Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku 1993-2008 František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Advertisements

„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
vysoce průtočná (HRT= ~21 dní) mělká, ale ± stabilně stratifikovaná
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Koloběh uhlíku.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Uhlík - více než 1 mil. uhlíkových sloučenin
Aplikovaná hydrobiologie II.
Josef Keder Hana Škáchová
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku
Josef Keder Hana Škáchová
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Výzkum hydrické rekultivace jezera.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_599.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Rozvoj fytoplanktonu v nádrži Orlík v letech
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
Registrační číslo projektu:
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová.
Antropogenní vlivy – human impacts
Podélný gradient fytoplanktonu v závislosti na zařazení říční vody do vertikálního profilu nádrže Římov 1,2 Komárková J., 3 Hrubý P., 1 Nedoma J., 1,2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
Dlouhodobé sledování zatopeného lomu Barbora u Teplic
jako společenstvo a funkční složka ekosystémů
Strom po celý rok Autor: Matěj Vyskočil JARO LÉTO zima PODZIM.
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cykly živin koloběh dusíku koloběh fosforu - esenciální živiny
Sinice a řasy malých nádrží v kostce
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
Úvod do ekologie sinic a řas Fytoplankton
VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt Vodní květy sinic Biomineralizace Biotechnologie.
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
Autorka: Vendula Szappanosová
Strom po celý rok Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity.
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
KONCENTRACE FOSFORU V NÁDRŽÍCH ORLÍK A SLAPY:
Monitoring kvality vody VN Jordán v Táboře
Vznik Vesmíru, Země a vývoj života na Zemi
Transkript prezentace:

Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar

Vývoj kvality vody v n. Lipno-Frymburk průhlednost chlorofyl fosfor Průhlednost je nepřímo úměrná koncentraci fytoplanktonu, popř. koncentraci huminových látek a zvířeného sedimentu. Velikost sezónního maxima koncentrace fytoplanktonu závisí především na meteorologických podmínkách v daném roce. Nárůst konc. P celk od jara do podzimu je důsledkem vypouštění odpadních vod do vzdutí a rybářství. Od r jsou nárůsty nižší, zřejmě díky účinnějšímu srážení P v ČOV. změna metody stanovení Chla V období : – nejvyšší průhlednost – nejnižší koncentrace fytoplanktonu – nejnižší koncentrace fosforu od začátku sledování v roce 1993

Woronichinia naegeliana Microcystis aeruginosa, Anabaena sp chladný (-0.3°C) průtočný (+65%) 2006 teplejší (+0.3°C) průtočný (+45%) 2007 chladný (-0.7°C) malý průtok (-20%) Fragilaria crotonensis akumulace P v ne- průtočných obdobích Fytoplankton a živiny příval

Fytoplankton a živiny skupiny fytoplanktonu Jaro - dominují rozsivky (Diatoms) nebo pestré uskupení zelených řas (Chlorphytes) s rozsivkami, skrytěnkami (Cryptophytes) a dal. Léto - rozvoj sinic (Cyanophyta), jenž závisí na teplotě a dostupnosti živin (hlavně fosforu, protože dusík některé druhy sinic mohou fixovat z N 2 ) Podzim - setrvačností z léta zůstávají dominantní sinice (druh Woronichinia naegeliana) spouštěče růstu sinic - teplota > cca 18 °C - přísun P - demonstrován nárůstem koncentrace P celk v létě (při setrvání konc. P celk v létě <20mg/m 3 by k růstu masivního vodního květu nedocházelo) - pokles konc. NO 3 -N pod cca 0,2 mg/l, kdy se N stává limitující živinou pro ostatní skupiny řas teplotní limit rozvoje sinic

Zdroje fosforu v období t/rok 3 t/rok 2,2 t/rok 0,8 t/rok ČOV: Lipno + H.Planá + Černá v P. + Frymburk : 0,80 t/rok 2005: 0,38 t/rok 2006:0,33 t/rok 2007:0,39 t/rok 2008: 0,44 t/rok z toho násady minus úlovky ( ): - 0,3 t/rok vnadění: 1,3 t/rok

Závislost kvality vody v nádrži na množství P vypuštěného do nádrže z velkých ČOV (Horní Planá, Černá v P., Frymburk, Lipno; roční data z období ) Závislosti ukazují, že: - vliv vypouštění P z těchto velkých ČOV je velmi významný, ba klíčový - dřívější odhady exportu P z malých, neevidovaných zdrojů mohou být nadhodnocené - pro další zmírnění eutrofizace nádrže by bylo třeba vysoce účinné čistění fosforu (<0,3 mg/l v odtoku; v r bylo 0,5-0,7 mg/l ) FosforChlorofyl aPrůhlednost

Mikrofotografie fytoplantkonu © Petr Znachor Anabaena crassa Anabeana planctonica Anabeana spiroides Anabeana lemmermannii Woronichinia naegeliana Aphanizomenon yezoense Microcystis aeruginosa Fragilaria crotonensis Aulacoseira italica Asterionella formosa Cryptomonas reflexa Synura sp.