Rozpočtové určení daní na Slovensku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.D NAVŠTÍVILA MĚSTSKÝ ÚŘAD
Advertisements

Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Obec KUNČICE. Obsah  Informace o obci  Struktura obecního úřadu  Rozpočet obce  Závěrečný účet na 2005  Rozpočet pro rok 2006  Rozpočtový výhled:
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Obecná část rozpočtového práva III
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Systém financování územní veřejné správy
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Rozpočty územních samosprávných celků
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Rozpočty územních samosprávných celků Vybrané otázky Ing. Zuzana Trhlínová, Ph.D. Katedra veřejné správy, VŠFS Praha.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Nízkoemisní zóna v hl. m. Praze varianty územního rozsahu duben 2014.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Finanční a rozpočtové právo
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Financování regionálního školství
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Návrh na změnu RUD (kompromisní návrh) Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Můj domov, má vlast Obec.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Novela zákona o místních poplatcích
Rozpočet obce Černovice
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
odbor politiky bydlení
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Mabistrát hlavního města Prahy
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Rozpočtové určení daní na Slovensku Mgr. Jakub Pôbiš legislativně - právní oddělení Svaz měst a obcí České republiky

Úvodem 2000 – schválení reformy veřejné správy 2004 – schválení procesu fiskální decentralizace 3 základní zákony zákon č. 583/2004 Z.z., o rozpočtových pravidlech územnej samosprávy zákon č. 582/2004 Z.z., o miestnych daních a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady zákon č. 564/2000 Z.z., o rozpočtovom určení výnosů daně z príjmov územnej samospráve Duben 2006: Schválen dokument Svazu Urbánní politika a rozvoj měst Definovány potřeby měst vzhledem ke způsobilým oblastem pro financování ze SF a FS EU Navazoval na usnesení Předsednictva Svazu P33/XX z 11. 11. 2005, že má být UD v IOP „Vypíchl“ ty oblasti, které z pohledu měst nebyly řešeny vůbec nebo nedostatečně Požadoval vyčlenění jasné finanční alokace z celkového objemu prostředků pro ČR v letech 2007 – 2013 Zabýval se taktéž návrhem implementace „urbánní dimenze“ Oblasti vypíchnuté k řešení: Aktivizace růstového potenciálu měst - revitalizovat území měst a zajistit přípravu dalších rozvojových zón pro všechny funkce (podnikání, bydlení, volný čas, cestovní ruch Rozvoj center měst a městských památkových zón a rezervací - zajistit harmonický rozvoj území měst a evropský standard ochrany kulturního dědictví, především v centrech měst, kam je koncentrována velká část ekonomických a společenských aktivit Cestovní ruch a kultura zvýšit kvalitu a ekonomický výkon cestovního ruchu ve městech tvorbou nových produktů a doplněním infrastruktury pro volný čas a zábavu Květen 2006: schůzka krajů s ministrem pro MR Dohoda o převedení cca 2 mld. Z IOP do ROP; dohoda AK / MMR o neútočení na IOP Různé „výklady“ tohoto řešení: Verze MMR: převedli jsme peníze na řešení problémů měst do ROP, tudíž je to věc krajů Verze krajů: Požadovali jsme peníze po MMR na řešení svých problémů v ROP; dostali jsme tudíž z celkové alokace na IOP 1 %: Nebylo nikde stanoveno, že se má v ROP použít na tzv. „urbánní dimenzi“, takže kraje se necítí zavázány tyto prostředky městům vyčlenit. Květen 2006: schůzka předsedy Svazu O. Vlasáka s ředitelem DG Reigo G. Yannoussisem + Doporučení Závěry jednání: Komise klade důraz na města proto, že koncentrují většinu populace v území. Podle informací Komise regiony někdy zaměňují urbánní a rurální dimenzi strukturální politiky, ovšem pro Komisi je v tomto bodě důležitá pozice urbánní. Podporuje regionální operační programy a zařazení městské dimenze do ROP.

Místní daně zákon č. 582/2000 Z.z., o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady obce nejsou povinny vybírat tyto poplatky lze určovat různou daň z nemovitosti pro jednotlivé části obce (daň ze stavby, daň z bytu) prominutí a osvobození

Rozpočtové určení výnosu daně (část I. – 23% prostředků) !celkem 70,3 % vybraných daní z příjmů FO; pro rok 2005 min. 33 418 078 000 Sk! - podle počtu obyvatel obce s trvalým pobytem na území obce k 1. lednu předešlého roku, - z těchto prostředků 44 % přepočteno koeficientem nadmořské výšky středu obce (uvedeno v příloze k nařízení vlády)

Rozpočtové určení výnosu daně (část II. – 32% prostředků) !celkem 70,3 % vybraných daní z příjmů FO; pro rok 2005 min. 33 418 078 000 Sk! - podle počtu obyvatel obce s trvalým pobytem na území obce k 1. lednu předchozího roku přepočtený koeficientem závisejícím na zařazení obce do velikostní kategorie obce. - velikostní kategorie obcí a příslušející koeficienty jsou uvedeny v příloze č. 2 nařízení vlády

nejvíce podobné českým poměrům veľkostná kategória obce / koeficient 1 – 1000 0,89 1001 – 5000 0,90 5001 – 10000 0,91 10001 – 50000 0,94 50001- 100000 1,13 Košice 1,50 Bratislava 2,35

Rozpočtové určení výnosu daně (část III. – 40% prostředků) !celkem 70,3 % vybraných daní z příjmů FO; pro rok 2005 min. 33 418 078 000 Sk! - podle počtu žáků (dětí) v základních uměleckých školách a školských zařízeních jejichž zřizovatelem je obec k 15. září předchozího roku - přepočteno koeficienty uvedenými v příloze č. 3 k nařízení vlády provádějícím RUD - bez dětí ze základních škol (dotace)

Rozpočtové určení výnosu daně (část IV. – 5% prostředků) !celkem 70,3 % vybraných daní z příjmů FO; pro rok 2005 min. 33 418 078 000 Sk! - podle počtu obyvatel obce, kteří dosáhli věku 62 let, s trvalým pobytem na území obce k 1. lednu předchozího roku. - víceméně peníze na sociální služby (české MPSV tvrdí, že naše obce mají rovněž peníze na sociální služby v RUD) XX příklad Strakonic – každý 10. rozpočet je jenom na sociální služby

RUD – kraje - 100 % daně z motorových vozidel - 23,5 % daně z příjmů fyzických osob 15 % podle počtu obyvatel vyššího územního celku s trvalým pobytem na jeho území k 1. lednu předchozího roku, 15 % podle počtu obyvatel vyššího územního celku ve věku patnáct až osmnáct let s trvalým pobytem na jeho území k 1. lednu předchozího roku, 32 % (!u obcí 4%) podle počtu obyvatel vyššího územního celku, kteří dosáhli veku 62 let, s trvalým pobytem na území vyššího územního celku k 1. lednu předchozího roku, 9 % podle průměrné hustoty obyvatel vyššího územního celku s trvalým pobytem na jeho území k 1. lednu předchozího roku, 20 % podle délky cest II. a III. třídy ve vlastnictví vyššího územního celku k 1. lednu předchozího roku, 9 % podle rozlohy vyššího územního celku.

Závěrem

Dotazy na: vana@smocr.cz Děkuji za pozornost Dotazy na: vana@smocr.cz