ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
Jen jednou za rok přijdou Vánoce, jen jednou za rok se malý sněhem zachumelený stromeček promění v zářící světélko tichého lidského štěstí. Jen jednou.
Vánoce.

CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Všem lidem na celém světě přeji…
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Začíná adventní čas roku 2008
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Vánoce a vánoční zvyky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krásné Vánoce.
Vánoční zvyky v Maďarsku
Advent 2014 Hradištko Jako každý rok, sešli jsme se opět všichni u našeho vánočního stromu a zapálili první svíci na adventním věnci.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Sněhové vločky k zemi se snáší, mráz si s okny pohrává
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Ať stromeček krásně voní, ať tisíce zvonečků na Štědrý den zvoní, ať pocit štěstí a lásky hřeje, dárků plné závěje, ať Vám láska navěje.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Vánoční přání pro radost
Za dveřmi je … ZIMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Prezentace seznámí žáky s vánočními zvyky a tradicemi v Čechách a na Moravě. Popisuje dobu adventní, samotné Vánoce a lidové zvyky, které se dodnes.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vánoční přání pro radost
Šťastné a veselé svátky Vánoční
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Začíná adventní čas roku 2008
Riskuj-Vánoce
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Veselé vánoční svátky.
Zvyky a tradice Čechů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK JÍDLA. NA ŠTĚDRÝ DEN SE NESMĚLY HRÁT KARTY DO TĚSTA NESMĚL SPADNOUT VLAS, JINAK BY HOSPODYNĚ ČEKALY VELKÉ MRZUTOSTI KDO SE CELÝ DEN POCTIL, UVIDĚL ZLATÉ PRASÁTKO. NEPRALO SE PRÁDLO, PŘINESLO BY TO SMŮU. NESMĚLY SE PSÁT MILOSTNÉ DOPISY, JINAK BY SE ZAMILOVANÍ ROZEŠLI KDO SI STOUPNUL BOSOU NOHOU NA SEKYRU, TOHO NEBOLELY CELÝ ROK NOHY. ODPOLEDNE SE ZDOBIL STROMEČEK

ŠTĚDRÝ VEČER K VEČEŘI SE ZASEDALO VE SVÁTEČNÍM OBLEČENÍ POD TALÍŘE SE DÁVALY MINCE NEBO ŠUPINY, ABY SE NÁS DRŽELY PENÍZE CELÝ ROK. NOHY OD STOLU SE ZAMOTÁVALY ŘETĚZEM, PROTI ZLODĚJŮM NA POLI. KDYŽ VYŠLA PRVNÍ HVĚZDIČKA, NOSILO SE NA STŮL. NA STOLE BYL BÍLÝ UBRUS, DOŽÍNKOVÝ VĚNEC,SVÍCEN, MED, ČESNEK,CHLEBA. PŘI ZAPÁLENÍ SVÍČEK SE VŠICHNI POMODLILI A USEDLI KE STOLU. HOSPODÁŘ ROZKROJIL JABLÍČKO NA TOLIK DÍLŮ, KOLIK BYLO LIDÍ U STOLU, ABY SE OPĚT PO ROCE SEŠLI.

NEZAPOMÍNALO SE ANI NA HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA NEZAPOMÍNALO SE ANI NA HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA. DÁVALA SE JIM VÁNOČKA I JINÉ DOBROTY OD ŠTĚDROVEČERNÍHO STOLU. HOSPODÁŘ OBVAZOVAL STROMY SLÁMOU, ZATŘÁSL, ABY SE NA JAŘE VČAS PROBUDILY A DOBŘE PLODILY. PODLE SMĚRU SFOUKNUTÉ SVÍCE SE VĚŠTILA BUDOUCNOST. POKUD STOUPEL KOUŘ VZHŮRU, TAK MĚL V PŘÍŠÍM ROCE KYPĚT ZDRAVÍM, KOMU SMĚŘOVAL DO KOUTA, TAK MĚL ZŮSTAT DOMA A KOMU VEN, TEN MĚL DO ROKA ODEJÍT Z DOMOVA. ROZKROJOVALA SE JABLÍČKA, HVĚZDIČKA ZNAMENALA ŠTĚSTÍ A ZDRAVÍ, KŘÍŽ NEBO ČERVIVOST NEMOC ČI SMRT. DO VNITŘKU SKOŘÁPKY SE UMÍSTILA SVÍČKA A PUŠTĚNÁ PO VODĚ NAZNAČOVALA SVÝM CHOVÁNÍM NĚCO MÁLO Z BUDOUCNOSTI. MAJITELE LODIČKY, KTERÁ VYDRŽÍ NEJDÉLE SVÍTIT A NEPOTOPÍ SE, ČEKÁ DLOUHÝ A ŠŤASTNÝ ŽIVOT. POKUD SE LODIČKA DRŽÍ PŘI KRAJI NÁDOBY, JEJÍ MAJITEL SE BUDE CELÝ ROK DRŽET DOMA. JESTLIŽE LODIČKA PLUJE KE STŘEDU NÁDOBY, VYDÁ SE DO SVĚTA. SVOBODNÉ A NEZADANÉ DÍVKY SE POSTAVILY ZÁDY KE DVEŘÍM A DO PRAVÉ RUKY VZALY PANTOFEL, KTERÝ HODILY ZA SEBE. MÍŘIL-LI STŘEVÍC ŠPIČKOU KE DVEŘÍM, OČEKÁVALA SE SVATBA A ODCHOD Z DOMU. VŠICHNI CHODILI NA PŮLNOČNÍ MŠI.

VÁNOČNÍ SYMBOLY ZVON BERÁNEK BETLÉM DĚTÁTKO STROM DÁRKY JMELÍ RYBA VÁNOČNÍ PEČIVO

http://www. zbynekmlcoch http://www.zbynekmlcoch.cz/info/ruzne/vanocni_zvyky_povery_tradice_lodicky_rozkrajovani_jablek_liti_olova_vyznam.html http://www.rucniprace.cz/vanoce/stedrovecerni-zvyky.php http://www.vanoce-vanocni-darky.cz/zvyky#zvyk-2 http://www.kfbz.cz/KDK/download/Vanoce%20a%20zvyky.pdf Koledy http://www.youtube.com/watch?v=jgu0-W2fUWQ&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=lu2IbvyEUCs&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=l8OhU2Sn9Ds&feature=related

http://www.projektprvouka.cz/