Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Perspektivy rozvoje spolupráce v příhraničním regionu Ostrava 15. 11. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Turistická oblast Jeseníky a Euroregion Praděd Konference v Ostravě,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
„Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Analýza a tvorba návrhové části Strategie přeshraniční spolupráce veřejných institucí Moravskoslezského.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Miroslav Novák náměstek hejtmana kraje.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
1 V. Ročník mezinárodní konference Střední Morava křižovatka dopravních a ekonomických zájmů 24. září 2015 Luhačovice Potřeby dalšího rozvoje dopravní.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Role SVAZU při podpoře městské mobility
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Perspektivy rozvoje spolupráce v příhraničním regionu Ostrava

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum: Moravskoslezský kraj – základní údaje Rozloha5 427 km 2 Počet obyvatel Hustota zalidnění226 obyvatel/ km 2 Počet obcí300, z toho 39 měst Průměrná mzda Kč Podíl nezaměstnaných osob9,82 %

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Základní aspekty přeshraniční spolupráce MSK  Geografická poloha  hranice s Polskem (287,4 km) a Slovenskem (48,6 km) determinuje základní směry spolupráce subjektů z MSK  Subjekty realizující přeshraniční spolupráci  Subjekty veřejné správy • Spolupráce je dána především uzavřenými partnerskými smlouvami – důvody uzavření takovýchto smluv jsou různé (historické, ekonomické apod.)  Ostatní subjekty • Spolupráce je dána především tematickou příbuzností a ekonomickou motivací  Ekonomický aspekt  Pro veřejnou správu a neziskový sektor hrají nezastupitelnou roli pro rozvoj přeshraniční spolupráce zdroje EU •Operační programy přeshraniční spolupráce •Komunitární programy Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora spolupráce uzavřenými smlouvami  MSK – Žilinský samosprávní kraj  Rok uzavření smlouvy: 2009  Spolupráce v oblasti cestovního ruchu, dopravy, životního prostředí  MSK – Slezské vojvodství  Rok uzavření smlouvy: 2001, 2002, 2008  Spolupráce v oblasti cestovního ruchu, dopravy, životního prostředí, dříve zkušenosti z restrukturalizace těžkého průmyslu / krizového řízení, životního prostředí / vzájemná pomoc při záchranářských pracích  MSK – Opolské vojvodství  Rok uzavření smlouvy: 2008  Spolupráce v oblasti krizového řízení, vzájemná pomoc při záchranářských pracích Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přeshraniční spolupráce MSK s partnery  Spolupráce na úrovni vedení regionů  Naplňování partnerských smluv společnými jednáními a postupy  Spolupráce formou projektů finacovaných z EÚ  Spolupráce zaměřená na zlepšení dopravní infrastruktury  Slovensko – 3 projekty – 148 mil. Kč  Polsko – 3 projekty – 82,9 mil. Kč  Spolupráce zaměřená posílení institucionální spolupráce  Intenzivní podpora spolupráce mezi regiony směřující k vytvoření bilaterálních strategií a založení Evropského seskupení pro územní spolupráci TRITIA  Tematická spolupráce  Žilinský samosprávný kraj – podpora talentovaných žáků v přírodovědných a technický oborech v příhraničí  Opolské vojvodství – podpora při vytvoření přeshraniční kooperační sítě pro rozvoj podnikání a trhu práce Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu ESÚS TRITIA jako východisko rozvoje spolupráce  Práce na založení Evropského seskupení pro územní spolupráci byly započaty v roce 2009  ESÚS TRITIA s o. o. byl založen v únoru 2013  Zakladatelé  Moravskoslezský kraj  Žilinský samosprávný kraj  Slezské vojvodství  Opolské vojvodství  Hlavní oblasti spolupráce  Energetika a životní prostředí  Doprava  Hospodářská spolupráce  Cestovní ruch Opole Katowice Ostrava Žilina Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Priority Moravskoslezského kraje na poli přeshraniční spolupráce  Usnadnění každodenního života občanů v česko-polsko-slovenském území  Vytvoření přeshraniční integrity na úrovni celého prostoru  Identifikace, propagace a zavádění programů, projektů a společných akcí na území ESÚS TRITIA ve čtyřech uvedených tematických oblastech ZAKOTVENO V ZAKLÁDAJÍCÍCH LISTINÁCH ESÚS TRITIA Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Spolupráce v oblasti energetiky a životního prostředí  Mapa OZE - Stezka zkušeností v oblasti využití OZE na území ESÚS TRITIA  Společná strategie řízení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji a Vojvodství Slezském  Ekologizace dopravy  Propagace nízkoemisních a alternativních pohonných hmot a propagace udržitelných forem dopravy  Výměna zkušeností v oblasti energetiky a nakládání s odpady  Realizace opatření na zvyšování energetické efektivnosti budov  Aktivity na zvýšení kvality regulace tepelného systému veř. budov  Rekonstrukce veř. osvětlení s cílem snižování spotřeby el. Energie  Tvorba společných programů ekologického vzdělávání Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Spolupráce v oblasti dopravy  Identifikace priorit v oblasti infrastrukturních, dopravních a logistických řešeních  koncepční materiály, které budou definovat společné zájmy  monitorovací platforma rozvoje nadřazené dopravní infrastruktury  Zlepšení dopravní dostupnosti a bezpečnosti silničního provozu  rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. Třídy  Podpora větší efektivity přeshraniční veřejné dopravy  vytvoření koncepčního materiálu, který bude definovat společné zájmy v oblasti přeshraniční veřejné dopravy Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Spolupráce v oblasti hospodářské spolupráce  Platforma podpory obchodu v polsko-českém pohraničí  vytvoření efektivní a výkonné síťové struktury pro podporu obchodu  Česko-polsko-slovenská obchodní platforma  podpora sektoru MSP – síťování, B2B setkání, hospodářské mise  Automotive TRITIA  vývoj odborných výukových programů pro VŠ a SŠ, které budou reagovat na potřeby automobilového průmyslu  Vzdělávací program v oblasti podnikání na SŠ – „Vzdělávání pro podnikání“  propagace a popularizace nápadu vlastního podnikání Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Spolupráce v oblasti cestovního ruchu  Turistika bez bariér a Specializovaný cestovní ruch  zlepšení dostupnosti turistických atrakcí v přeshraničním regionu ESÚS TRITIA pro zdravotně postižené občany  Mezinárodní stezka technických atraktivit  propojení a poznávání technických památek v regionech  Propojení běžeckých tras  hory nekončí na hranicích  Gastronomická stezka  regionální produkty celého území ESÚS TRITIA Zpracoval: Ing. Hynek OrságDatum:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Děkuji Vám za pozornost Ing. Hynek Orság Ostrava,