a ze státního rozpočtu v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Základní údaje o Vsetínu Město Vsetín leží ve Zlínském kraji. Dle správního určení se jedná se o tzv. obec III. stupně jejíž správní obvod čítá cca obyvatel o výměře ha. Počet obyvatel = Počet domácností = Počet domů = Rozloha = ha Nadmořská výška = 345 m n. m. Vsetín

Nestátní neziskové organizace ve Vsetíně Zaměření činnosti NNOPočet spolupracujících NNO Sociální oblast30 Sport48 Kultura37 Děti, mládež, volný čas14 Ostatní zájmové organizace25 CELKEM154  Finanční podpora zajišťována formou grantových výzev schválených Zastupitelstvem města pro jednotlivé oblasti činnosti  Celková částka v roce 2013 – ,- Kč

Dotace města nestátním neziskovým organizacím Účelové finanční prostředky z rozpočtu města VsetínKč Dotace na sociální účely Dotace na kulturu, volný čas a cestovní ruch Dotace na tělovýchovu a sport Dotace v rámci kompetence RM Přímé dotace Dofinancování Veřejná podpora a pomoc v roce 2013 celkem, cca 4% CR

Zapojení města do projektu DOSLUŽ  Schváleno RMV dne 9.dubna 2013  Příležitost :  Detailněji zmapovat dobrovolnickou práci  Najít nové možnosti zapojení dobrovolníků do přímé spolupráce s městem  Medializovat dobrovolnickou práci  Získat nové dobrovolníky  Využití dobrovolníků v NNO jako hodnotící kriterium v grantových systémech  Ocenit dobrovolníky

Průzkum počtu dobrovolníků Zaměření organizace % návratnost dotazníků Počet dobrovolníků - pravidelná činnost Počet dobrovolníků - nepravidelná činnost Počet dobrovolníků celkem Počet odpracovaných hodin za r. 2012* Kultura19% Sociální oblast33% Sport40% Volný čas15% CELKEM30% Výsledky průzkumu počtu dobrovolníků v roce 2013 u 140 nestátních neziskových organizací: Minimálně 3,95% obyvatel Vsetína jsou dobrovolníci

Ocenění dobrovolníků a filantropů  Roční ocenění práce nestátních neziskových organizací ve všech oblastech činnosti  Udělení ocenění „Osobnost neziskového sektoru“  Udělení „Ocenění za firemní filantropii“  Udělení ocenění za dobrovolnickou práci „ Křesadlo“ ( jednou za dva roky)

Adorea – dobrovolnické centrum Vsetín, o.s. 8 Založeno: Dobrovolnické programy:  Dobrovolnictví na Vsetínsku – spolupráce s cca 25 NNO  Program Pět P  Dobrovolníci v nemocnici  Počet dobrovolníků zapojených do dobrovolnické činnosti za uplynulých 10 let: 1195, odpracovali cca hodin web:

Adorea – dobrovolnické centrum Vsetín, o.s. Cena Křesadlo  rok 2008 – ocenění Křesadlo převzalo 5 dobrovolníků.  rok 2009 – uděleny 3 ocenění  rok 2012 – uděleny 3 ocenění Spolupráce s městem:  slavnostní udělování cen Křesadlo  akce pro veřejnost  kampaně v rámci aktivit MA21  roznášení letáků  projekt DOSLUŽ

Program Pět P  Zahájení programu Pět P v roce 2009  udělena akreditace MV ČR  Počet dvojic v průběhu realizace programu 17  Úskalí programu ve Vsetíně  neexistují VŠ  nedostatečný zdroj dobrovolníků  časová náročnost – děti a dobrovolníci jsou i z okolí Vsetína, dopravní spojení.

•Podpora realizace programu •Program může být pro některé z dětí, jež jsou v péči úřadu přínosem. Zejména pro děti ze sociálně slabého prostředí, nepodnětného prostředí, děti v pěstounské péči (prarodiče) •Aktivní vytipovávání vhodných dětí a nabídka zapojení do programu, spolupráce s rodinou •Průběžná spolupráce a komunikace •Zpětná vazba o vývoji dětí •Doplňující služba stávající péče o děti Spolupráce s OSPOD ve Vsetíně

Příklady dobré praxe dobrovolníci v NNO firemní dobrovolnictví dobrovolnictvím k sociálnímu začlenění dobrovolnictví a prevence kriminality dobrovolníci při akcích města

Rodinné a mateřské centrum Vsetín, o.s. Den rodin – probíhá v květnu při příležitosti Mezinárodního dne rodin (15.5.). Letos proběhl 12.ročník, počet návštěvníků 589, počet zapojených dobrovolníků 21 Karneval – na zámku ve Vsetíně, počet návštěvníků – 550, počet dobrovolníků – 15

Bazárek – probíhá 2x ročně, vždy na jaro a na podzim. Projde zde cca 600 lidí /nakupující a prodávající/. Počet zapojených dobrovolníků 25 Další akce: Mikuláš, Drakiáda Den dětí Mámo, táto, hýbejte se Den otevřených dveří Rodinné a mateřské centrum Vsetín, o.s.

Česká spořitelna  zapojeny 2 dobrovolnice, pomoc při mytí oken, sběru šatstva Kooperativa pojišťovna, a.s.  zapojeno 6 dobrovolníků, kteří dochází od r  úklid po přestavbě domova  předvánoční úklid, vymalování pokojů, společných prostor Hromadné dobrovolnické dny ( ) Diakonie CČE Vsetín firemní dobrovolnictví

VÁNOČNÍ CHARITATIVNÍ KONCERT na podporu Charity Vsetín , výrobní hala Galvamet Vsetín  Cíl – propagace charitních služeb, finanční sbírka na činnost charitních služeb  Hlavní pořadatel fi. Galvamet  Počet firemních dobrovolníků – 11  Dobrovolníci oslovili 115 firem a živnostníků  Uzavřeno 41 darovacích smluv, výtěžek Kč Charita Vsetín a firma Galvamet s.r.o.

 Dobrovolníci – klienti Azylového domu  Cíl – vyplnění volného času, smysluplná činnost, udržení pracovních návyků, posílení sebevědomí klientů, změna postoje veřejnosti ke klientům  Počet dobrovolníků – 6 měsíčně, 10 – 15 h. měsíčně  Aktivity – pomoc NNO – nemocnice, školy, školky, fotbalový klub FC Vsetín, úklid veřejných prostranství – zimní období ELIM Vsetín, o.s. sociální začleňování

 tradiční turistická akce pro širokou veřejnost.  23. ročník – pořadatel Město Vsetín ve spolupráci s Klubem českých turistů Vsetín a Chřiby  Z celé republiky, Slovenska a Německa přijelo 153 turistů o které se staral velký tým složeny z úředníků města Vsetín, skupiny dobrovolníků, převážně z řad turistů a jejich příznivců.  Vytipování tras a jejich doznačkování, fyzické kontroly na trasách, zajištění občerstvení na trasách a služby na ubytovnách  Během týdne, zajištění doprovodného programu - návštěva Muzea regionu Valašska hvězdárny a MVK.  Celkem zapojeno 30 dobrovolníků Mezinárodní týden turistiky na Valašsku Město Vsetín

 Festival UNITED je multižánrový křesťanský festival, jehož třetí ročník se uskuteční ve Vsetíně  Program je tvořen koncerty zahraničních i domácích hudebních skupin, divadelními představeními, filmy, semináři a ranními a večerními bohoslužbami. Na festivalu budou také prostory pro modlitby a během celého setkání poběží služba duchovního poradenství  Nad rámec festivalu dobrovolníci uklízejí část města Akci zabezpečuje cca 150 dobrovolníků

Terénní sociální práce organizační složka města Vsetín

Dobrovolné hlídkování Terénní sociální práce organizační složka města Vsetín

Vsetínský dobrovolník – vrcholný článek evoluce na Valašsku

DĚKUJEME ZA POZORNOST Mgr. Květoslava Othová místostarostka města Vsetín tel.: web: Mgr. Ivana Tomečková Adorea – dobrovolnické centrum Vsetín, o.s. tel.: web: