Ministerstvo průmyslu a obchodu O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014 tisková konference 10. ledna 2012, Praha Úřad vlády České republiky RNDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Advertisements

OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Boj proti korupci a lichvě
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Elektronická publikace
Martin Říman Méně byrokracie. Plníme své slovo  Dost bylo šikany:  registrační pokladny.
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ministryně pro místní rozvoj
Tisková konference ministra obrany
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
Informační zdroje české veřejné správy
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Transkript prezentace:

Ministerstvo průmyslu a obchodu O 30 % MÉNĚ BYROKRACIE V PODNIKÁNÍ V ROCE 2014 tisková konference 10. ledna 2012, Praha Úřad vlády České republiky RNDr. Petr Nečas předseda vlády

Ministerstvo průmyslu a obchodu Program Petr Nečas, předseda vlády ČR cíle ve snižování administrativní zátěže příklady realizovaných zjednodušení Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu priority ministerstva pro rok 2012 snižování administrativní zátěže v praxi Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu ZJEDNODUŠUJEME PODNIKÁNÍ Petr Nečas předseda vlády Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Úřad vlády České republiky Zbytečná administrativa stojí desítky miliard roční administrativní zátěž podnikatelů 86,4 miliard korun (rok 2005) resorty MF, MPO, MPSV, MZe, MŽP, MZd 73,7 miliard korun ročně

Ministerstvo průmyslu a obchodu cíl 2014: náklady na administrativu snížit o 22 miliard korun Úřad vlády České republiky 2014: o 30 % zbytečné administrativy méně 73,7 mld. Kč 62,2 mld. Kč 51,5 mld. Kč

Ministerstvo průmyslu a obchodu Úspěšné úspory novela živnostenského zákona konec nepotřebného označování provozoven, jednodušší stěhování, rozšíření služeb centrálních registračních míst úspora: 275 mil. Kč novela vodního zákona jednodušší výstavby malých čističek úspora: 400 mil. Kč novela zákona o léčivech jednodušší posuzování žádostí o změnu registrací, možnost seskupovat žádost a další zjednodušení jak pro firmy, tak pro stát úspora: 35 mil. Kč Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Jedna firma, jeden výkaz, jeden úřad Úřad vlády České republiky Český statistický úřad Ročně34 Pololetně4 Čtvrtletně17 Měsíčně49 Nepravidelně11 Celkem115 Ministerstva Dopravy16 Kultury13 Práce a sociálních věcí8 Místního rozvoje3 Průmyslu a obchodu14 Školství, mládeže a tělovýchovy6 Zdravotnictví12 Zemědělství13 Životního prostřední6 Celkem91 příklad snížení statistických požadavků pro rok 2012: díky propojení databází státu už 25 tisíc podniků nemusí vyplňovat výkaz o pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz úspora: 26 mil. Kč

Ministerstvo průmyslu a obchodu Stop evropské legislativě nad skutečné požadavky EU stopku vytvářejí přísnějších pravidel od ledna vystavuje nové hodnocení dopadů legislativy všechny resorty musejí povinně vysvětlit, jak přejímají legislativu EU a pokud chtějí být přísnější, musejí se jasně obhájit Úřad vlády České republiky 50 polovina nové legislativy v období 2005 – 2010 vycházela z EU Česko často unijnější než unie a přejímá tvrdší regulace než vyžaduje EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu Stop evropské legislativě nad skutečné požadavky EU Integrovaný registr znečištění firmy v ČR mají v rámci EU suverénně nejvíc povinností s ohlašováním sjednocení s požadavky EU sníží zátěž o 3 miliardy korun Plán odpadového hospodářství podniky musejí vést plán odpadového hospodářství. EU jej vyžaduje jen za celou ČR a kraje zrušení povinnosti firmám ušetří 200 milionů korun. Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu PRIORITY MINISTRA PRŮMYSLU 2012 Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Priority ministra pro rok 2012 snižování administrativní zátěže (leden, průběžně) zvyšování transparentnosti a prohlubování protikorupčních opatření (leden, průběžně) proexportní politika (únor) pomoc podnikatelům v krizovém období (únor/březen) aktualizace státní energetické koncepce (červen) naplňování strategie konkurenceschopnosti (průběžně) témata budou postupně podrobně představována na samostatných tiskových konferencích. Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Zvyšování transparentnosti, protikorupční opatření rozklikávací rozpočet na webu online přehled o aktuálním stavu rozpočtu MPO a jeho čerpání rok 2011 obsahuje údaje o rozpočtu ministerstva a jeho čerpání ve stavu k rok 2012 obsahuje údaje o rozpočtu ministerstva a postupně, podle čerpání prostředků, bude obsahovat i aktuální stav použití rozpočtu živě na webu do konce ledna Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Vyšší transparentnost, protikorupční opatření veřejné zakázky MPO bude při zadávání VZ postupovat již od ledna v duchu nového zákona, který vejde v platnost až v květnu. MPO také zlepší dostupnost informací o vyhlašovaných VZ na svém webu. Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Průběžné snižování administrativní zátěže plán naplňujeme průběžně plán snižování administrativní zátěže podnikatelů expertní skupina MPO dnes je rozpracovaných dalších 38 případů na odstranění společný úkol napříč státní správou nutná spolupráce s ostatními ministerstvy Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Snižování administrativní zátěže – moje priority sjednocování administrativy vykazování statistických údajů jen jedné státní instituci maximální směřování dat na ČSÚ zjednodušení administrativy sjednotit používané elektronické formuláře na jedno místo implementace předpisů EU nekomplikovat si zbytečně administrativu nad rámec požadavků EU otevřenější přístup zřídit na webu prostor, kde by podnikatelé i občané mohli upozorňovat na administrativní duplicity a absurdity ve státní správě Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Oblasti, které zlepšíme méně papírování konec ohlašování pracovního úrazu několika úřadům konec povinnosti hlásit práci s odpady dvěma úřadům v rozmezí týdnů vytvoření jedné adresy pro stažení všech formulářů zlevnění podnikání odstranění nutnosti ověřit dokument z datové schránky omezení povinnosti návštěv notáře, pokud to není nezbytně nutné platba DPH pouze ze zaplacených faktur Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Oblasti, které zlepšíme zjednodušování pravidel zrušení povinnosti podnikatelů uvádět nadbytečné detaily o zápisu do obchodního nebo živnostenského rejstříku stop předkládání výpisu z trestního rejstříku soudu pouze dvě data účinnosti právních předpisů v roce absurdní perla řidič nesmí přebrat hotovost Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Zjednodusujeme.cz v současné době získáváme podněty nejvíce z profesních sdružení otevřeme prostor pro podnikatele a občany, kde by mohli upozorňovat na duplicity, absurdity a zbytečné byrokratické komplikace ve státní správě internetová sběrna podnětů – příprava projektu od ledna pravidelné vyhodnocování každého půl roku při každém vyhodnocení představíme 15 podnětů k odstranění Úřad vlády České republiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji vám za pozornost. Úřad vlády České republiky